Berta Sándor

Az Intel számára egyre fontosabbak az autók

A fejlesztések felgyorsítása érdekében a társaság integrált hardver- és szoftverplatformokat kínál a járműgyártóknak.

Egyre nagyobb a kereslet a gépjárművekben használt infotainment (tájékoztató és szórakoztató) fedélzeti rendszerek iránt. A fogyasztói igények átalakítják az autóipari beszállítói láncot, s a gyártóknak lépést kell tartaniuk a technológiai innovációval. Az Intel megoldásai lehetővé teszik, hogy a gépkocsikba szánt biztonsági és szórakoztató funkciók gyorsabban kifejleszthetők legyenek. A Personal Vehicle Experience és a Secure My Connected Car kutatási projektek a vezetők igényeivel és az autók biztonságával foglalkoznak, míg a 100 millió dollárral támogatott Intel Capital Connected Car Fond legújabb befektetései a ZMP nevű platformmal kapcsolatosak. Az új funkciók biztonságosabbá és kényelmesebbé tehetik a vezető dolgát.

Az integrált hardver és szoftverplatformok között vannak minősített processzorok, rendszerchipek, operációs rendszerek és fejlesztői környezetek. Az autógyártók és a beszállítók használatukkal jelentősen felgyorsíthatják az új alkalmazások piacra dobását, s új vezetői élményeket kínálhatnának, miközben ezzel párhuzamosan csökkenthetik a fejlesztői költségeket. Az Intel arra számít, hogy a szabványosított megoldásokkal az alkalmazások fejlesztési ideje több mint 12 hónappal csökkenhet le, míg a fejlesztési költségek akár 50 százalékkal mérsékelhetők. Mindez azt jelenti, hogy a gyártók így még inkább a technológiai innovációkra összpontosíthatnak.


Az Intel emellett olyan technológiákat kutat, amelyek segítségével az intelligens autók a jövőben valós időben lesznek képesek igazodni az aktuális környezethez és a közlekedési helyzethez. A jövő autója például képes lesz az idő előrehaladtával megbecsülni a vezető viselkedését, s minden fontos információt továbbítani neki, azért, hogy a gépkocsit és az utasait is biztonságosan eljuttassa a célig. A Personal Vehicle Experience keretében megvizsgálják a vezetőket érő negatív és pozitív élményeket. A cél tisztázni azokat a kérdéseket, hogy mit várnak az autósok és az utasaik a járművektől, milyen funkciókra lenne szükségük, s miként tudja a gépkocsi a vezetőt az aktuális helyzetnek megfelelően, illetve előrelátóan támogatni?

A Secure My Connected Car programban azt tanulmányozzák, hogy milyen biztonsági kihívások és fenyegetésekkel kell szembenézni. Megvizsgálják a lehetséges hiányosságokat és azt, miként lehet megvédeni a központi hardvereket és szoftvereket egy támadással szemben. A projekt rámutat az autó telematikai rendszerének potenciális sérülékenységére, és megmutatja, hogy a memóriavédelem miként garantálhat biztonságot a gépjárművön belül használt kritikus fontosságú hardver- és szoftveralkalmazások számára. Ebben kulcsszerepet játszik az Intel Security által kínált McAfee Whitelisting technológia. Antropológusok, mérnökök és más szakemberek dolgoznak az Intel laboratóriumaiban azért, hogy miként lehet a közúti közlekedést, illetve a vezetők és az autók kapcsolatát még biztonságosabbá és intuitívabbá tenni. A szenzorok, a kiterjesztett elemzések és az egymással összekötött adatok alapvetően megváltoztatják az autósok életét.

Az Intel Capital 2012-ben hozta létre a Connected Car Fund befektetési alapot, amit 100 millió dolláros tőkével látott el. Az alap a robotvezetést lehetővé tévő funkciók, valamint a jármű és a szórakoztató elektronikai eszközök közötti kapcsolatok létrehozására koncentrál. A konszern technológiái megtalálhatók a BMW modelljeinek navigációs megoldásaiban, az Infiniti InTouch rendszerben és a a 2015-ben érkező Hyundai Genesis vezetőtájékoztató rendszerében. Az Intel Capital többek között olyan cégekben szerzett részesedést, mint a Cloudmade, a Mocana és a Tobii Technology, az Intel partnerei között pedig megtalálható a Green Hills Software, a Mobica, a Symphony Teleca, a Wind River Systems, a QNX és az XSe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!