14
  • kgpro
    #14
    A megoldás mindenképpen az, az ilyen robotizált világban, (de már ma is aktuális lenne), ha minden ember, aki betöltötte az x. évét, ( pl. 18, 24 ), alanyi jogon a megélhetéshez szükséges mennyiségű pénzt kap havonta. Ezzel egy időben meg meg kell szüntetni a támogatási rendszereket, fel lehet számolni a rengeteg pénzbe kerülő intézményrendszert, ami ezt kezeli, amivel óriási mennyiségű pénzt lehet megtakarítani. Aki ennél több pénzt szeretne, csináljon olyat, amivel ezt megoldja.
    A robotizált, embereket nem foglalkoztató gyárnak óriási profitja lehet, hisz megspórolja a munkaerő költségét, sőt, az államnak sem fizet ezek után járulékot, nem fizet társadalom biztosítást, (ma már szocho), amivel gyakorlatilag kivonja magát a társadalom fenntartásából. Ezért erre a gyárra külön adót kell kivetni, hisz, ha mind ilyen lesz, akkor összeomlik mind az állam, mind az emberek költségvetési rendszere, és ha így lesz, akkor kinek is fogják eladni azt a rengeteg ember nélkül készített terméket???
    A társadalomban is működik az "anyagmegmaradás törvénye", ha egy kicsit másképp is, mint a fizikában.
  • Meridian
    #13
    De az összes át akar majd térni erre, mert... hatékony, és olcsóbb. na ja, amit az egyik oldalon megspórolsz, akkor a másikon sem írhatod azt pluszként be...
    Ez nem a szövőszék esete a szövőkkel... mert a szövőszékekkel csak többet és könnyebben lehetett termelni, a robotokkal is, de ez utóbbi esetén MÁR emberek NÉLKÜL.
  • Andrevv
    #12
    Munkaerőhiány? Mondd ezt a görögöknek és spanyoloknak. Egész Európában probléma a fiatalok munkanélkülisége.
  • NEXUS6
    #11
    A gazdaság hagyományos modellje egy robotizált társadalomban nyilvvánvalóan nem fog működni, a termelés és a fogyasztás egyensúlya konkrétan.

    Egy olyan társadalomban, ahol az anyagi javak termelése/fogyasztása azonban nagyjából mindenkinek biztosított és gazdaságilag a maihoz is kisebb jelentőségű a viszonylagos bőség miatt, ott a virtuális termékek termelése és fogyasztása felértékelődik. Jelenleg azonban a lakosságnak csak kis része termel ilyen értelemben, sokkal többen csak simán fogyasztanak (azaz a digitális másolhatóság jegyében gyak megoszt dolgokat) ami azt jelenti, hogy a jelenlegi csupán fogyasztó réteg szinte teljes egészében és fájdalom mentesen kiiktatható, a természtősanya nagy védelmének is elegettéve.
    ;)
  • AgentKis
    #10
    "surgosen le kell cserelniuk a mostani dolgozo nepesseget valamilyen fajta tisztan segelybol elo, dolgozni nem vagyo tipusra." Ez nem is halad olyan rossz ütemben... ;-)
  • AgentKis
    #9
    Akinek meg nincs akkora szellemi ereje, az dögöljön csak éhen. Ugye ez lenne benne az igazán szép?
  • fonak
    #8
    Mintha ez történne nem?
  • Whysper
    #7
    Igazi szép jövő az lenne,hog yaz ember szellemi erejét tudná használni a sok elpazarolt munkaóra helyett ,mert azt a robotok legyártják nekünk.
  • paragic
    #6
    Már miért ne dolgoznának? Nem hallottál még arról, hogy munkaerőhiány van?
  • kvp
    #5
    "Ha az emberek nem dolgoznak, miből fogják megvenni ezeket az autókat? Nincs itt egy logikai lyuk?"

    Ha a hagyomanyos munkasokat kihuzzak, meg ott maradnak a mernokok, az orvosok, a szolgaltatoiparban dolgozok, a nagytokesek szemelyzete es a tobbi cseled. Ok vehetik meg a kisebb meretu, automata gyarakban keszult autokat. A gazdagok meg a nagyobb meretu, ugyancsak automata gyarakban keszult autokat.

    A helyzet varhatoan hasonlo lesz mint a lovak eseten. Amikor kivaltottak az igavono lovakat a gepekkel nem tunt el az osszes. A gazdagok tovabbra is tartnak lovakat sport celokra es szorakozasbol, csak sokkal kevesebbet mint az ipari forradalom elott. A gond csak az, hogy most ugy nez ki, most a munkasok lesznek a kivaltott lovak...

    ps: Viszont ha szorakozasbol meg akarnak tartani egy nagyobb elo lakossagot, akkor viszont surgosen le kell cserelniuk a mostani dolgozo nepesseget valamilyen fajta tisztan segelybol elo, dolgozni nem vagyo tipusra.
  • Cat #4
    Nem egy autógyárnak kell gondoskodnia arról, hogy az emberek dolgozzanak.
  • Andrevv
    #3
    Ha az emberek nem dolgoznak, miből fogják megvenni ezeket az autókat? Nincs itt egy logikai lyuk?
  • Vata111
    #2
    "Az összes gyártóberendezés rugalmas és nem kell majd azzal a rendkívül nehéz feladattal sem foglalkozniuk, hogy miként integrálják az embereket a gyártási eljárásba"

    Azzal se foglalkozzanak, hogyan integrálják majd az embereket az utastérbe! Kár lenne egy ilyen modern jármüvet elrontani olyasmivel, mint utasszállítás...
  • SaGaIn
    #1
    Szép új jövő, sok éhes és munka nélküli emberrel és kevés de jómódú robotikával és informatikával foglalkozó mérnökkel