Berta Sándor

Rénszarvas-balesetek kerülhetők el egy szoftverrel

Finnország területének 36 százalékán tenyésztenek rénszarvasokat, ami komoly veszélyeket hordoz magában.

Finnországban becslések alapján 300 000 rénszarvast tartanak a helyiek és ha az állatok éppen nincsenek befogva a szánok elé, akkor viszonylag szabadon mozoghatnak. Ez azonban gyakran komoly balesetekhez vezet. A Porokello nevű alkalmazás a balesetek számának csökkentésében segíthet. A programot egy éven át tesztelhették a felhasználók és most végleges elérhetővé vált, mind az Android, mind az iOS operációs rendszerre. A fejlesztésben a helyi hatóságok is részt vettek.

A cél a balesetek számának 50 százalékos mérséklése. Több mint 1800 hivatásos sofőr - köztük busz- és tehergépkocsi-vezetők, valamint taxisok - volt az élő szenzor. Ők a tesztidőszak alatt naponta akár 50-1000 figyelmeztetést is kiadtak, ha vándorló rénszarvas-csordákat (rudlikat) láttak. A jelzést mindenki megkapta, aki feltelepítette a készülékére a Porokellót.


Az érintett finn régiókban 2015-ben több mint 4300 baleset volt gépkocsik és rénszarvasok között. Az állatok óvatlanok; korábban közlekedési táblákkal próbálták meg felhívni a sofőrök figyelmét a veszélyre, de ez nem sokat használt. Az autósok ugyanis tudnak a problémáról, de az állatok gyakran annyira hirtelen bukkannak fel az utakon, hogy az emberek már nem tudnak reagálni. Az a kísérlet sem vezetett eredményre, hogy a rénszarvasok bizonyos testrészeit fényvisszaverő anyagokkal fedjék le. Úgy tűnik viszont, hogy a Porokello alkalmazása komoly javulást eredményezhet, hiszen tavaly óta a balesetek száma nyolcszázzal csökkent.

A szoftver szín- és hangjelzéssel figyelmezteti a felhasználókat. Egyrészt zöldről pirosra vált, másrészt bekapcsol egy riasztó. Tavaly november óta a figyelmeztetéseket integrálták a Finnországban elterjedtnek számító V-Traffic nevű navigációs szolgáltatásba is, amelyet körülbelül félmillió finn autós használ. A Porokello segítségével egyébként nem csupán a vezetők figyelmeztethetők a veszélyre, hanem akár a turisták is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #1
    Es ki tanitja meg a remszarvast, hogyan kell hasznalni a programot ?