ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél

A japán katasztrófára figyeltek a legtöbben Amerikában

A japán természeti és nukleáris katasztrófával foglalkozó híradásokat követte a legtöbb amerikai médiafogyasztó a tavalyi év során a legnagyobb figyelemmel. Hasonló arányú érdeklődést az olajárak emelkedése és Oszama bin Laden megölése váltott ki.

Közétette évösszegző tanulmányát heti médiaindexei alapján a Pew Research Center. Az amerikai kutatócég heti rendszerességgel vizsgálja, mely témák uralták az amerikai sajtót, továbbá mely témák érdekelték legjobban a fogyasztókat, majd az év végén megnézi, melyek voltak a legkiemelkedőbb sajtóesemények.

A helyi vonatkozású belpolitikai, gazdasági hírek mellett tavaly számos nagy horderejű eseményről számolt be a média, amelyek tartósan uralták a fogyasztók figyelmét. A legnagyobb érdeklődést a márciusi japán természeti, majd ennek eredményeként jelentkező nukleáris katasztrófa kapta. A fogyasztók 57 százaléka követte aktívan a friss híradásokat. Hasonlóan nagy arányban figyeltek áprilisban az olaj és benzinárak emelkedéséről szóló beszámolókra, illetve májusban az egy évtizede keresett terrorista vezér, Oszama bin Laden megöléséről szóló hírekre is. Előbbit 53, utóbbit 50 százalékos arányban követték kiemelten.

Az ötven százalékot közelítette az érdeklődési arány a januári arizonai lövöldözés híre esetében is, amelynek során Gabrielle Giffords képviselőasszony is súlyosan megsérült. Az Irén hurrikán pusztítása, illetve a 911-es évforduló negyven százalék fölött teljesített. A Mubarak elnök lemondását eredményező egyiptomi zavargások, Kadhafi elnök halálával végződő líbiai krízis és az iraki csapatkivonás harminc százalékot meghaladó érdeklődést vonzott.

Számos kiemelkedő hír esetében a média és a fogyasztók érdeklődése összhangban volt. A japán katasztrófa esetében a média és a fogyasztók azonos arányban foglalkoztak az eseménnyel. Az arizonai lövöldözés, Mubarak elnök lemondása, a líbiai erőszak, és bin Laden megölése esetében szintén közelített egymáshoz a hírkínálati és -keresleti oldal. Ezzel szemben, míg a sajtó a hírek 15 százalékát szentelte az esetnek, a fogyasztók csak 2 százalékát érdekelte Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt elnökének szexuális zaklatással történő megvádolása. Ehhez hasonlóan az amerikai haderő legnagyobb veszteségeként elkönyvelt augusztusi afganisztáni helikopterszerencsétlenség a médiafogyasztók 27 százalékát érdekelte, míg az összes sajtóhírnek csak 7 százalékában foglalkoztak a témával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bladesoft #1
    Erről az esetről mindig a Sárkány Halála cimű tudományos-fantasztikus könyv jut eszembe :D