Szekeres Viktor

2010 legtöbbet letöltött sorozatai a neten

Nem csak az derült ki nemrég, hogy mely sorozatokat töltik le a legtöbben világszerte, hanem az is, hogy itthon mely szériák a legnépszerűbbek.

Szoktál sorozatot letölteni?
  • Sokat. Rendszeresen és masszívan.
  • Heti egy-kettőt maximum.
  • Nem nagyon. Általában tévét nézve sorozatozok.
  • Nem. Eleve nem értem azokat, akik sorozatot néznek.
A warez egyik legdinamikusabb fejlődő ágának még mindig a tévésorozatok letöltése számít. A "műfaj" annak ellenére népszerűbb évről évre, hogy Amerikában már rengeteg alternatív módja is létezik a sorozatnézésnek, a legtöbb sorozat epizódjait sugárzásuk után ingyen meg lehet nézni a neten, általában a sorozatok honlapjain vagy a Hulun. A Torrentfreak, mint mindig, év végén is összeállította azon tévésorozatok listáját, melyeket a felhasználók legtöbbször töltöttek le. A felmérés módszertanáról ugyan megoszlanak a vélemények (csak a bittorrentet nézik, csak publikus trackereket vizsgálnak és a legtöbbet letöltött epizóddal számolnak), hiszen ember legyen a talpán, aki képes jól megbecsülni a warez letöltések, illetve a megtekintések nagyságát, az adatok mindenképpen jó közelítést adnak bizonyos trendekről.


Mondjuk arról, hogy vannak dolgok, amik nem nagyon változnak. 2009-ben történt meg a felmérések szerint először, hogy egyes sorozatok (Lost, Heroes, Dexter) jobb letöltéseket produkáltak világszerte, mint nézettséget az amerikai csatornákon (a világnézettséggel összevetve az adatokat mindez természetesen nem igaz). Ez, a 2009-ben első Heroes esetében nem is volt akkora bűvészmutatvány, hiszen a sorozat nézettsége jókorát esett a 3-4. évadra Amerikában, s hasonló a helyzet a Dexterrel, mely ugyan évadról évadra egyre sikeresebb, de mivel prémium csatornán kerül adásba, így epizódjait az első sugárzáskor átlagosan "csak" 1,5-2 millióan nézik. A Heroes egyébként 6,5 milliós adattal uralta is a 2009-es listát, mögötte a Lost, a Prison Break, a Dexter és a House foglalt helyet, a Top 5-ön kívül pedig 24, Desperate Housewives, Terminator: The Sarah Connor Chronicles, Grey's Anatomy és True Blood volt a további sorrend.

A 2009-es topsorozatok zöme akkor is, most is prosperál, mindössze a Terminátorból készült szériának és a Prison Break-nek kellett véget vetni az elégtelen nézettség miatt - a Heroes, a 24 és a Lost már 2010-ben ért véget, bár csak utóbbi befejezése alapult a csatorna és a készítők közös döntésén. A 2010-es listán a 2009-es topsorozatok foglalják el a legelőkelőbb helyeket, mindössze a szappanoperásabb elemekkel operáló Grey's Anatomy és a Desperate Housewives tűnt el, hogy a helyére könnyebben fogyasztható, általában rövidebb és viccesebb sorozatok kerüljenek - ez talán egy új trendet is jelezhet.


A Torrentfreak felmérése szerint 2010 warez királya a Lost volt, s mögötte alig maradt le a Heroes, melynek utolsó pár epizódjára úgy tűnik, sokan voltak kíváncsiak. A harmadik Dexter mögé az egyik újonc, a The Big Bang Theory került fel a 4. helyre, az ötödik House mögött pedig egy másik, viszonylag trendi komédia, a How I Met Your Mother következik. A további sorrend: 24, True Blood, Glee és Family Guy - utóbbi kettő ugyancsak újoncnak számít a listán, előbbi egy zenés sorozat, utóbbi pedig animált.

Itthon hasonló, előcitálható felmérés nem nagyon készült, így csak sufnimódszerekkel lehet számba venni a sorozatletöltéseket - mondjuk a legnagyobb torrentoldalak forgalma alapján. Ha a 7 legforgalmasabb hazai site-ot nézzük, akkor azt lehet megállapítani, hogy véget ért a misztikus történettel rendelkező, high conceptnek nevezett sorozatok egyeduralma, hiszen a Prison Break, a Lost és a Heroes után Magyarországon már több tízezren töltik le a How I Met Your Mother című komédiát (az adatok olykor el is érik a Comedy Centralos sugárzás számait). Az öt jóbarátról szóló, erősen romantikus szituációs komédia talán annak is köszönheti hihetetlen és tartós népszerűségét a 6. évadban is, hogy a fent említett sorozatokhoz hasonlóan rendelkezik egy, a részeken átívelő sztorival. Ez pedig olyasmi, amire nagyon könnyen ráharapnak a nézők, még akkor is, ha tudják, hogy egyáltalán nem is érdekes, hogy ki lesz az Anya - ráadásul hosszú évekig nem is kaphatnak választ.

Itthon, felmérésünk alapján, a How I Met Your Mother mögött újabb, veterán sorozatok következnek a letöltési toplistán: a House, a Lost, a Heroes és a Dexter - mindez azt is jelzi, hogy az évek óta tartó szériákból nem ábrándulnak ki a nézők, ráadásul minden esztendőben újabb és újabb felhasználók válnak azok rabjaivá. (A közvetlen élvonal mögött 2010 itthon legdinamikusabban gyarapodó sorozata, a The Big Bang Theory foglal helyet. Az ugyancsak 5 barátról szóló komédia még éveken keresztül képernyőn fog maradni, így valószínűleg itthon is átveszi majd az első helyet.)


Ha a hazai sorozatletöltéseket vizsgáljuk, akkor mindenképpen érdemes megnézni, hogy mely szinkronos, illetve magyar produkciók a legnépszerűbbek a töltögetők körében, mert ezek nem mindig egyeznek az eredeti nyelven keresett sorozatokkal. A legnépszerűbb produkció egyértelműen a Showder Klub, melynek adásai a YouTube-on is hódítanak, nem egyszer több százezres nézettséget produkálva. Sorozatok közül a régebben egyeduralkodó Doktor House-t megelőzni látszanak a komédiák, az Így jártam anyátokkal, a Family Guy, sőt, olykor a Két pasi meg egy kicsi is. Amikor szezonjuk van, akkor a valóságshow-k is nagyon keresettek, az X-Faktortól a Megasztáron át a Való Világ 4-ig. Ami pedig hosszú évek óta állandó, az a Barátok közt több ezres warezelős magja, mely annak ellenére létezik, hogy a szappanopera epizódjai ingyenesen elérhetőek az RTL Klub honlapján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gombost #30
    A Californication-t nem csak az HBO-n adták. Az HBO semmivel sem jobb, mint a többi fos, csak nem a saját szennyük folyik belőle, hanem másé.
  • Zolorado #29
    Azok a csúúúnya nézők :D
    A reklámok is azért vannak, mert nézik őket! :D
  • winnie #28
    house: ez kábé 10 éves gyakorlat, amia vészhelyzettől datálható, hogy télen és nyáron nem adnak sikersorozatot. amerikában is nagyjából ez van. a difi az, hogy a house ismétlései túl erősek, így inkább azok mennek a szünetekben, mint új sorozatok. (erről a nézők tehetnek, ők nézik az ismétléseket. a tv2 pedig nem lehet irracionális, hogy nem őket szolgálja ki.)

    horációban és a médiumban egyetértek, de horáció is jelenleg eltávon van az rtl-től egy jó ideje:)
  • m minnifield #27
    "Médium a király!"
    szívemből szóltál! kár, hogy vége
  • Andrews2007 #26
    Boardwalk Empire? Nagyon király sorozat kapott is megérdemelten jó pár díjjat.
  • Nebojsa #25
    a tv2 kábé a sorozatok miatt van egyedül versenyben valamennyire az rtl-lel. ha nem lennének ilyen erős sorozataik, akkor havonta hullanának a fejek. - by winnie

    Mást nem is nézek a tv2-őn. De amit House-al művelnek az szerintem minden jóérzésű TV nézőt bánt. Félbe hagyni az évad közepén és ismételni fél évig a 2 évad stb. részeit? Ok, ha akarnám letölteném a részeket és megnézném. A tv mai lényege az én megfogalmazásomban: Hazaérsz a napi meló után, sörrel a kezedben bedőlsz a fotelba és kiteszed az agyad egy tálcára, majd bambulsz míg ki nem pihened magad, vagy legalább is regenerálódsz egy kicsit. persze hogy begorombul az ember amikor egy adott bioritmusba belepiszkálnak a műsor változtatással. De legalább Horációra mindig lehet számítani...
    Médium a király!
  • FoodLFG #24
    Ezeket nézem jelen pillanatban: Hawaii five-0, V, Big bang theory
    + ráfanyalodtam a Star wars: clone wars-ra.

    és az elsőre szavaztam. :D
  • Zolorado #23
    Egy jó hír azoknak, akik szeretik eredeti nyelven nézni a sorozatokat:
    Az új médiatörvényben van egy olyan passzus, ami szerint a nagy nézettségű csatornákon (RTL, TV2) főműsoridőben jétszott külföldi filmeket és sorozatokat elérhetővé kell tenni választható szinkronnal vagy eredeti nyelven és magyar felirattal. Néhány éven belül, persze.

    I <3 digitális TV
  • winnie #22
    "Azt furcsálom, hogy a tv2nél még nem mondtak fel senkinek. Ilyen sorozat-politikával amit ők képviselnek...."

    ?? milyen sorozatpolitikával? (eleve: van sorozatpolitikájuk?)

    azt hiszem, itt useri félreértés van. a tv2 kábé a sorozatok miatt van egyedül versenyben valamennyire az rtl-lel. ha nem lennének ilyen erős sorozataik, akkor havonta hullanának a fejek.
  • TeDDyRuSh #21
    Én is dobok pár sorozatötletet:
    Better with you, Californication, Community, Misfits, Modern Family, Outsourced, Parks and Recreation, Shit my dad says, The Office, V 2009

    A nagyok mellett ezeket nézem.

    A TV2-es músor politikáját nem értem. Volt most váltás, és az a szánalmas nyilatkozat jött ki, hogy nem akarnak versenyezni az RTL-el. Akkor ugyanolyan gyenge próbálkozások lesznek, mint eddig?