Szekeres Viktor

The Event: Megvan a Lost - Eltűntek utódja?

Az új sikersorozatot már premierje előtt mindenki látni akarta. Nem is csoda, hogy 200 nemzetközi csatorna vásárolta meg a sugárzás jogait.

Érdekelnek a The Event-szerű sorozatok?
  • Általában igen.
  • Az ilyenek biztos, nem.
Az amerikai NBC csatorna májusban rendelte be Nick Wauters sorozatát, a The Event-et, és hétfőn mutatta be. A The Event első látszatra egy tipikusnak mondható, összeesküvéssel operáló széria, mely bonyolult, több részen, vagy talán több évadon átívelő történettel rendelkezik, vagyis abba a zsánerbe tartozik, melynek képviselői manapság általában megbuknak a képernyőn. Az NBC merészsége a sorozat elkészítésével valószínűleg azzal magyarázható, hogy a Hősök, a Lost - Eltűntek és a 24 is idén fejeződött be, ráadásul a gyatra Flash Forward - A jövő emlékei is véget ért az érdeklődés teljes hiányában.


S, ha egyszer üresedés keletkezik a kínálati oldalon, akkor azt bizony be szokták tölteni, elég csak a tavaly, a Vészhelyzet fináléja után indult majd féltucat orvosos és kórházi sorozatra gondolni. Más kérdés, hogy ezek szinte egytől-egyig elvéreztek, tehát egyáltalán nem biztos, hogy a "sorozat nélkül maradt" nézők feltétlenül egy újabb sok évados rejtélyes történetre vágynak. A The Event nézettségi adatai (11 millióan látták az első részt) mindenesetre azt mutatják, hogy a közönség mégiscsak érdeklődik a műfaj iránt, de persze a bemutató teljesítménye, akárcsak a mozikban, a tévében is jórészt a marketinget dicséri. Az, hogy a sorozat bejön-e a közönségnek, a folytatás, tehát a második és a harmadik epizód fogja eldönteni.

A The Event, azaz "Az esemény" története egyáltalán nem "Az eseményről" szól, hiszen sem a promók, sem az első rész nem köti a nézők orrára, hogy mi is az a bizonyos "esemény". Mindössze utalások vannak rá, valamint a járókelők csodálkozó arca jelzi, hogy nem mindennapi dologgal lehet dolgunk. Annyi viszont a The Event előzeteseiből kiderül, hogy "Az esemény" nem az elnök elleni merényletet, nem egy nő titokzatos eltűnését, és nem is a CIA által eltitkolt dolgokat fedi.


Aki hagyományos történetmesélésre vágyik, az minden bizonnyal jobb, ha elkerüli a The Event-et, hiszen a sorozat, illetve a pilot epizód meglehetősen gyakran alkalmazza a flashback technikát, olykor azt sem jelzik a nézőnek, hogy éppen a jelenben jár-e vagy még mindig a múltba. Ezen építkezésnek köszönhetően pedig természetesen számtalan, a történettel kapcsolatos fordulatra fény derül a kezdő 40 perc során - csak egy valamire nem.

A The Event főszereplői között sztár státuszú színészt ugyan nem fogunk találni, de sok ismerős arcot vehetünk észre. A főshőst alakító Jason Rittert (ő az átlagember, aki rábukkan az összeesküvésre) sorozatban utoljára Az osztályban és az Isteni segítségben láthattuk. Mellette a legismerősebb minden bizonnyal az a Laura Innes lesz, akit sok-sok éven át csak, mint a Vészhelyzet Dr. Kerry Weaverjét ismertük. Rajtuk kívül olyan színészek fognak szerepelni a The Event epizódjaiban, mint Blair Underwood (ő alakítja az amerikai elnököt), a Szívek szállodájában megkedvelt Scott Patterson, valamint Hollywood egyik legjobb karakterszínésze, a nemrég Emmy-díjat nyert Zeljko Ivanek.


A The Event-et, annak ellenére, hogy jelenleg az NBC csatorna egyelőre csak 13 epizódot rendelt be belőle (mint az összes többi sorozatukból is), írói mindenképpen hosszabb távra tervezik, több évadra - kérdés, hogy a közönség mennyit engedélyez nekik. Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy válaszokkal (és újabb kérdésekkel) nem fognak fukarkodni Nick Wauters-ék. A hazai premierről egyelőre nincs információnk, de szinte biztosra vehető, hogy siker esetén a TV2 már tavasszal elő fog rukkolni "Az eseménnyel".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • smaszi #33
    Amúgy ismét jó volt az Avatar előzetesének zenélye...:D
  • smaszi #32
    "a star trek, mint scifi?:)"

    Miért akkor mi? Űr-szappanopera...? :P
    (azt tegyük hozzá, sosem szerettem, nem is láttam 1-2 résznél többet, de a mostani mozifilm kifejezetten tetszett)
  • zombeeka #31
    Borítékolt a bukta!
  • kvp #30
    "a star trek, mint scifi?"

    Az evek soran egyre tobb energiat fektettek abba, hogy minel tobb tudomanyos elemet pakoljanak bele. Meglepo, de az emlegetett technologiak egy resze valodi otletekre alapul. Annyira, hogy a nehany ceg ujabban kitartoan dolgozik a megvalositasukon. A startek-es hajok hajtomurendszere, a Bussard ramjet szepen epul, komponensenkent. A megoldast a 60-as evekben talatak ki, a reszecske kollektor rendszer mar a 70-es evekben rendelkezesre allt. Az elektromagnetic confinement alapu fuzios hajtomuvon jelenleg is dolgozik az amerikai hadsereg (Bussard meg halala lathatott mukodni egy prototipust), a meghajtast biztosito plazma hajtomuvet (vasimr) pedig mostanaban fogjak tesztelni az iss-en, bar egyelore meg csak hagyomanyos energiaforrassal (es mukodes kozben tenyleg kek a szine). Ehhez jon hozza, hogy a kis energiaju ionhajtomuveket meg mar hasznaljak is, jopar urszondan. A mars utazashoz pedig gondolkoznak a sorozatban navigacios pajzsnak hivott elektromagneses sugarzasvedo pajzs hasznalatan. (bar erdekes modon itt orosz fejlesztesrol van szo) Ezek mellett a 60-as evekbeli elso sorozatban lehetett eloszor mobiltelefont, (fabol faragott) pda-t es mri-t latni, amik azota hetkoznapossa valtak. A 80-as evekbeli uj sorozatban pedig megjelentek a szines touchscreen-es kijelzok is, pedig akkoriban meg irasvetito foliabol kellett oket megepiteni. A sorozatokat nezve joparnak retro hatasa van, de csak azert mar azota megvalosultak az ott leirt technikak.

    ps: Ami egyelore a fantasztikum terulete:
    -mukodo bussard ramjet, fenysebesseg elerese/atlepese (szerencsere epul)
    -teleport (nem igazan egy szimpatikus talalmany, de fejlesztik)
    -vonosugar (vicces otlet, de vannak ra tudomanyos kiserletek, akar mukodhet is)
    -anyag szintetizalas (egylore meg egy nagyon lassu es draga folyamat, anno az ibm kutatoi epitettek eloszor atomok mozgatasara es osszerakasara alkalmas rendszert)

    A tobbi elem meg a space opera stilusbol jon, ezeknek nem tudomanyos hanem filozofiai/szorakoztato szerepuk van, ettol lesz fiction.

    "a scifik sosem voltak igazán nézett sorozatok. ráadásul nem olcsók."

    Korszaktol es technikatol fugg. Anno nagyon sokan neztek egy orion vagy pirx reszt, de amerikaban is nepszeru volt a lost in space vagy rajzolt valtozatban a jetson csalad. Ezek egyike sem volt annyira draga es eleg nagy nezokozonseget vonzott. Aztan fejlodott a vilag, sok minden valtozott, a kesobbi scifik mar kevesebb embert fogtak meg, de egy jol kitalalt vilag es egy jo tortenet azert eleg nepszeruve tud tenni egy musort. Ez a ket utobbi az ami egyre inkabb hianyzik a mostani sorozatokbol.
  • winnie #29
    a scifik sosem voltak igazán nézett sorozatok. ráadásul nem olcsók. ergó nem is nagyon akarnak csinálni. (a star trek, mint scifi?:)
  • dyra #28
    Én se értem mit bénáznak ezekkel. Jöhetne egy igazi SCFI mint a Star Trek sorozatok voltak. Érdekes azok 10 . 20 év múlva is nézhetőek nem úgy mint ezek a mostani szarok.
  • Wittgen #27
    Még megnézek pár részt, mert a pilot még nem igazán csigázott fel.
  • winnie #26
    ezen jót mosolyogtam:)) mármint a tudatlanságon és az összemosáson, no meg a fogalomzavaron. de jó látni, hogy vannak, akik komolyan így is gondolnak ezt-azt. ezentúl én is vigyázni fogoknémely érvelésnél.
  • kvp #25
    Haromfajta amerikai sorozatot lehet megkulonboztetni:
    -egyreszes epizodokbol allo, ahol minden resz onallo tortenet, ezeket akkor is lehet nezni, ha valaki nem latta meg soha sem (ha jok, akkor ezekbol lesznek a kultikus sorozatok, tipikus pelda az osszes ismert regi sorozat, a modernebbek kozzul pedig a veszhelyzet)
    -tobbreszes, altalaban evadonkenti tortenetekbol allo, ahol vilagos torenet van (ezek a szappanoperak, tobbnyire stabil nezoi bazissal, kesobb egyben hosszabb filmkent nezhetoek, jo pelda erre a 24)
    -valodi tortenet nelkuli, az irok altal menet kozben kitalalt, ahol tobbnyire tobbet biznak a nezok fantaziajara, mint amennyit elmondanak, ezeket tobbnyire meg az sem tudja kovetni aki nezi minden reszet (az osszes modern probalkozas ilyen, ennek legjobb peldaja a lost, ahol ugy nez ki a cim onnan jott, hogy az irok valahol elvesztettek a fonalat)

    Ha pedig scifi, akkor erdemes lenne megnezni, hogy az mit is jelent (tudomanyos fantasztikus). A jelenlegi scifinek hivott torteneket inkabb thriller-fiction-nek (thrifi) kelle hivni, mert tudomany es realitas meg veletlenul sincs bennuk.
  • Zocsi #24
    Illuminaty or aliens?