Szekeres Viktor

MAB - Már a mondákban sem bízhatunk

Egyetlen éjszaka alatt kihal egy bérház a város közepén. Az áldozatokon nincsenek külsérelmi nyomok. Az egyik lakás viszont csupa vér. Mi történt éjjel?

December végén indult el a YouTube-on az első magyar thrillersorozatként reklámozott MAB, mely akkor is az első magyar websorozatok egyike marad, ha elhagyjuk a műfajmegjelölést. Websorozattal eddig idehaza nem nagyon mert senki próbálkozni, profi színészek részvételével pedig végképp nem forgattak. Így a MAB többek között azt is megmutathatja, hogy szükség van-e idehaza a rengeteg országban virágzó műfajra.


Hogy tetszik eddig a MAB?
  • Tetszik, jó sorozat
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
A MAB egy kelta mondát feldolgozó thriller, s története szerint egyetlen éjszaka leforgása alatt, minden szemmel látható ok nélkül, mindenki meghal egy város közepén lévő bérházban. Már a kezdetek kezdetén kiderül, hogy a sztorit két szálra bontva ismerheti meg a néző, hiszen egyrészről a másnap reggel kezdődő nyomozásnak lehetünk szemtanúi, másrészről pedig az éjszaka eseményeit ismerhetjük meg. A főbb szerepekben budapesti színházi színészeket lehet látni, Botos Évát, Almási Sándort, Bánsági Ildikót, Hirtling Istvánt és Mertz Tibort. A 16, egyenként körülbelül 8 perces részből álló sorozat költségvetése 500 ezer forint volt.


A jelenleg az 5. részénél tartó, teljesen ingyenes MAB premierjét már több mint 19 ezren nézték meg, s eddig az újabb részek feltöltését az alkotók mindig egy bizonyos nézőszám elérésétől tették függővé. Mindez a sorozatot készítő Horgas Ádám (aki egy személyben volt rendező, író, operatőr és zeneszerző) elmondása szerint egy stratégiai kísérlet annak erősítésére, hogy elterjedjen a websorozat híre. Horgas Ádám egyébként egy, a nézőknek címzett levelében elmondta, hogy bár a forgatás után nem tudtak támogatókat szerezni, köszönhetően annak, hogy a megkeresettek nem láttak fantáziát a projektben, nem adja fel, és megpróbálja bebizonyítani, hogy a közönség részéről van igény a műfajra. Ha pedig a MAB első szezonja a szájhagyománynak köszönhetően valamiképp sikeresnek bizonyul, akkor a már megírt második évadot is elkészíti, sőt, akár további websorozat-ötleteit is megvalósíthatja.


Bár még csak 5 részt láthattunk a MAB-ból, eddig az szűrhető le a látogatottsági adatokból, hogy egy bizonyos réteg érdeklődik a széria iránt, mely még a jelenlegi látogatottsági adatok mellett is a tavalyi év egyik legnézettebb magyar filmje lehetne, ha a hazai mozis bemutatókat vesszük figyelembe. Persze a MAB készítői épp olyan kemény fába vágták fejszéjüket, mint azok, akik sikeres magyar mozifilm forgatására vetemednek, hiszen előfordulhat, sőt, szinte biztos, hogy a jelenlegi pár ezer nézőnél többet érdekelne a sorozat, azonban a többségnek fogalma sincs a létezéséről - azaz hiába tartható egy filmhosszúságú websorozat költségvetése akár egymillió forint alatt, a biztos befutáshoz sok-sok milliót kellene költeni a marketingre.


Anélkül, hogy felsorolnánk a külföldön prosperáló websorozatokat, azt érdemes kiemelni, hogy a modell nem csak arra alkalmas, hogy némi nyereséget termeljen az alkotóknak és egy közösséget alakítson ki a nézőkből, hanem arra is, hogy bizonyos értelemben szintet lépjen a sorozat és valódi, tévés széria váljon belőle. Ez több projekttel is megtörtént: az egyik legismertebb talán az Amanda Tapping főszereplésével, szinte teljes egészében 300 és Spartacus-módra zöld háttér előtt forgatott Sanctuary, melynek 8 webes epizódját látva az amerikai scificsatorna, a SciFi berendelte a "valódi" sorozatot, mely jelenleg a 3. évad közepén, a 36. epizódnál tart, és a 4. szezonja is valószínűnek tűnik, hiszen jóval népszerűbb, mint például a Stargate Universe. (De hasonló karriert futott be a 3. évadát váró Childrens Hospital az Adult Swim csatornán, valamint az NBC-n a quarterlife. A Sanctuary Génrejtek címen, a quarterlife pedig A blogger-ként hazai csatornákon is bemutatásra került.)


A MAB hivatalos honlapján további információkat is lehet szerezni a kelta mondáról és annak felbukkanásairól, a sorozat YouTube-csatornáján pedig nyomon lehet követni az epizódok megjelenéseit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zolorado #14
    Mondjuk egy Amerikai pite, Eurotrip, Cooltúra és társaik irányvonalán lehetnek egy jó kis fiataloknak szóló eszement vígjátékot csinálni, az biztos nyerő lenne.
  • Zolorado #13
    Én az évi öt jó magyar film helyett évi EGY jó magyar filmről sem hallok...

    A Valami Amerika 2 is egyrészről az első rész sikerét lovagolta meg, másrészről jól bevált amerikai sablonkat alkalmaz, az Üvegtigris 3-ról meg látatlanban annyit, hogy a 2 is erőltetett folytatás volt. A többi viszonylag sikeres "magyar" film is az amerikai sablonokat majmolja.

    Nem attól lesz valami jó film, mert tele van effektekkel, és nem is azért, mert Johnny Depp játszik benne.
  • Italo4ever #12
    http://www.sg.hu/listazas.php3?id=1294221804
  • Justil #11
    nemtom, nyilván van 1-2 gyengébb poén benne, melyik vígjátékban nincs...de hogy lapos lenne...hát nekem nem volt az egyik sem :)
  • Broafka #10
    nincs annyira bajom vele, szerintem helyenként egy kicsit erőltetett poénok vannak benne. Van néhány jó ötlet, de amúgy nekem nem a kedvencem. Az alap ötlet nem rossz, hogy büfékocsi a semmi közepén, de épp ezért lapos is az egész film.
  • tttttom #9
    Szerintem nem rossz ez a magyar sorozat. :)
  • smaszi #8
    "miért nem csinálják azt, hogy az első pár rész ingyen van, aztán a többit akkor rakják ki, ha a rajongók fizetnek, pl egy paypal címre?"

    Ez valószínűleg nem működne, mivel mindig lenne valaki aki fizet, stream recordol egyet, és felrakja torrentre vagy warez oldalakra. És itt még csak feliratokra sem kell várni, ergo szinte azonnal a megjelenés után lehetne ingyen nézni, és ez után ki fizetne?
    Sajnos ez Mo.-n sztem. nem működne. De legalább is nem túl sokáig...
  • gombabácsi #7
    miért nem csinálják azt, hogy az első pár rész ingyen van, aztán a többit akkor rakják ki, ha a rajongók fizetnek, pl egy paypal címre?

    amúgy a magyar filmekkel az a baj hogy nem tudják és nem is akarják azt csinálni, hogy egy komoly üzenetű film az átlag nézőnek is élvezhető legyen (pl mert látványos, izgalmas) - pedig ez lenne az igazi üzleti modell, és az is megmarad, hogy mondanivalója legyen

    na persze az is igaz hogy aminek mondanivalója van, az is inkább ilyen köldöknézéős bölcsész izé, aminek a lényege, hogy nem mer semmi konkrétat mondani
  • Justil #6
    nemtom mi bajod az Üvegtigrissel, nekem a kedvenceim között van mind a 3 rész. nagy általánosságban nem vagyok oda a magyar filmekért, de akad 1-2 jó is néha.
  • fv #5
    Szerintem meg az a baj, hogy a magyar filmek igazából "pesti filmek", és akinek nem tetszik a káromkodás, a baszás, az üvöltözés, a szocreál világ, a túlzott gesztusok, a motyogás, a megjátszott cigány dumák, stb., az csak utálni tudja. A nagy rendezőink azt hiszik, hogy na most bemutatják a "nagy magyar valóságot", de ehelyett csak egy pesti aluljárót mutatnak, még akkor is, ha vidéki környezetbe teszik.

    A sorozatot lehet hogy bepróbálom, de eléggé tartok tőle, hogy nem fog tetszeni.