Gyurkity Péter

Rekordot döntöttek júniusban az e-autók

Minden eddiginél több ilyen jármű kelt el, amit a hibridek gyengélkedése sem tudott megakadályozni.

A szép ütemben bővülő szegmens fejleményeiről mi is folyamatosan beszámolunk, nemrég például arról írtunk, hogy a tisztán elektromos autóknál apad a Tesla előnye, ami elsősorban a nagy kínai rivális előrenyomulásának köszönhető. Most a júniusi adatok futottak be, ezekből pedig ismét szép növekedés, újabb rekord rajzolódik ki.

A külsős forrás által közzétett részletes anyagban azt látjuk, hogy júniusban már igencsak megközelítettük az 1 milliós álomhatárt, világszerte ugyanis több mint 900 ezer plug-in elektromos autót adtak el a különböző gyártók. Ezzel a teljes piac 16 százalékát kaparintották meg ezen megoldások, bár a kategórián belül már vegyes képet látunk, hiszen a hibridek hónapok óta gyengélkednek és már csak alig 4 százalékot mondhattak magukénak. A tisztán elektromos autók ezzel szemben 12 százalékot értek el, ami durván 685 ezer példányt jelent, vagyis ma már nagyjából háromszor annyi ilyen fejlesztést értékesítenek, mint hibrid változatot. Az összesített eredmény tekintetében idén 4,1 millió darabnál járunk, miközben tavaly a teljes évben 6,5 milliónál tetőzött a piac.

Ami a gyártók rangsorát illeti, a Tesla megőrizte első helyét, ami a Model Y és a Model 3 sikerének köszönhető, ezek ugyanis a típusok listáján az első két helyen végeztek. A második a BYD lett, amely saját fejlesztéseivel a negyedik és hetedik hely közötti intervallumot foglalta le magának az autók listáján, míg harmadikként a SAIC-GM-Wuling bukkan fel, amely a Wuling Hong Guang MINI EV révén az autók között szintén a harmadik helyre volt jó. A Volkswagen már csak negyedik, a BMW pedig az ötödik lett, darabszámban jobban elmaradva a többiektől. Az első féléves eredményeknél a hibridek segítségével már a BYD lett az első, a tisztán elektromos autóknál viszont még a Tesla vezet, 565 ezer példánnyal.

Szeptemberben már meghaladhatjuk az 1 milliós darabszámot, ezzel pedig idén már több mint 10 millió plug-in elektromos autó találhat gazdára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Fefy #1
    "900 ezer plug-in elektromos autót adtak el a különböző gyártók"

    Ez jelentsen bármit is. A plug-in kifejezést a hibridekre szokás használni, melyeknek három típusa van: A full hybrid, mint például a Toyota Prius. Ennél nincs lehetőség az akku újratöltésére, ezt a belső égésű motorral töltik újra (illetve energia visszanyeréssel). Ezek képesek a tisztán elektromos hajtásra, a tisztán belsőégésű hajtásra és ezek keverékére.
    Van a mild hybrid, ami hasonló, mint a full hybrid, annyi megkötéssel, hogy itt csak hibrid hajtás lehetséges, tisztán elektromos vagy tisztán belsőégésű nem. Szintén nem tölthető.
    Harmadik kategóriaként pedig van a plug-in hybrid. Ez ugyanaz, mint a full hybrid, annyi különbséggel, hogy ezeknél az akksi külön tölthető. A tisztán elektromos autókra pedig nem szokás használni a plug-in kifejezést, mivel ez magától értetődő, szóval miről is van szó?