Gyurkity Péter

Betiltja a hagyományos autókat Kalifornia

Alig másfél évtized alatt vezetnék ki fokozatosan a belsőégésű motorral ellátott példányokat.

Az elektromos autók szegmensében legutóbb arról írtunk, hogy már a Cadillac is ilyen fejlesztést villantott, korábban viszont az is egyértelművé vált, hogy júniusban rekordot döntöttek az e-autók. A progresszív vezetéssel rendelkező Kalifornia most újabb döntéssel segíti elő a nagy átállást, amelyet ők 2035-re szeretnének végrehajtani.

A napokban a California Air Resources Board (CARB) hozott döntést a hagyományos, belsőégésű motorral ellátott autók fokozatos kivezetéséről, amelyet az általuk most meghatározott menetrend szerint kellene megvalósítani. A természeti katasztrófák (szárazság, vízhiány, illetve a jövőben esetleg bekövetkező hatalmas áradás) által sújtott állam továbbra is komoly erőket mozgat meg az elektromos autók kizárólagossá válása érdekében, dacára annak, hogy a folyamat eddig is meglehetősen felemás eredményeket hozott – nemrég például arról számoltunk be, hogy nem működik az e-kutak jó része. Jelen pillanatban az odaát értékesített új személyautók nagyjából 12 százaléka teljesen elektromos, ezt az arányt viszont 2035-ig már 100 százalékra emelnék.

A most közzétett bejelentésben természetesen komoly lépésként értékelik a döntést, amelynek alapján alig néhány éven belül, egészen pontosan 2026-ra, már 35 százalékos arányt kellene elérni, mindössze 2 évvel később pedig már az 50 százalékos szintet is meg kellene haladni. Ezt sokan kivitelezhetetlennek tartják, kiemelve, hogy az elektromos autók kifejezetten drágák, a hagyományos típusok betiltásával pedig a szegényebb családokat arra köteleznék, hogy régebbi, műszaki problémákkal küszködő e-autókat szerezzenek be, amelyek további fejfájást okoznak majd számukra.

Legalább ekkora probléma, hogy Kína rendelkezik a ritka földfémek jó része felett, az ázsiai óriással ápolt kapcsolatot tehát még szorosabbra kellene fűzni. Nem világos, hogy a sokszor diktatúraként emlegetett országgal ezt mennyiben lehet majd megvalósítani, különösen ha a mindkét oldalra jellemző, gyakori kardcsörtetést vesszük alapul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • defiant9 #39
  Szép hsz. Tiszta offtopic alpári személyeskedés, ami egyben hazugság is. Magad minősíted ilyenekkel, ami nem más mint egy ostoba, szűklátókörű mélymagyar melldöngető paraszt :)
 • ostoros #38
  Büdös troll. TE vagy akinek nincs válasza semmire. Kötekedésen kívül soha nem tettél javaslatot semmire.
 • defiant9 #37
  ""az emberek pénzéről beszéltél"
  Elnézést, nem tudtam, hogy a magánnyugdíjpénztárak likvid folyószámlaként működtek."
  Ki mondta az hogy folyószámla. Keress rá a szalmabáb érvelési hibára, ui. folyton ezt csinálod. Ennyire primitív a vitakultúrád. Tehát elvették az emberek megtakarítását. Tudod ezt cáfolni? (igen/nem)

  "mert manapság inkább a villanyszerelők körében jellemző ilyen intenzív meggazdagodás tiszteséges munkából"
  Kérem a referencia villanyszerelőket akik csak hozzávetőlegesen ekkora vagyongyarapodást értek el ilyen időtávban. Te tényleg azt gondolod hogy amikor nincs érdemi válaszod akkor elég ha elkezdesz izzadságszagúan vicceskedni és akkor OK minden?
 • Dodo55 #36
  "az emberek pénzéről beszéltél"
  Elnézést, nem tudtam, hogy a magányugdíjpénztárak likvid folyószámlaként működtek. Azt hittem eddig, hogy kötelező jelleggel szerződni kellett velük és utána a nyugdíjjárulék nagy részét pedig amit beszedtek egyből lekötötték, hogy majd egyszer nyugdíjként megkapod amit addig vagy jól megforgatnak, vagy jól eljátszanak, de addig likvid vagyonként (tehát ténylegesen hozzáférhető pénzeszközként / tulajdonként) nem tudtál szabadon rendelkezni vele (és ugye pontosan ettől az én pénzem valami, ha viszont le van kötve akkor az már csak legfeljebb a követelésem, ami már onnantól helyből egy kockázati befektetés pusztán abból a nyilvánvaló tényből kifolyólag, hogy a kezelését másra bíztam és lemondtam a feltétel nélküli rendelkezésre tartásáról).

  "Dodo55 szerinte meg tök jól megy a szekér"
  Nem jó hasonlat. Úgy mondanám inkább akkor ha már szekér, hogy 2014-2020 között a gazdaság szekere már alig tudta bevenni a kanyarokat, mert a pénz dőlt, de a teljesítésekhez szükséges tapasztalt és alapos munkaerő riasztóan kevés kezdett lenni a legtöbb szektorban, illetve egyre szélesebb körben terjedt az a rendkívül aggasztó jelenség is, amikor X feladat személyes ellátása közben a szakember figyelmét folyamatosan Y tök másik feladat telefonos megoldása köti le. Ezért mondtam, hogy túlfűtött volt. Kb. ezekben a hónapokban álltunk ilyen téren egyensúlyba az azóta kibontakozó recessziós hatásokkal, csak mellé a mostani szuperinfláció nem kellett volna. Tehát kb. ha a gazdaság forgása a mostani szinten stabilizálódna, az árak pedig a 2019-2020 körüli szintekre normalizálódnának, meglátásaim szerint az lenne egy kb. jól fenntartható állapot, ahonnan az egyensúlyra ügyelve lehetne tovább növekedni (tehát a gazdaságot a munkaerő minőségével és mennyiségével arányosan növelni, mondjuk pl. valamilyen képlet szerint az osztalékadó mértékét a foglalkoztatottak számához, esetleg a kifizetett bérükhöz is kötni - minél több alkalmazott, annál alacsonyabb osztalékadókulcs, kivéve pl. évi 50 vagy 100 milliós árbevétel alatt, mert ott még lehetne megengedőbb képlet - ez a gazdasági növekedés korlátozása nélkül ösztönözné a biztonságosabb szintű humánerőforrás kapacitás létesítését a cégeknél). És mielőtt valaki rosszra gondol, személy szerint én manapság ezeket a problémákat (szerencsére) már nem a saját munkahelyemen tapasztalom (nálunk az elmúlt 3-4 évben sikerült nagyjából a szükséges minőségi létszámnövekedést elérni), hanem pl. hatalmas beszállító cégeknél, ahová sokszor kell terméktámogatásért és egyéb ügyekben fordulnom. Ismert multicégekről és kevésbé ismert, de minimum a teljes európai piacra szállító gyártócégekről van szó.

  "Lölő ugye csak a strómanjuk"
  Igen, nekem is gyanús egyébként ez az ember, mert manapság inkább a villanyszerelők körében jellemző ilyen intenzív meggazdagodás tiszteséges munkából, mint sem a gázszerelők körében (bár ha még pár évtizede kezdte a központi gázkazánok fénykorában és külföldön is vállalt munkát, akkor már hihetőbb a dolog, mert ilyen ismerősöm viszont van egy gázszerelők körében is, nem is dolgozik már, hanem állítólag tisztán a korábbi megtakarításainak befektetéséből tartja fent a családját)
 • Tetsuo #35
  Már megint elgurult a gyógyszered. Összekevered a hozzászólásokat, majd a cherry picking után az egyik hozzászólás riposztjával "érvelsz" egy másik hozzászólónak.
  Jó taktika, csak Dodo55 nem én vagyok. Egyébként meg az elgurult gyógyszerű egyéneknek leírom azt is, hogy a "jól megy a szekér" nem zárja ki a kollaborációt és hazaárulást.
 • defiant9 #34
  "Újabb szalmabáb-évelés."
  Mé lenne az?
  Szerintetek német segg nyaló a kormány, Dodo55 szerinte meg tök jól megy a szekér. Most akkor melyikőtöknek van igaza?
  Azzal hogy leírsz egy kifejezést amit láthatóan nem is értesz, nem tudod helyesen alkalmazni, azzal csak a saját butaságod/félműveltséged bizonyítod.
 • defiant9 #33
  "A magyar tulajdonú multikra gondolsz?"
  Nem, a GDP nagy részét nem ők termelik hanem alapvetően a nyugati technológia, mi adjuk hozzá az olcsó munkaerőt.

  "Előtte egy másik kormány meg az államtól vette el a nyugdíjkifizetésekre forrást biztosító bevételeke"
  Csakhogy az emberek pénzéről beszéltél, úgyhogy ez a topic, ne terelődj el, egyébként te is épp azt írod hogy az állam ad az emberekenk. Elég rövid az eszed úgy tűnik.
  Tehát volt egy szocik által létrehozott konstrukció ami a lakosságnak juttatott havi rendszerességgel megtakarítást, amivel még a hosszú távú nyugdíjhelyzetet is orvosolta volna. Jött a Fidesz, hazug zsarolással einstandolta ezt a felhalmozott/jövőbeli pénzt, majd ehelyett az álltalad említett rövid távú populista osztogatási módszerre tért inkább át, amivel rövid távon valóban jobban lehetett szavazatokat szerezni de ez a felosztó-kiróvó nyugdíjrendszer nem lesz fenntartható. Persze, szó se róla, ebből meg az emberek adójából szépen megtollasodott közben a NER, offshore-on keresztül meg az egész Orbán família (Lölő ugye csak a strómanjuk).
 • Dodo55 #32
  "Nocsak, tehát ezek alapján az idegenszívű EU-belül a multikkal csak működik a gazdaság."
  A magyar tulajdonú multikra gondolsz? Nekik sok kitettségük amúgy EU-n kívül is van.
  Aztán ugye az sem mindegy, hogy a mindenkori nemzeti kormány kényszeresen üldözteti a kisvállalkozókat az adóhatósággal, vagy inkább segíteni próbálja őket.

  "Tényleg, tök jól elvette az emberek nyugdíjmegtakarítását ez a kormány."
  Előtte egy másik kormány meg az államtól vette el a nyugdíjkifizetésekre forrást biztosító bevételeket (az új járulékfizetők esetén) és adta egyéb választási lehetőség nélkül külföldi pénzpiaci érdekeltségeknek olyan formában, hogy az államnak közben továbbra is egymagának kellett a folyó kifizetésekért helyt állnia. Tehát ha ezt mellétesszük, akkor ez a kormány valójában az államot ért kárt mentette az elidegenített források lefoglalásával.
 • Tetsuo #31
  "'A gazdaság 2014-2020 között szinte már túlfűtött is volt,'
  Nocsak, tehát ezek alapján az idegenszívű EU-belül a multikkal csak működik a gazdaság."
  Újabb szalmabáb-évelés.
 • defiant9 #30
  Tehát nincs válaszod, és próbálsz személyeskedésbe menekülni. Ebben sincs újdonság, a lózung puffogtatáson túl nincs semmi a tarsolyodban, ez is jól mutatja hogy az agytalan melldöngető mélymagyar nacionalisták milyen színvonalon is vannak.