Berta Sándor

Tovább­fejlesztették a LiDAR-t

Egy újfajta lézeres érzékelőt fejlesztettek ki az önvezető autókhoz, mely már 200 méteres távolságból azonosítja a dolgokat.

Egy tengerentúli startup fejlesztésének köszönhetően biztonságosabbak lehetnek a robotautók. Egy mindössze 22 éves fiatalember, Austin Russell bemutatta az önálló közlekedéssel kapcsolatos új technológiáját. A fiatalember és az általa létrehozott Luminar nevű startup egy teljesen új LiDAR-rendszert fejlesztett ki. A Light detection and ranging (LiDAR) lehetővé teszi, hogy a közúti járművek lézersugarak segítségével "lássanak". A Luminar teljesen eltérő sávon üzemel a hagyományos LiDAR-készülékek által alkalmazottakhoz képest, azok 905 nanométeres hullámhossza helyett 1550 nanométerest használ. Ez nagyobb teljesítményt jelent úgy, hogy még nem károsítja az emberek szemét, mely egészségügyi szempont egyébként a legnagyobb korlát.


Ilyennek látja az autó előtt lévő utat a Luminar LiDAR-ja

A Luminar megoldása már 200 méter távolságból is felismeri az egyes tárgyakat és ennek köszönhetően egy az autópályán önállóan közlekedő gépkocsinak az eddigi egy-kettő helyett hét másodperc ideje van arra, hogy reagáljon az esetleg felbukkanó akadályokra és jobban felismerje a sötét objektumokat is. Más rendszereknél ez az idő sokkal kevesebb. Amennyiben a 7 másodperc valóban helytálló, akkor az új rendszer sokkal biztonságosabb a jelenlegi LiDAR-megoldásoknál. A Luminar a következő hónapokban 10 000 egységet akar gyártani. Miután az első tesztek sikeresek voltak, így Russell elmondása alapján az a terv, hogy minden önállóan közlekedő autóba beépítsék az eszközt.


Austin Russell 2012-ben alapította meg a Luminart és 18 évesen kezdte el a tanulmányait a Stanford Egyetemen, de Peter Thiel internetes befektető gyorsan keresztülhúzta a számításait. Az üzletember ugyanis 100 000 dollárt kínált neki, ha abbahagyja a tanulást és a jövőben teljes mértékben a találmányával foglalkozik. Russell elfogadta az ajánlatot, most 150 alkalmazott dolgozik neki a floridai Orlandóban. A startup eddig 36 millió dollárt kapott olyan befektetőktől, mint a GVA Capital, a Canvas Ventures és az 1517 Fund, amely Peter Thiel cége.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!