Szekeres Viktor

Íme a magyarok kedvenc sorozatai

A magyar embert onnan lehet megismerni, hogy ha szabadidejében tévézik, biztos egy krimisorozatot kezd nézni. Más műfaj szinte szóba sem jöhet.

Pár hete meglestük, hogy milyen is az amerikai átlag tévénéző ízlése, hogy melyek a legnézettebb sorozatok az óceánon túlon. A puszta számadatok beszédesek voltak, hiszen 2009/10-ben véget ért a Grace klinika uralkodása - minden fronton. Az össznézőszámot tekintve az NCIS lett a legnépszerűbb széria, míg a fiatalok körében az időpontot váltva a helyét végképp megtaláló Agymenők tarolt, vagyis egy krimit és egy szitkomot követett figyelemmel a heverőn szórakozó, elhízásra hajlamos átlagamerikai.


Arról is hírt adtunk korábban, hogy a világtrendek mást mutatnak, hiszen nemzetközileg a drámák műfaját még mindig a Helyszínelők, a Doktor House és a Miami helyszínelők uralja, míg a komédiák között a Született feleségek a legnézettebb. Nos, nálunk elvileg a nemzetközi trendek érvényesülnek, olyan erősen nem hat ránk az amerikai ízlés, bár idehaza is egy krimisorozat uralkodik. (Azonban a mindenen hahotázó közönség előtt felvett szituációs komédiák hidegen hagyják a többséget.)

Ha sorozatok magyar harcáról van szó, akkor az ember óhatatlanul is a TV2 és az RTL Klub párharcára asszociál. Azonban a hazai sorozatos szcéna meglehetőse nyugodtnak tűnik, hiszen a győztes napok oly testvériesen oszlanak el a két csatorna között, mintha összebeszéltek volna. A TV2 ugyanis 21.15 után uralta sorozataival a legtöbb hétfői napot, valamint a szerdákat, míg az RTL Klub a keddet és a pénteket nem engedte ki a kezéből. (Természetesen a csütörtöki nap is az RTL-é volt a tavalyi idényben, viszont ekkor nem sorozatokat, hanem olyan, a közönség által igen humorosnak ítélt műsorokat adott a csatorna, mint Gálvölgyi János show-ja, Fábry Sándor beszélgetős produkciója és Veres Róbert átverős műsora.)


Az előző évad legnézettebb sorozata idehaza, cseppet sem meglepő módon, ismét A mentalista lett, mely keddenként volt látható az RTL Klubon, s könnyedén győzte le a TV2-es konkurenciát, legyen szó akár filmről, akár Bajnokok Ligája focimeccsről. Simon Baker krimije után nagyjából hasonló nézettséget produkálva a TV2 hétfői és szerdai zászlóshajója, az NCIS és a Doktor House következik, s rajtuk kívül még a Miami helyszínelők közelítette meg a heti átlagban számított egymillió nézőt az AGB mérései szerint. A legkevésbé nézett sorozat a Csillagközi romboló volt a TV2-n.

Melyik sorozatműfajt <br>kedveled leginkább?
  • Krimi
  • Komédia
  • Kórházas
  • Akció
  • Scifi
Persze a fenti csak egyes műsorok nézettségére vonatkozik, s ha figyelembe vesszük, hogy itthon egy-egy széria több csatornán is látható, akkor bizony azt vehetjük észre, hogy a Viasat 3 és a Cool által is adott Miami helyszínelők pár százezer néző plusszal az első helyre repült. Ugyancsak ekkora növekményt könyvelhet el az eredeti Helyszínelők sorozat is, melynek 4. évadját idén kezdte el adni az RTL Klub, míg a 10. szezonja jelenleg a Viasat 3 legnézettebb műsorának számít. Kérdés azonban, hogy érdemes-e összeadni más epizódok és évadok nézettségét? Ha igen, akkor a TV2 két eminense, az NCIS és a Doktor House is megelőzte össznézettséget tekintve A mentalistát, hiszen a két sorozat korai évadjainak ismétlései az AXN legnézettebbjeinek számítanak. (A Doktor House ráadásul nemrég a Viasat 3-on is megkezdte pályafutását.)


Itthon tehát még mindig a krimik számítanak menőnek, s eközben a Lost vagy az új Knight Rider hétvége délutánokra szorul, más sorozatok pedig elégtelen nézettségük miatt késő esti időpontokra. Kíváncsian várjuk, hogy az RTL Klub megpróbálkozik-e azzal, hogy két, tavaly igencsak nagy dérrel-dúrral beharangozott scifisorozatát, a V-t és a Flash Forward - A jövő emlékeit, eladja a széles közönségnek, vagy csak 23 óra után kerülnek adásba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mat666 #17
    "ööö, itt valami félreértés van. az amerika. ha nincs nézettség, ott rögtön lekapják a sorozatot és legtöbbször le sem adják. itthon azok a részek is adásba kerülnek, ami amerikában nem. pl. a joey utolsó 8 része"

    Ja ez így van de csak azért adják le az egészet mert kiperkálták érte a lét azt csórok hogy mást adjanak így teljesen mindegy hogy milyen a nézettsége akkor is leadják max más idő pontban.
    Az amerikaiak meg leszarják ha szar a nézettség akkor repül azt be próbálkoznak mással.
  • Mat666 #16
    "És akkor most készítsünk egy olyan felmérést, hogy mik a magyarok kedvenc sorozatai, akik neten hozzáférnek az amerikai sorozatokhoz azonos időben..."

    Hát ez az gyanítom hogy egész más eredmény jött volna ki.
  • Yutani #15
    Nevetséges ez az egész magyar kereskedelmi televíziózás. Egy nagy F.O.S.
  • brodix #14
    Doctor Who és House MD szintén van.
  • Lacika 79 #13
    és a fosokat leadják csúcsidőben, ami jó lenne, azt meg este 11 körül....
  • Kemuri #12
    Nem ennyi van de kinek van annyi ideje hogy kilistázza mindet? De erről a 2 napról lehet következtetni a többire is.
  • winnie #11
    ami fontos, az nem késik 1-2 évadot, olykor pár hónap csak a difi, van, hogy pár nap.

    " ne adj isten félig leadnak 1 évadot és akkor ennyi."

    ööö, itt valami félreértés van. az amerika. ha nincs nézettség, ott rögtön lekapják a sorozatot és legtöbbször le sem adják. itthon azok a részek is adásba kerülnek, ami amerikában nem. pl. a joey utolsó 8 része.

    "és sitcomokban (Így jártam anyátokkal) pl. nagyon sok az angolos vicc ami magyarosítva fele akkorát - vagy semekkorát - üt."

    hidd el, te is szeretsz olyan magyar verziókat, ahol ez a helyzet. és nem zavar, mert nem tudsz róla, hogy hiányozna valami.
  • Neoncsoves #10
    igen elér a magyarokhoz, csak ha el is kezdődik 1-2 év csúszással, vagy leadnak max 1-2 évadot, ne adj isten félig leadnak 1 évadot és akkor ennyi.
    a szinkron minőségéről meg inkább ne beszéljünk mert általában szörnyűek, és sitcomokban (Így jártam anyátokkal) pl. nagyon sok az angolos vicc ami magyarosítva fele akkorát - vagy semekkorát - üt.
  • Carbine #9
    Fura lenne, ha csak ennyi sorozat létezne.
  • Kemuri #8
    Ez egy ordító nagy fasság.

    Tessék itt van, hogy miért gondolom ezt:


    The Mentalist - van
    CSI: Crime Scene Investigation -van
    Grey’s Anatomy -van

    Private Practice -nincs
    Flash Forward -van
    The Office -van US is UK is
    30 Rock -van



    The Vampire Diaries -van
    Supernatural -van



    CSI: Miami -van
    Two and a Half Men -van
    The Big Bang Theory -van
    Castle (ABC, 22.00) – van
    How I Met Your Mother -van
    Lie To Me – van
    Accidentally on Purpose -van

    Trauma – van
    Heroes – van

    One Tree Hill - asszem van
    Gossip Girl -van

    Ez 2 random nap termése volt 2009-ben amerikában, a talkshowkat meg az ilyen-olyan realityket töröltem csak ki. Nekem úgy tűnik szinte minden sorozat eljut a magyar nézőkhöz 1-2 éves (vagy több) késéssel...