33
  • smaszi
    Amúgy ismét jó volt az Avatar előzetesének zenélye...:D
  • smaszi
    "a star trek, mint scifi?:)"

Miért akkor mi? Űr-szappanopera...? :P
    (azt tegyük hozzá, sosem szerettem, nem is láttam 1-2 résznél többet, de a mostani mozifilm kifejezetten tetszett)
  • zombeeka
    Borítékolt a bukta!
  • kvp
    "a star trek, mint scifi?"

Az evek soran egyre tobb energiat fektettek abba, hogy minel tobb tudomanyos elemet pakoljanak bele. Meglepo, de az emlegetett technologiak egy resze valodi otletekre alapul. Annyira, hogy a nehany ceg ujabban kitartoan dolgozik a megvalositasukon. A startek-es hajok hajtomurendszere, a Bussard ramjet szepen epul, komponensenkent. A megoldast a 60-as evekben talatak ki, a reszecske kollektor rendszer mar a 70-es evekben rendelkezesre allt. Az elektromagnetic confinement alapu fuzios hajtomuvon jelenleg is dolgozik az amerikai hadsereg (Bussard meg halala lathatott mukodni egy prototipust), a meghajtast biztosito plazma hajtomuvet (vasimr) pedig mostanaban fogjak tesztelni az iss-en, bar egyelore meg csak hagyomanyos energiaforrassal (es mukodes kozben tenyleg kek a szine). Ehhez jon hozza, hogy a kis energiaju ionhajtomuveket meg mar hasznaljak is, jopar urszondan. A mars utazashoz pedig gondolkoznak a sorozatban navigacios pajzsnak hivott elektromagneses sugarzasvedo pajzs hasznalatan. (bar erdekes modon itt orosz fejlesztesrol van szo) Ezek mellett a 60-as evekbeli elso sorozatban lehetett eloszor mobiltelefont, (fabol faragott) pda-t es mri-t latni, amik azota hetkoznapossa valtak. A 80-as evekbeli uj sorozatban pedig megjelentek a szines touchscreen-es kijelzok is, pedig akkoriban meg irasvetito foliabol kellett oket megepiteni. A sorozatokat nezve joparnak retro hatasa van, de csak azert mar azota megvalosultak az ott leirt technikak.

ps: Ami egyelore a fantasztikum terulete:
    -mukodo bussard ramjet, fenysebesseg elerese/atlepese (szerencsere epul)
    -teleport (nem igazan egy szimpatikus talalmany, de fejlesztik)
    -vonosugar (vicces otlet, de vannak ra tudomanyos kiserletek, akar mukodhet is)
    -anyag szintetizalas (egylore meg egy nagyon lassu es draga folyamat, anno az ibm kutatoi epitettek eloszor atomok mozgatasara es osszerakasara alkalmas rendszert)

A tobbi elem meg a space opera stilusbol jon, ezeknek nem tudomanyos hanem filozofiai/szorakoztato szerepuk van, ettol lesz fiction.

"a scifik sosem voltak igazán nézett sorozatok. ráadásul nem olcsók."

Korszaktol es technikatol fugg. Anno nagyon sokan neztek egy orion vagy pirx reszt, de amerikaban is nepszeru volt a lost in space vagy rajzolt valtozatban a jetson csalad. Ezek egyike sem volt annyira draga es eleg nagy nezokozonseget vonzott. Aztan fejlodott a vilag, sok minden valtozott, a kesobbi scifik mar kevesebb embert fogtak meg, de egy jol kitalalt vilag es egy jo tortenet azert eleg nepszeruve tud tenni egy musort. Ez a ket utobbi az ami egyre inkabb hianyzik a mostani sorozatokbol.
  • winnie
    a scifik sosem voltak igazán nézett sorozatok. ráadásul nem olcsók. ergó nem is nagyon akarnak csinálni. (a star trek, mint scifi?:)
  • dyra
    Én se értem mit bénáznak ezekkel. Jöhetne egy igazi SCFI mint a Star Trek sorozatok voltak. Érdekes azok 10 . 20 év múlva is nézhetőek nem úgy mint ezek a mostani szarok.
  • Wittgen
    Még megnézek pár részt, mert a pilot még nem igazán csigázott fel.
  • winnie
    ezen jót mosolyogtam:)) mármint a tudatlanságon és az összemosáson, no meg a fogalomzavaron. de jó látni, hogy vannak, akik komolyan így is gondolnak ezt-azt. ezentúl én is vigyázni fogoknémely érvelésnél.
  • kvp
    Haromfajta amerikai sorozatot lehet megkulonboztetni:
    -egyreszes epizodokbol allo, ahol minden resz onallo tortenet, ezeket akkor is lehet nezni, ha valaki nem latta meg soha sem (ha jok, akkor ezekbol lesznek a kultikus sorozatok, tipikus pelda az osszes ismert regi sorozat, a modernebbek kozzul pedig a veszhelyzet)
    -tobbreszes, altalaban evadonkenti tortenetekbol allo, ahol vilagos torenet van (ezek a szappanoperak, tobbnyire stabil nezoi bazissal, kesobb egyben hosszabb filmkent nezhetoek, jo pelda erre a 24)
    -valodi tortenet nelkuli, az irok altal menet kozben kitalalt, ahol tobbnyire tobbet biznak a nezok fantaziajara, mint amennyit elmondanak, ezeket tobbnyire meg az sem tudja kovetni aki nezi minden reszet (az osszes modern probalkozas ilyen, ennek legjobb peldaja a lost, ahol ugy nez ki a cim onnan jott, hogy az irok valahol elvesztettek a fonalat)

Ha pedig scifi, akkor erdemes lenne megnezni, hogy az mit is jelent (tudomanyos fantasztikus). A jelenlegi scifinek hivott torteneket inkabb thriller-fiction-nek (thrifi) kelle hivni, mert tudomany es realitas meg veletlenul sincs bennuk.
  • Zocsi
    Illuminaty or aliens?
  • Erpy
    Nekem tetszett, a pilot alapján számomra a továbbiakban nézős marad.
  • winnie
    nem mindig akkor történik.
  • menpe
    Miért mindig akkor történik valami rossz, világmegváltó, mindmeghalunk dolog Amerikában, amikor néger az elnök?
  • Yutani
    Nem volt ez rossz, várom a következő epizódot.
  • Mat666
    Hát nem tudom így az első rész után azt kell hogy mondjam hogy nem egy nagy szám igazából az útólsó jelenet volt jó amikor a repcsi eltűnt de amúgy elég közepes bár még korai lenne leírni lehet hogy 2-3 rész után jobb lesz.
  • WoodrowWilson
    Én a Lostból az első három részt láttam, utána cancel. Ugyan ez még nem tart három résznél, de nekem jóval érdekesebbnek tűnik.
  • BlackRose
    Na, most az első rész alapján ez meg sem közelítheti a LOST-ot, még a LOST második felét sem (amely érezhetően gyengébb volt az első feléhez képest).

Ez lehet OK kis sorozat, lehet akár érdekes is és nézhető is, de a LOST-tól olyan messze van, mint az a két oldal, amit tegnap Jancsika a suliban 30 perc alatt összedobott valamelyik klasszikus világhírű regénytől. Nem kell túlzásba vinni a dolgokat, mert általában akkor nevetségesek leszünk ;)
  • winnie
    ha ennek nincs köze a scifihez, akkor minek van?
  • Narxis
    Ez egy lószar így trailer alapján. Sci-fihez meg annyi köze van mint a legutóbbi x-akták filmnek, semennyi.
  • Inquisitor
    A Lost in Space nem egy filmsorozat mozis remakje volt? :)

"Hollywood egyik legjobb karakterszínésze, a nemrég Emmy-díjat nyert Zeljko Ivanek."
    Fasza volt a The Deep c. ANGOL sci-fi sorozatban is.
  • gulyasandras
    Jó a kép a fickóról, így kellett volna kinéznie sorozat közben is. Vagy inkább letakarták volna egy zacskóval. Egy főszereplő nézzen már ki valahogy, ne ilyen lúúúúúúúúzerfejű legyen.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Mekkora volt már a végén, hogy menekülés helyett mindenki csak lesett!
  • pokolfiu
    húúú a babylon-t de szerettem énis... :)
  • bladesoft
    Elfeledettre ott van LOST IN SPACE.. abbol jó kis űrsori lenne. Azt jó lenne ha csinálnák.
  • immovable
    Valami Babylon 5-höz hasonló scifit, vagy a Threshold folytatását követelem.
  • TommyGun
    Egyetértek, új Firefly-t vagy új StarTreket akarunk! Esetleg egy BSGhez hasonlóan igényes rebootot valami elfeledett 60-70-80-as évekbeli scifit !
  • natalyel
    Új Firefly-t akarunk.
  • Wittgen
    Remélem ez nem olyan lesz, mint a FF esetében, ahol az első pár jó rész után a készítők elcseszték az egészet. Abba is hagytam annak a nézését, kb a 8. részig bírtam...

Egyébként jóféle sf-re nekem is lenne igényem, mert mind a Caprica, mind az SG-U elég kevés (mármint mennyiségileg, nem minőségileg).
  • Jötün
    Csókolom "kedves" Hálivúúúdí prodúcerek!
    Igaz sci-fi nincs a kínálatban? Esetleg az elsüllyesztetett forgatókönyvek közöt???
    Amerikai elnök, összeesküvés, meg hasonlók a könyökünkön jönnek ki...
    Netaán egy Firefly klón, vagy folytatás? Vagy új Star-Trek sorozat? Vagy bármi ami nem ez a mostani sci-finek álcázott Dallas vagy, Szomszédok utánzat?
    Ja igen a Lost is nézhetetlen baromság volt...
    Ha csak ilyet tudtok, akkor költsétek a pénzt fegyverkezésre, és mutassátok élőben vagy felvételről, a harcokat. :)
  • gromgotth
    pfujj!
    remélem hamar megbukik... :p
  • winnie
    bár több ilyen lenne. és akkor nagyobb eséllyel lenne több jó is. fura, hogy miközben nem mernek ilyeneket csinálni és miközben a legtöbb megbukik ilyen-olyan okok miatt, mégis ezekre van a tévés piacokon a legnagyobb kereslet. tavaly a ff is milyen jó eladásokat produkált. rtl megvette gyorsan, de már nem merik bemutatni.
  • gombabácsi
    újabb rétestészta, üres, hatásvadász sorozat?