Berta Sándor

Automatikusan érkezhet segítség a motor­baleseteknél

A motorosok gyakran egyedül és kis forgalmú utakon közlekednek, ahol ha bajba kerülnek, akkor nehezen kaphatnak segítséget. Ezen segíthet egy alkalmazás.

A Christian Indra és Werner Richtsfeld által alapított startup fejlesztette ki a BikerSOS nevű programot, amely vészhelyzetben segítséget hív a motorosoknak.

A motoroknál sokkal nagyobb a baleseti kockázat, mint a személygépkocsik esetében. Németországban, Ausztriában és Svájcban 5,5 millió regisztrált motor és évente 60 000 baleset történik. Így tehát érthető, hogy a rokonok és a barátok aggódnak a motorozókért. Christian Indra ezzel személyesen is szembesült, a barátnője ugyanis annyira féltette, hogy néhány évvel ezelőtt kénytelen volt lemondani egy tervezett túrát. A motorozásról azonban nem akart lemondani, ezért barátjával, Werner Richtsfelddel megalkották a BikerSOS-t. A két férfi szoftverfejlesztőként dolgozik és egy olyan megoldás létrehozására törekedtek, amely képes felismerni, ha valakit baleset ér és automatikusan vészhelyzeti SMS-t küld. A barátok és hozzátartozók élő kapcsolat segítségével követhetik, hogy éppen merre halad valaki.


Werner Richtsfeld elmondta, hogy a BikerSOS mögött lévő technológia többek között a GPS-jeleken alapul. Amint a motoros sebessége csökkenni kezd vagy a GPS-jel megszakad, a mobiltelefonban lévő szenzorok (gyorsulásmérő stb.) adatait megvizsgálja a szoftver. Amennyiben úgy érzékeli, hogy valóban baleset történt, akkor az alkalmazás felveszi a kapcsolatot a címjegyzékben tárolt vészhelyzeti telefonszámokkal és riadóztatja a legközelebbi vészhelyzeti központot. Ez utóbbi felhívja a motorost és ha az nem jelentkezik, akkor mentősöket küldenek a helyszínre. A technológia jelenleg Európában, az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában működik.

A motorosok eltárolhatják a programban az egészségügyi adataikat is, például a vércsoportjukat és azt, hogy allergiásak-e valamire, ami bizonyos helyzetben életmentő lehet és így a kiérkező mentőegységek fontos információk birtokába jutnak. A startup az összes kapott adatot titkosítja. Ahhoz, hogy a rendszer működjön, a szoftvert el kell indítani, míg a mobiltelefont a testen kell hordani. A BikerSOS ingyenes, ugyanakkor a funkciók nagy része csak a prémium verzióban érhető el, melynek ára heti 5 euró. A havidíj 10 euró, míg az éves 50 euró. Richtsfeld kiemelte, hogy még nem nyereségesek, de számukra nem is a pénzkereset a lényeg, hanem az, hogy segíthessenek az embereknek és biztonságosabbá tehessék a motorozást.


Jelenleg a motorosok számára nincsen olyan kötelező automatikus vészhívó rendszer, mint az autóknál az eCall. Hasonló megoldás még a Dguard, amelynél azonban egy kiegészítő modult építenek be a motorba 2 évre 570 euróért, míg az éves licencdíj közel 30 euró. Emellett még a BMW kínál vészhelyzeti csomagot a motorjaihoz. A BikerSOS fejlesztői szeretnék továbbfejleszteni a terméküket. Felmerült a kanyarodásokkal és más dolgokkal kapcsolatos statisztikák kiértékelése, s lehetséges lehet a benzinkutakkal, az autósiskolákkal és a vendéglátóhelyekkel való együttműködések kiépítése is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • duke #6
  Nem hinnem, hogy kifogasuk lenne, a biztonsag nyilvan szamukra is fontos. :))
 • Dobronski #5
  Onvezeto motor... probald meg ezt az otletet feldobni egy motorostalalkozo nagyszinpadjan... :)
 • duke #4
  Hat az nyilvanvalo, hogy motorbol is, csak az onvezetok maradhatnak. Az egyertelmu, hogy az onvezeto autok kozott nem maradhatnak nem onvezeto jarmuvek, folleg amik ilyen extrem modon balesetveszelyesek.
 • Tetsuo #3
  Az autóknál az eCall (ami idén már kötelező is az EU-ban) nem ugyanez?
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2018.05.03. 18:12:10
 • Cat #2
  Mi köze lenne a motoroknak az önvezető autókhoz? Motorozni pl. kanyargós hegyi/erdei utakon élvezetes, ott pedig simán el lehet esni egyedül, bármiféle külső behatás nélkül. Főleg ha egy váratlan úthiba, faág, pocsolya stb. besegít.
 • Ender Wiggin #1
  Az önvezető autós disztópiában milyen szerepet szánnak a motorosoknak? Önvezető motorokat? Nyilván nem, ha efféle alkalmazás szükség lehet. Akkor viszont hogyan...