Berta Sándor

Élesebben látnak az autonóm autók egy kicsi LiDAR-rendszerrel

Sikerült annyira csökkenteni a lézersugaras távolságmérő rendszert, hogy akár drónokba is beépíthető legyen.

A Light detection and ranging (LiDAR) rendszer lehetővé teszi, hogy a közúti járművek lézersugarak segítségével "lássanak". Abból az időből, amelyre a lézersugaraknak az egyes akadályok megtalálására, majd az azokról való visszatükröződéshez szükségük van, milliméteres pontossággal megállapítható a távolság, ráadásul mindez gyakorlatilag valós időben történhet. Okan Atalar, a Stanford Egyetem munkatársa egy olyan LiDAR-rendszert fejlesztett ki, amely akkora, mint egy okostelefon kamerája és egyszerre növeli a biztonságot és csökkenti jelentős mértékben a költségeket.

Az új kis méretű LiDAR-egységből jelenleg egy laboratóriumi változat létezik és nagyobb felbontással rendelkezik, mint a napjainkban használt LiDAR-rendszerek. Így lehetőség van arra, hogy nagyobb távolságból megkülönböztethető legyen egy kerékpáros és egy gyalogos. Az autonóm autók ezáltal korábban tudnak a közelgő közlekedési helyzetekre reagálni és elkerülni a baleseteket.

Atalar és a kollégái egy akusztikai rezonátort alkottak meg, amely egy piezoelektromos tulajdonságokkal rendelkező átlátszó kristályból van. Ez a megoldás képezheti az új, kompakt, olcsó és energiahatékony LiDAR-termékek alapját. A mostani méretcsökkentés számos további alkalmazási területet nyit meg a technológia előtt. A kis mérete miatt akár okostelefonokba, drónokba vagy más tárgyakba is beépíthető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sir Cryalot #5
  lanthanum-doped lead zirconate titanate
  http://www.flightgear.dk/flash.htm
 • Sir Cryalot #4
  "And, when it vibrates, lithium niobate strongly modulates light – with the addition of a couple polarizers, this new modulator effectively turns light on and off several million times a second."

  a-a ez olyasmi mint a régi atomvillanásgátló szemüveg volt pilótáknak hogy másodperc nagyonnagyontörtrésze alatt kapcsolt amivel még a folyadékkristály sem versenyképes pedig azért az tud nemszar lenni 10us is.
 • kvp #3
  A 16384 pixel az egy 128x128-as chipet jelent. Viszont csak a solid state lidar technologia a megbizhato, foleg magas vibracio mellett. Nagyobb tavolsagokhoz viszont biztosan keves lesz a 128 pixeles felbontas, ezt fejleszteni kell meg, idealisan olyan 2-4 megapixel kornyekere. (ahogy a cmos kep szenzorok is fejlodtek)

  Ezzel all szemben a fenti cikkben szereplo piezoelektromosan mozgatott scanner.
 • Sir Cryalot #2
  " meggyozobb es jelentosen gyorsabb lenne. "
  Ezek megapixelt ígérnek a cmos meg:
  "Tiny, Solid-State Lidar Raises Stakes in the Megapixel Race A new 16,384-pixel lidar chip could find use in autonomous vehicles, drones, and robots"
  16,384-pixel

  Ha azt scannelni kell mp-ért akkor oda a gyorsaság.
 • kvp #1
  Gyakorlatilag egy ketdimenziosan mozgathato DLP projector pixel mechanikaja iranyitja a lezert. Ennek korabbi valtozata volt a hangszoro tekerccsel mozgatott tukor, szemben a nagy meretu forgo tukros hagyomanyos rendszerekkel. Egy solid state phased array megoldas meggyozobb es jelentosen gyorsabb lenne. (talan a 6G technologia szektorsugarzoi mar ilyenek lesznek)