Berta Sándor

Automata gyárban készülhetnek az Uniti elektromos autói

A Siemens és a Kuka egy évente 55 ezer autó legyártására képes emberi bevatkozás nélküli üzemet hoznak létre.

Az Uniti nevű svéd startup székhelye a Svédország déli részén található Lund városában van. A vállalkozást két komoly partner is támogatja. A gyártó internetkapcsolattal rendelkező elektromos járműveket fejleszt és azokat a világ első teljesen automatizált gyárában készítik majd el a Siemens és a Kuka bevonásával.

A vállalkozás tavaly mutatta be a koncepcióját, amelyre sokan felfigyeltek. Ugyanakkor egészen mostanáig nem lehetett tudni, hogy a startup képes lesz-e legyártani az autókat és ha igen, akkor mindez hogyan valósulhat meg. A helyzet márciusban változott meg, amikor az Uniti bejelentette, hogy együttműködési megállapodást kötött a Siemens és a Kuka képviselőivel. A három cég közösen tervezi meg és készíti el a teljesen automatizált üzemet, amelyben a tervek alapján 55 000 gépkocsit gyártanak majd.


Lewis Horne, az Uniti vezérigazgatója kijelentette, hogy jelenleg a digitális gyárat építik és ők lesznek az első vállalat a világon, amely az alapoktól kezdve a teljes járművet a PLM-rendszerben tervezi meg és készíti el. Mats Friberg, a Siemens PLM szoftveréért felelős vezérigazgatója hozzátette, hogy az egész folyamat tökéletes lesz és az első jármű, amely legördül a gyártósorról, teszt nélkül azonnal eladható lesz az ügyfeleknek.

Horne hangsúlyozta, hogy még nem tudnak autókat építeni, de úgy tudják programozni a robotokat, hogy azok építsék meg a gépkocsikat, s ez az ő nagy előnyük. Az összes gyártóberendezés rugalmas és nem kell majd azzal a rendkívül nehéz feladattal sem foglalkozniuk, hogy miként integrálják az embereket a gyártási eljárásba. Az Uniti vezetőjének egyébként meggyőződése, hogy az emberek nem arra születtek, hogy járműveket építsenek. A céljuk az, hogy náluk az emberek kreatívak legyenek; az emberek elfáradnak, míg a robotok sohasem, utóbbiak éppen ezért sokkal hatékonyabban és produktívabban dolgozhatnak egy autógyárban, mint az emberek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kgpro #14
  A megoldás mindenképpen az, az ilyen robotizált világban, (de már ma is aktuális lenne), ha minden ember, aki betöltötte az x. évét, ( pl. 18, 24 ), alanyi jogon a megélhetéshez szükséges mennyiségű pénzt kap havonta. Ezzel egy időben meg meg kell szüntetni a támogatási rendszereket, fel lehet számolni a rengeteg pénzbe kerülő intézményrendszert, ami ezt kezeli, amivel óriási mennyiségű pénzt lehet megtakarítani. Aki ennél több pénzt szeretne, csináljon olyat, amivel ezt megoldja.
  A robotizált, embereket nem foglalkoztató gyárnak óriási profitja lehet, hisz megspórolja a munkaerő költségét, sőt, az államnak sem fizet ezek után járulékot, nem fizet társadalom biztosítást, (ma már szocho), amivel gyakorlatilag kivonja magát a társadalom fenntartásából. Ezért erre a gyárra külön adót kell kivetni, hisz, ha mind ilyen lesz, akkor összeomlik mind az állam, mind az emberek költségvetési rendszere, és ha így lesz, akkor kinek is fogják eladni azt a rengeteg ember nélkül készített terméket???
  A társadalomban is működik az "anyagmegmaradás törvénye", ha egy kicsit másképp is, mint a fizikában.
 • Meridian #13
  De az összes át akar majd térni erre, mert... hatékony, és olcsóbb. na ja, amit az egyik oldalon megspórolsz, akkor a másikon sem írhatod azt pluszként be...
  Ez nem a szövőszék esete a szövőkkel... mert a szövőszékekkel csak többet és könnyebben lehetett termelni, a robotokkal is, de ez utóbbi esetén MÁR emberek NÉLKÜL.
 • Andrevv #12
  Munkaerőhiány? Mondd ezt a görögöknek és spanyoloknak. Egész Európában probléma a fiatalok munkanélkülisége.
 • NEXUS6 #11
  A gazdaság hagyományos modellje egy robotizált társadalomban nyilvvánvalóan nem fog működni, a termelés és a fogyasztás egyensúlya konkrétan.

  Egy olyan társadalomban, ahol az anyagi javak termelése/fogyasztása azonban nagyjából mindenkinek biztosított és gazdaságilag a maihoz is kisebb jelentőségű a viszonylagos bőség miatt, ott a virtuális termékek termelése és fogyasztása felértékelődik. Jelenleg azonban a lakosságnak csak kis része termel ilyen értelemben, sokkal többen csak simán fogyasztanak (azaz a digitális másolhatóság jegyében gyak megoszt dolgokat) ami azt jelenti, hogy a jelenlegi csupán fogyasztó réteg szinte teljes egészében és fájdalom mentesen kiiktatható, a természtősanya nagy védelmének is elegettéve.
  ;)
 • AgentKis #10
  "surgosen le kell cserelniuk a mostani dolgozo nepesseget valamilyen fajta tisztan segelybol elo, dolgozni nem vagyo tipusra." Ez nem is halad olyan rossz ütemben... ;-)
 • AgentKis #9
  Akinek meg nincs akkora szellemi ereje, az dögöljön csak éhen. Ugye ez lenne benne az igazán szép?
 • fonak #8
  Mintha ez történne nem?
 • Whysper #7
  Igazi szép jövő az lenne,hog yaz ember szellemi erejét tudná használni a sok elpazarolt munkaóra helyett ,mert azt a robotok legyártják nekünk.
 • paragic #6
  Már miért ne dolgoznának? Nem hallottál még arról, hogy munkaerőhiány van?
 • kvp #5
  "Ha az emberek nem dolgoznak, miből fogják megvenni ezeket az autókat? Nincs itt egy logikai lyuk?"

  Ha a hagyomanyos munkasokat kihuzzak, meg ott maradnak a mernokok, az orvosok, a szolgaltatoiparban dolgozok, a nagytokesek szemelyzete es a tobbi cseled. Ok vehetik meg a kisebb meretu, automata gyarakban keszult autokat. A gazdagok meg a nagyobb meretu, ugyancsak automata gyarakban keszult autokat.

  A helyzet varhatoan hasonlo lesz mint a lovak eseten. Amikor kivaltottak az igavono lovakat a gepekkel nem tunt el az osszes. A gazdagok tovabbra is tartnak lovakat sport celokra es szorakozasbol, csak sokkal kevesebbet mint az ipari forradalom elott. A gond csak az, hogy most ugy nez ki, most a munkasok lesznek a kivaltott lovak...

  ps: Viszont ha szorakozasbol meg akarnak tartani egy nagyobb elo lakossagot, akkor viszont surgosen le kell cserelniuk a mostani dolgozo nepesseget valamilyen fajta tisztan segelybol elo, dolgozni nem vagyo tipusra.