Berta Sándor

Tárgyal az autógyártókkal a Google

Az óriáscég még nem igazán döntötte el, hogy miként lenne jelen a gépkocsik piacán.

Chris Urmson, a Google projektvezetője elmondta: a társaság még nem határozott azzal kapcsolatban, hogy robotjárművekkel fog jelentkezni vagy csupán a szoftverét teszi majd elérhetővé a hagyományos autógyártók számára. A társaság még tapogatózó tárgyalásokat folytat a gyártókkal a technológiájáról. A menedzser hozzátette, hogy körülbelül még hat évnek kell eltelnie ahhoz, amíg az önállóan működő gépkocsik megjelenhetnek az utakon.

Urmson nem árulta el, hogy mely autógyártókkal akarnak együttműködni. Jelenleg arról egyeztetnek néhány vállalattal, hogy milyen feltételek teljesülése esetén valósítható meg a kooperáció. A Google álláspontja szerint mindkét változat esetén vannak előnyök és hátrányok. Egy saját gépkocsi piacra dobása komoly lehetőségeket jelentene, de sok minden kellene hozzá, jelenleg ugyanis csak az a technológia van a Google birtokában, aminek a segítségével egy hagyományos, készre gyártott járműből robotautót hozhat létre.

Az ideális az lenne, ha a Google - éppúgy, mint az okostelefonok piacán - több gyártó partnere, beszállítója lehetne, ugyanakkor kérdéses, hogy a cégnek sikerülne-e olyan piaci befolyásra szert tennie, mint az okostelefonoknál. Az mindenesetre biztos, hogy egy ideig még várni kell a társaság hivatalos piaci stratégiájának bemutatására. Autói egyre tökéletesebbek, a projektben használt járművek átlépték a 700.000 balesetmentes mérföldet, jelenleg pedig a nagyvárosi utak komplexitásának biztonságos leküzdésére törekednek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lollerka #2
    de ha szemben is ilyen robotauto lesz, akkor talan megoldjak valahogy:D es jon majd vlki akinek nem lesz es belehajt mindenkibe
  • M2 #1
    Én csak egy dologra vagyok kíváncsi: lesz-e benne pofátlansági funkció. Mert tudok pár olyan kereszteződést ahol ha nem tolja be magát pofátlanul, akkor kivárhatja a csúcsidőszak végét.