39
  • defiant9
    #39
    Szép hsz. Tiszta offtopic alpári személyeskedés, ami egyben hazugság is. Magad minősíted ilyenekkel, ami nem más mint egy ostoba, szűklátókörű mélymagyar melldöngető paraszt :)
  • ostoros
    #38
    Büdös troll. TE vagy akinek nincs válasza semmire. Kötekedésen kívül soha nem tettél javaslatot semmire.
  • defiant9
    #37
    ""az emberek pénzéről beszéltél"
    Elnézést, nem tudtam, hogy a magánnyugdíjpénztárak likvid folyószámlaként működtek."
    Ki mondta az hogy folyószámla. Keress rá a szalmabáb érvelési hibára, ui. folyton ezt csinálod. Ennyire primitív a vitakultúrád. Tehát elvették az emberek megtakarítását. Tudod ezt cáfolni? (igen/nem)

    "mert manapság inkább a villanyszerelők körében jellemző ilyen intenzív meggazdagodás tiszteséges munkából"
    Kérem a referencia villanyszerelőket akik csak hozzávetőlegesen ekkora vagyongyarapodást értek el ilyen időtávban. Te tényleg azt gondolod hogy amikor nincs érdemi válaszod akkor elég ha elkezdesz izzadságszagúan vicceskedni és akkor OK minden?
  • Dodo55
    #36
    "az emberek pénzéről beszéltél"
    Elnézést, nem tudtam, hogy a magányugdíjpénztárak likvid folyószámlaként működtek. Azt hittem eddig, hogy kötelező jelleggel szerződni kellett velük és utána a nyugdíjjárulék nagy részét pedig amit beszedtek egyből lekötötték, hogy majd egyszer nyugdíjként megkapod amit addig vagy jól megforgatnak, vagy jól eljátszanak, de addig likvid vagyonként (tehát ténylegesen hozzáférhető pénzeszközként / tulajdonként) nem tudtál szabadon rendelkezni vele (és ugye pontosan ettől az én pénzem valami, ha viszont le van kötve akkor az már csak legfeljebb a követelésem, ami már onnantól helyből egy kockázati befektetés pusztán abból a nyilvánvaló tényből kifolyólag, hogy a kezelését másra bíztam és lemondtam a feltétel nélküli rendelkezésre tartásáról).

    "Dodo55 szerinte meg tök jól megy a szekér"
    Nem jó hasonlat. Úgy mondanám inkább akkor ha már szekér, hogy 2014-2020 között a gazdaság szekere már alig tudta bevenni a kanyarokat, mert a pénz dőlt, de a teljesítésekhez szükséges tapasztalt és alapos munkaerő riasztóan kevés kezdett lenni a legtöbb szektorban, illetve egyre szélesebb körben terjedt az a rendkívül aggasztó jelenség is, amikor X feladat személyes ellátása közben a szakember figyelmét folyamatosan Y tök másik feladat telefonos megoldása köti le. Ezért mondtam, hogy túlfűtött volt. Kb. ezekben a hónapokban álltunk ilyen téren egyensúlyba az azóta kibontakozó recessziós hatásokkal, csak mellé a mostani szuperinfláció nem kellett volna. Tehát kb. ha a gazdaság forgása a mostani szinten stabilizálódna, az árak pedig a 2019-2020 körüli szintekre normalizálódnának, meglátásaim szerint az lenne egy kb. jól fenntartható állapot, ahonnan az egyensúlyra ügyelve lehetne tovább növekedni (tehát a gazdaságot a munkaerő minőségével és mennyiségével arányosan növelni, mondjuk pl. valamilyen képlet szerint az osztalékadó mértékét a foglalkoztatottak számához, esetleg a kifizetett bérükhöz is kötni - minél több alkalmazott, annál alacsonyabb osztalékadókulcs, kivéve pl. évi 50 vagy 100 milliós árbevétel alatt, mert ott még lehetne megengedőbb képlet - ez a gazdasági növekedés korlátozása nélkül ösztönözné a biztonságosabb szintű humánerőforrás kapacitás létesítését a cégeknél). És mielőtt valaki rosszra gondol, személy szerint én manapság ezeket a problémákat (szerencsére) már nem a saját munkahelyemen tapasztalom (nálunk az elmúlt 3-4 évben sikerült nagyjából a szükséges minőségi létszámnövekedést elérni), hanem pl. hatalmas beszállító cégeknél, ahová sokszor kell terméktámogatásért és egyéb ügyekben fordulnom. Ismert multicégekről és kevésbé ismert, de minimum a teljes európai piacra szállító gyártócégekről van szó.

    "Lölő ugye csak a strómanjuk"
    Igen, nekem is gyanús egyébként ez az ember, mert manapság inkább a villanyszerelők körében jellemző ilyen intenzív meggazdagodás tiszteséges munkából, mint sem a gázszerelők körében (bár ha még pár évtizede kezdte a központi gázkazánok fénykorában és külföldön is vállalt munkát, akkor már hihetőbb a dolog, mert ilyen ismerősöm viszont van egy gázszerelők körében is, nem is dolgozik már, hanem állítólag tisztán a korábbi megtakarításainak befektetéséből tartja fent a családját)
  • Tetsuo
    #35
    Már megint elgurult a gyógyszered. Összekevered a hozzászólásokat, majd a cherry picking után az egyik hozzászólás riposztjával "érvelsz" egy másik hozzászólónak.
    Jó taktika, csak Dodo55 nem én vagyok. Egyébként meg az elgurult gyógyszerű egyéneknek leírom azt is, hogy a "jól megy a szekér" nem zárja ki a kollaborációt és hazaárulást.
  • defiant9
    #34
    "Újabb szalmabáb-évelés."
    Mé lenne az?
    Szerintetek német segg nyaló a kormány, Dodo55 szerinte meg tök jól megy a szekér. Most akkor melyikőtöknek van igaza?
    Azzal hogy leírsz egy kifejezést amit láthatóan nem is értesz, nem tudod helyesen alkalmazni, azzal csak a saját butaságod/félműveltséged bizonyítod.
  • defiant9
    #33
    "A magyar tulajdonú multikra gondolsz?"
    Nem, a GDP nagy részét nem ők termelik hanem alapvetően a nyugati technológia, mi adjuk hozzá az olcsó munkaerőt.

    "Előtte egy másik kormány meg az államtól vette el a nyugdíjkifizetésekre forrást biztosító bevételeke"
    Csakhogy az emberek pénzéről beszéltél, úgyhogy ez a topic, ne terelődj el, egyébként te is épp azt írod hogy az állam ad az emberekenk. Elég rövid az eszed úgy tűnik.
    Tehát volt egy szocik által létrehozott konstrukció ami a lakosságnak juttatott havi rendszerességgel megtakarítást, amivel még a hosszú távú nyugdíjhelyzetet is orvosolta volna. Jött a Fidesz, hazug zsarolással einstandolta ezt a felhalmozott/jövőbeli pénzt, majd ehelyett az álltalad említett rövid távú populista osztogatási módszerre tért inkább át, amivel rövid távon valóban jobban lehetett szavazatokat szerezni de ez a felosztó-kiróvó nyugdíjrendszer nem lesz fenntartható. Persze, szó se róla, ebből meg az emberek adójából szépen megtollasodott közben a NER, offshore-on keresztül meg az egész Orbán família (Lölő ugye csak a strómanjuk).
  • Dodo55
    #32
    "Nocsak, tehát ezek alapján az idegenszívű EU-belül a multikkal csak működik a gazdaság."
    A magyar tulajdonú multikra gondolsz? Nekik sok kitettségük amúgy EU-n kívül is van.
    Aztán ugye az sem mindegy, hogy a mindenkori nemzeti kormány kényszeresen üldözteti a kisvállalkozókat az adóhatósággal, vagy inkább segíteni próbálja őket.

    "Tényleg, tök jól elvette az emberek nyugdíjmegtakarítását ez a kormány."
    Előtte egy másik kormány meg az államtól vette el a nyugdíjkifizetésekre forrást biztosító bevételeket (az új járulékfizetők esetén) és adta egyéb választási lehetőség nélkül külföldi pénzpiaci érdekeltségeknek olyan formában, hogy az államnak közben továbbra is egymagának kellett a folyó kifizetésekért helyt állnia. Tehát ha ezt mellétesszük, akkor ez a kormány valójában az államot ért kárt mentette az elidegenített források lefoglalásával.
  • Tetsuo
    #31
    "'A gazdaság 2014-2020 között szinte már túlfűtött is volt,'
    Nocsak, tehát ezek alapján az idegenszívű EU-belül a multikkal csak működik a gazdaság."
    Újabb szalmabáb-évelés.
  • defiant9
    #30
    Tehát nincs válaszod, és próbálsz személyeskedésbe menekülni. Ebben sincs újdonság, a lózung puffogtatáson túl nincs semmi a tarsolyodban, ez is jól mutatja hogy az agytalan melldöngető mélymagyar nacionalisták milyen színvonalon is vannak.
  • defiant9
    #29
    "A gazdaság 2014-2020 között szinte már túlfűtött is volt,"
    Nocsak, tehát ezek alapján az idegenszívű EU-belül a multikkal csak működik a gazdaság.

    "szimpla lakosság vagyonára kiterjedően is (háttértartalék)"
    Tényleg, tök jól elvette az emberek nyugdíjmegtakarítását ez a kormány.
  • ostoros
    #28
    Az hogy te csak seggnyalásban tudsz gondolkodni, mutatja mennyire eluralkodott a gyarmati szemlélet ebben az országban, talán már a Habsburgok óta.
  • Dodo55
    #27
    "Konkrétan mit kellene tenni ami mondjuk gazdasági fellendülést hozna"
    A gazdaság 2014-2020 között szinte már túlfűtött is volt, bőven elég ha azok a viszonyok visszatérnek és ilyen téren én nem is félek egyébként, max attól, ha most ezekben a szorultabb időkben egész európa teljes kiterjedésében maga alá roskad a felelőtlen energia és versenytorzító zöldpolitika visszacsapása és persze a háborúval / háborús válsággal kapcsolatos hajmeresztő izgágasága miatt.

    Viszont ami magyar vonatkozásban sokkal fontosabb, hogy a nemzeti tőkét még mindig növelni kell, a szimpla lakosság vagyonára kiterjedően is (háttértartalék), mert a történelem során európai szinten itt keletkezett vészes lemaradásunk és ennek a lefaragásában a megelőző kormányok nem igazán voltak túl támogatóak. Ebben vagyunk nagyon szerencsések a mostanival, mert amikor a gazdaság lehetővé teszi akkor ezt nagyon helyesen igyekeznek meglendíteni (jellemzően ezt tévesztik össze lakossági vonatkozásában a rövidlátók a szimpla populizmussal). És aztán ha elég tőke lesz, akkor utána már sokkal ellenállóbbak, ha kell önállóbbak is tudunk lenni a gazdaságban ami egy ilyen relatív kicsi, de magjaiban hihetetlenül erős és szívós országnak nagyon jól jön a kiteljesedéshez.
  • defiant9
    #26
    "A német segg nyalása sem tekinthető magyar érdeknek"
    No, és mi lenne a magyar érdek? Konkrétan mit kellene tenni ami mondjuk gazdasági fellendülést hozna? (remélem nem az orosz és kínai segg nyalása lesz az alternatíva)
  • Tetsuo
    #25
    Nos igen, ez egy jobboldali vita. Véleményem szerint Horthy bár kétkulacsos volt és olyan emberekkel kvaterkázott, akikkel nem kellett volna (itt nem a németekre gondolok) és úgy bízott az angolokban, mint eleinte a németek, még mindig egy kiemelkedő politikusa volt a modern kornak, viszont Szálasi mi mást tehett volna a néhány hónap alatt (ez is komoly bűne Horthynak, hogy elnyomta a hungaristákat), mint méltósággal bevégzi a nyakába szakadt feladatot és nem lett áruló?
    A lejárató hazugságok ellenére, akit érdekel az a korszak, kicsit utánajárva joggal vélheti, hogy magasabb erkölcsi és szellemi szintű vezető volt, mint Horthy, de objektív képet kapni nagyon nehéz. Mindenesetre Marschalkó és Dövényi írásai iránymutatóak lehetnek a kérdésben.
    Biztos vagyok abban, hogy a magyar érdek mindkét személy előtt prioritás volt, nem úgy napjaink politikusainál.
  • ostoros
    #24
    "Hazánkban 1945 óta nincs magyar érdekű kormány" Szerintem inkább olyan 1941 óta. A német segg nyalása sem tekinthető magyar érdeknek, ahogy azóta szinte semmi más sem.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2022.09.19. 22:03:31
  • defiant9
    #23
    "Vannak személyes dolgok, amihez nekd semmi közöd"
    Tehát pampogsz hogy miért is nevezlek annak, de te magad sem mered egyértelműen leírni ghogy nem vagy ez. Nézd milyen egyszerű ez:
    Én nem vagyok sem rasszista, sem antiszemita.
    Nyilvánvaló hogy mit jelent az hogy te nem írod le. Csak akkor legközelebb ne rinyálj ha annak neveznek. (kb. mind tudjuk hogy az vagy, ez ordít a hsz.-eidből)

    "Szerintem a skandináv modell a "modern demokrácia" része"
    OK, ezzel megvagyunk. Tehát hogy is kapcsolod össze őket a 'judeokráciával'?
  • Tetsuo
    #22
    Izraelben nagyon erős nacionalizmus van (több okból), hazánkban ez nem lehetséges. Egyre liberálisabb, globalistább a környezet, a kormámypárti (hamis) retorika ezen nem tud és nem is akar változtatni. A Mi Hazánk Mozgalom az egyetlen valóban nacionalista párt, de ha számítana, valószínűleg szétzúznák, mint a Jobbikot.
    A nacionalizmus pedig nem elég a valódi jobboldalisághoz, márpedig ez kellene, hogy a cél legyen. A jobboldaliság az, ami szembenáll társadalmunk és az emberiség megrontóival, más eszmeiség velük tart.
  • Tetsuo
    #21
    Nincs "megfutamodás. Vannak személyes dolgok, amihez nekd semmi közöd. Amihez közöd van, az az, hogy a #11-ben nem volt arra utalás, de te csipőből azzal érveltél ellene. Ergo aki sunnyog, megfutamodik, az a libtard, aki nácizik, rasszistázik ahelyett, hogy érveket hozna fel.
    Az úgynevezett skandináv demokráciát te hoztad fel, miért is volt baj, hogy arra válaszoltam? Te sem tudod.
    Szerintem a skandináv modell a "modern demokrácia" része, a libtardok egyik etalonja. Az ő szavaikkal élve kamu, mint az összes "modern demokrácia", hiszen a nép szava egyrészt nagyon alacsonyrendű, másrészt kijátsza minden vezetés. (Mint írtam alább.)
  • kvp
    #20
    A modern nyugati tipusu demokraciak inkabb tekinthetoek egy globalis oligarhia reszeinek. A penz dont az emberek akarata helyett. Kina, Oroszorszag vagy Szaudarabia ezzel szemben abszolutista diktaturak. Es akkor meg ott van az irani teokracia harmadik tipusnak. Valodi demokracia mar csak nyomokban fedezheto fel, pl. Svajcban.

    Magyarorszag most igazabol egyik sem, a populista allamkapitalizmus talan a jo meghatarozas, ami a demokracia egy fajtaja es Izraelre is jellemzo. Ez nagyon konnyen atmehet mind nacionalista, mind globalista oligarhiaba, csak az aktualis populista vezeto utodlasan mulik.

    A nyugati vezetok szimbolikus mivolta nagyon jol latszik az USA, Kanada, Hollandia vagy akar Franciaorszag eseten is. Egy szalmabab is lehetne elnok, semmilyen dontesi jogkorrel nem birnak es a nep se hatalmazta fel oket arra ami most a neve alatt tortenik. Csak vegrehajtjak az NGO-k altal kepviselt stakeholder-ek utasitasait.

    Az USA-ban mar nem is tagadjak, hogy a lakossag 40%-a az allam es az allampart ellensege. Mivel az emberek kb. 30%-a soha nem szavaz, ez kisebbsegi diktaturat vetit elore. Persze a stakeholder demokracia modelljeben a lakossag 1%-anak 1%-a kezeben van a toke es a szavazatok 99.99%-a.
  • defiant9
    #19
    "Skandináv demokrácia nem létezik több okból sem."
    Én a modern demokráciáról beszéltem mert ez a topic ami a te állításodra épül, próbáld magad ehhez tartani.
    Kérem akkor jelöld meg azon országokat amik szerinted "a modern demokrácia" részei.
    Ezen felül kérem akkor ehhez képest sorold be skandináv országok demokráciáját.

    Feltettem egy kérdés:
    "OK. tisztázzuk. Tagadod hogy rasszista/antiszemita lennél?"
    Zéró válasz. Akkor itt is szokásos a Tetsuo féle megfutamodást választottad amint sarokba szorulsz? (elég gyorsan eljutottunk ide)
  • Tetsuo
    #18
    Tisztázzuk. A #11-ben nem volt egyikre utaló kijelentés sem.

    Skandináv demokrácia nem létezik több okból sem. A legfőbb: érdekérvényesítések kusza hálózata és a globális függések szorítása mögött egy háttérhatalom működik mely a hatalmát és az uralmát egyre jobban kiterjeszti. Nincsenek szuverén államok, országok. Ennek is fokozatai vannak ugye. Pl. Irán a szankciós elszigeteléssel szuverénebb, mint az Egyesült Államok, viszont az ottani élet ennek hatására rossz, nagy a nélkülözés, az USA-ban az ember szabadabbnak érzi magát, mert több a lehetőség sok mindenre, viszont ezek a lehetőségek mind anyagiak és egy irányba mutatnak. Spirituális előrelépés szinte lehetetlen, míg az iráni diktatúrában könnyebb.
    Ha materiális ateista szemszögből (ez a tiéd ugye) nézzük, Ámerika, Skandinávia, Benelux, Svájc a csúcs, hiszen ott lehet gazdaságilag legjobban/legkönnyebben érvényesülni, hedonizálni és lógatni a lábunkat akár (nihilizmus). Ilyen alapon az életet élvezni kell, hiszen idővel vége lesz és azután nincs semmi. Harácsolni kell és élni az ösztönöknek. A morál szubjektív (Machiavelli), az igazság szubjektív (Kant), tehát "önkifejezhetjük" magunkat, ami valójában a csőcselékkel való sodródást és uniformitást végül egy konformizmust jelent. Egy önszántú lelki rabszolgaságot - a szabadság, egyenlőség, testvériség jelszavak alatt.

    Link1 Aki az ilyen hírek tömege hallatán még mindig úgy véli, hogy az EU vagy azon belül akár Németország szuverén döntéseket hozhat, annak elment a józan esze vagy sosem volt. Az EU nyilvánvalóan a polgárai érdeke ellen hoz jelentős döntéseket, ráadásul nem véletlenül. A szakértelem hiánya nem lehet gond, hiszen agytrösztök, elemző intézetek garmadájával hozza meg ezeket a döntéseket akkor is, ha a színpadon egy-egy beszélni alig tudó, részeges, tanulatlan politikus van kiállítva.
  • defiant9
    #17
    "Nézz utána pl. olyan szavak jelentésének, hogy rasszista stb"
    OK. tisztázzuk. Tagadod hogy rasszista/antiszemita lennél?
    (a hsz-ed ugyanis nem tartalmaz tagadást)

    "mert elfedi a valódi uralmat."
    Ami pedig mi lenne? Kérem add meg hogy ki és milyen módon gyakorolja a 'valódi uralmat' mondjuk a mai modern skandináv demokráciákban (csak hogy konkrét tárgyunk legyen).
  • Dodo55
    #16
    "a lassú vízben főtt béka"
    De hát épp ez az, hogy most hirtelen feltekerték a legnagyobbra a lángot és már a szakácsok közül is sokan jajjveszékelnek, hogy forró gőz csapkod az arcukba. A jobb verzió, ha valaki(k) vagy türelmetlen, vagy szabotőr, mert akkor még lehetnek a "kormány" - a világgazdaság feletti befolyás - közelében akik fogni akarják és van elképzelésük merre tekergessék. A rosszabbik, ha a nagy önteltségükben teljesen kicsúszott az irányítás a kezükből és amit mostanában látunk, az már a káosz uralkodásának a műve.

    "2006-ban hazánkban a tüntetők is a nép ellensége lettek"
    Ideig-óráig. Aztán ebből meg az olvasható ki, hogy inkább terrorcselekmény áldozatai:
    https://www.parlament.hu/irom39/04277/04277.pdf
    (Az Országgyűlés a jelentést annak idején elfogadta)

    "Kanadában a kamionkonvojok résztvevői", "a franciáknál a sárgamellényesek", "Kínában egy embertömegnem véletlenserűen eltűnt a pénz a bankszámlájáról"
    Meg lehet félemlíteni ilyen csoportokat, remegve meghúzzák magukat utána, akár évtizedekig ha kell, csak aztán egyszer majd arra kapják fel a fejüket, hogy a széljárás épp nekik kedvez. És akkor gondokodás nélkül, zsigerből, szinte állatokként torolnak meg 10x-esen mindent. Sajnos a történelemben nem egy ilyenre találni példát.
  • Tetsuo
    #15
    Nem hiszem, hogy manapság célravezető felkelés történhet a fejlett országokban. Az emberek többsége mint a lassú vízben főtt béka, csak akkor veszi észre, hogy szorul a hurok, mikor késő lesz, hiszen jó mélyen van altatva. Egy kisebbséget meg mindig el lehet nyomni közellenségnek kikiálltva őket, pl. "nácik", "oltatlanok" vagy "antidemokratikus csőcselék".
    Kanadában a kamionkonvojok résztvevőinek számláit befagyasztották, a franciáknál a sárgamellényesek hirtelen szélsőjobbosok lettek, 2006-ban hazánkban a tüntetők is a nép ellensége lettek stb.
    Kínában egy embertömegnem véletlenserűen eltűnt a pénz a bankszámlájáról, azért kezdtek tüntetni, hogy magyarázatot kapjanak rá, erre megjelölte a rendszer őket COVID-osnak és tilos volt megszegniük a karantént...
    Az európai vezetők döntései miatt valószínűleg nagyon drága lesz az energia, pl. a fűtés télen, illetve komoly infláció gerjed, ez nyilvánvaló életszínvonal-csökkenéssel jár, amit nagyon primitív retorikával az oroszokra mutogatva magyaráznak, a többség pedig annyira hülye, hogy emiatt az oroszokat látja ellenségnek a vezetők helyett.
    Ilyen egyszerű. A már lezüllesztett modern embert, a csőcseléket nagyon könnyű félrevezetni a negyedik hatalmi ággal, és a valódi ellenség akár védelmezőnek is látszódhat.
  • Dodo55
    #14
    "leallitanak a kornyezetszennyezo szeneromuveket es betiltanak a faval futest is"

    Te nem számolsz azzal, hogy minden európai országban van a társadalomnak egy olyan, kb. a lakosság 5-35%-át kitevő rétege, akik egy ilyen intézkedés hatására mennek és lebontanak mindent, mert nem lesznek hajlandóak fagyhalált halni. És pont ők azok, akiket nem lehet irányítani semmiféle "haladó" módszerekkel, mert nincs miből lejjebb adniuk, nincs hová meghúzniuk magukat, nincs mit igazán félteniük az életükön és a fejük felett lévő fedélen kívül. Vagy méltányosan védelmezed az alapvető megélhetésük feltételeit és esetleg még támogatod is a fejlődésüket, vagy felejtsd el, hogy nyugodtan alhatsz egy kormányzó erő tagjaként, főleg ilyen hajmeresztő tervekkel.

    Meg kell nézni a jelenlegi magyar kormány gondosan két lábbal a földön járó politikáját is, nem véletlen, hogy a sok megosztó téma ellenére erőszakos zavargásra nem igazán volt érdemi példa és nem véletlen, hogy a sok más téren kifogásolható politikájuk ellenére egyre nagyobb és nagyobb többséggel nyerik a választásokat ahogyan a világpolitika egyre elmebajosabbá válik ezekben az években, míg sok más európai országban inkább a fordítottja jellemző ahogyan a társadalmi feszültségek több téma mentén is egyre nőttek az elmúlt évtizedben. Friss közvéleménykutatások szerint egyébként most a gázárak miatt már a legnagyobb nyugateurópai országok lakosságának többsége szinte kész tényként kezeli, hogy ősszel-télen végzetesen el fognak szabadulni a kedélyek az utcákon. És ezt akartam volna visszakeresni, hogy pontosan idézzek, erre azt látom, hogy Csehországban épp kiment 70-100 ezer ember az utcákra leverni az ottani kormányt, mondván a saját lakosságuk alapvető problémáival nem törődnek miközben Ukrajnát támogatják, úgyhogy ennyit erről, kb. felesleges is volt elkezdenem fejtegetni.
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2022.09.03. 22:06:47
  • Tetsuo
    #13
    Megint bizonyítod, hogy nem vagy normális. Nézz utána pl. olyan szavak jelentésének, hogy rasszista stb. Csak azután alkalmazd, hogy felfogtad, mire utal.
    Természetesen "paravánt" akartam írni, mert elfedi a valódi uralmat.
    Az ókori demokrácia őszintébb volt annyival, hogy a legtöbb ember nem szavazhatott, hiszen a városállamok működéséhez rengeteg rabszolga és "félrabszolga" kellett.
  • defiant9
    #12
    Mindenesetre azon állításod hogy ugyanazok az egészen biztos hogy túlegyszerűsítő és hibás.

    "Fogalmazhatnánk úgy is, a modern demokrácia a judeokrácia paravánja."
    Gondolom padavan-t akartál. Fogalmazhatnál, csakhogy ez is hibás lenne, a szokásos rasszista/antiszemita megnyilvánulásod újabb bizonyítéka. A modern demokrácia elősorban az ókori demokrácia leszármazottja(bár anélkül is létrejött volna), és legfőbb ismérvei a polgárok szabadsága, (elvi) egyenlősége, semmi köze Izraelhez.
  • Tetsuo
    #11
    Fundamentális eltérés ma már csak azokkal szemben van, kiket a többi politikus szélsőjobboldalinak nevez, de azokkal sem mindegyikkel. Éppen a lényegi eltérés egy primordiális dualitás, és a normális ember az alapján szemléli a dolgokat, határozza meg a cselekvését.

    Hazánkban 1945 óta nincs magyar érdekű kormány, a rendszerváltás óta regnáló pártok és politikusaik mind egy akolból jöttek, sőt máig egy brancs, nem is tagadhatják. Hiába van "nemzeti" meg "konzervatív" retorika, ugyanaz az erő mozgatja és annak megfelelően haladnak a tettek bal- és jobboldalon.
    Amerikában és ma már szinte az egész világon hasonló a helyzet. A látszólagos bal és jobb, nem igazi szembenállás, az elvek csak szavakban ütköznek, valójában mindenki tesz rájuk és egy mélyebbről meghatározott közös érdek mentén folyik a politika.
    Fogalmazhatnánk úgy is, a modern demokrácia a judeokrácia paravánja.
  • defiant9
    #10
    Ennél azért fundamentálisabb eltérések is vannak. Örök hibád hogy csak polarizáltan, fekete-fehérben tudsz gondolkozni. Minden republikánusban van valamennyi demokrata és fordítva is. Találó mondás az is hogy egy new yorki republikánus tulajdonképp már inkább demokrata.
  • Tetsuo
    #9
    OKé, de a republikánusok meg az európai konzervatívok ugyanazok, mint a libsik csak 20 évvel le vannak maradva.
  • defiant9
    #8
    "Eppen a Republikanus part aki legutobb nyert ezek miatt, annak ellenere hogy a Demokratak tob szavazatot szereztek."
    Jaj, nem mondj már ilyeneket! Olyan jól felépítette a konteóját az alternatív valóságáról. Mondjuk azt hiányoltam hogy Soros-t még megemlítse itt is.
  • Sequoyah
    #7
    Kevered a "demokrata" szot a demokracioaval. A "demokrata" es a republikanus" az ket kulon part, es a valasztasi trukkok, mint pl a korzetek atrajzolasa "("Gerrymandering"), az a republikanus part ismerve.
    Eppen a Republikanus part aki legutobb nyert ezek miatt, annak ellenere hogy a Demokratak tob szavazatot szereztek.
    Legutobb mar akkora volt a Demokratak folenye (fokepp Trump debil kormanyzasanak es viselkedesenek koszonhetoen), hogy ezek ellenere is nyerni tudott.
  • Sequoyah
    #6
    Nem tudom hogy megoldhato-e, de valakinek elsonek kell lennie aki kiprobalja. Ugyhogy hajra Kalifornia. Mi meg figyelunk, es megvarjuk hogy mukodik-e.
  • kvp
    #5
    Meg is van az elso demokrata gyozelem, egy tradicionalisan republikanus allamban: https://www.bbc.com/news/world-us-canada-62747378
  • kvp
    #4
    "aztán nyernek a republikánusok, és kukába megy a tervezet..."

    Kaliforniaban? Miutan ennyi eve nagymertekben meg van erositve a demokracia? Meg a mostani felidos valasztasokon is megeshet, hogy vegul 2/3-a lesz a demokrataknak es akkor vegre elotorolhetik az olyan nagy mertekben gyulolt elso ket alkotmanykiegeszitest is. Varhatoan szinte mindenki rajuk szavaz aki csak amerikai allampolgar volt az elmult 2-300 evben. Plusz ha sikerul atallni az elektori rendszerrol a tobbsegi szavazatra, amihez mar csak 2 vagy 3 allamot kell atforditani demokratara, akkor onnantol a keleti es a nyugati part szavazoi dontik el mi legyen, a tobbieknek gyakorlatilag folosleges szavazniuk.

    ps: Igen, a magyar kormany mint igazi demokratak (lasd a "de"-t a fidesz-bol), szinte az osszes amerikai trukkot beveti amit az amerikai demokrata part bevetett, ideertve a szelektiv levelszavazast, a korzetek kreativ kivalasztasat es a megyei helyett az orszagos listas rendszert. Egyedul a tobbszori szavazasra nincs mod, ami nallunk kekcedulas valasztasi rendszerkent ismert. Ez utobbi legutobb is nagyon sokat segitett a demokratak szamara a republikanusok feletti gyozelemben es lehetove teszi, hogy szepen lassan visszaszerezzek az 1861-ben elvesztett befolyasukat. Mivel a republikanusok egyre inkabb szelsoseges terrorszervezetkent jelennek meg az amerikai mediaban es a kormanyzati nyilatkozatokban, ezert a felidos valasztasok utan egy teljes demokrata gyozelem eseten mar sokkal konyebb lesz a felszamolasuk.
  • Agyturbinikusz
    #3
    Az amerikai átlag lakás kb 100 nem emlékeim szerint...
  • Ender Wiggin #2
    aztán nyernek a republikánusok, és kukába megy a tervezet...
  • kvp
    #1
    Jelenleg Kaliforniaban az aram felhasznalas 34%-a szarmazik megujulo forrasokbol, a nuklearis energiaval egyutt 44%, de az utolso eromuvet eppen leallitani keszulnek. A foldgaz felhasznalas kivaltasa eseten az energiaigeny a duplajara none, de ha kivaltjak arammal a benzint es gazolajat is, akkor haromszorosara. Igy a mostani 34% megujulobol fejlesztesek nelkul maradna kb. 11%. Tehat ha nem fejlesztik a kovetkezo 15 ev alatt legalabb tizszeresere a megujulo energia termelo kapacitasukat, akkor csak az igenyek 11%-at tudjak majd ellatni.

    Megoldhato? Biztosan. Kerdes mibol es hogyan? A masik alternativa az lenne, hogy a lakossag 89%-a "onkent" lemond az autohasznalatrol, a lakasaik vilagitasarol, futeserol es huteserol vagy a jelenlegi 10-edere huzza ossze az eletszinvonalat. Akinek eddig jutott fejenkent 30-40 negyzetmeter lakoterulet, annak meg kell elegednie 3-4-el. Egyebkent ez viszonylag konnyen elerheto, ha az energiaarakat a 10x-esere novelik, de a bereket a helyen hagyjak. Europaban a foldgaz ara mar 7x-es szorzonal jar es ehhez van kotve az aram is, tehat itt akar hamarabb is sikerulhet a teljes zold atallas. (ha leallitanak a kornyezetszennyezo szeneromuveket es betiltanak a faval futest is)