Gyurkity Péter

Öntisztító autón dolgozik a Nissan

Speciális festékréteggel tartanák tisztán a használatban lévő autókat, szinte minden külső hatás ellen.

A Nissan hivatalos közleményben, illetve ezt kiegészítve egy rövidebb videón keresztül jelezte a vásárlóknak, hogy már gőzerővel dolgoznak az öntisztító, pontosabban a magukat tisztán tartó autók kifejlesztésén, a prototípus pedig igencsak jó eredménnyel zárta az első teszteket.

A tesztelés során a japán autógyártó szakemberei egy Versa Note személyautót vezettek különféle körülmények és sokszor nem túl kellemes időjárási viszonyok között. A speciális festékréteg azonban - amely az utólagos felhordás révén csak az autó egyik felét borította be - kellően ellenállónak bizonyult a hétköznapi koszolódás, a sár, az eső, valamint az olajfoltokkal szemben is, így csaknem teljesen tisztán tartotta a rá bízott felületet. A védelem természetesen nem tökéletes, hiszen a kellően vastag sárréteg így is megragad a karosszéria elemeknek jobban kitett részein, ez a videón is látható egy-egy pillanatra, de még így is óriási előrelépést jelent a hétköznapi megoldásokhoz képest.


A Nissan egészen pontosan az UltraTech International fejlesztését, az Ultra-Ever Dry néven forgalmazott speciális víz- és olajálló festéket használta fel. A teszt folytatódik, hiszen az még nem teljesen világos, hogy a megoldás mennyiben lesz hosszútávon is életképes, hatásfoka nem romlik-e annyira az idő során, hogy a hétköznapi gyakorlatban túl drágának vagy feleslegesnek bizonyulna. Azt is igyekeznek majd kideríteni, hogy az eltérő klíma, az egyéb kontinensekre jellemző időjárási viszonyok befolyásolják-e a kezdeti hatásfokot. A cég siker esetén utólagos kiegészítőként forgalmazná a fejlesztést.

A gyártó korábban az Infiniti EX- és G-sorozat esetében korábban is alkalmazott speciális védőréteget, amely a karcolásokkal szemben volt hivatott megoldást jelenteni, a mindennapok során azonban meglehetősen vegyes visszajelzéseket kaptak ennek hatékonyságát illetően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Runo #6
    Azért örülök neki, hogy az "öntisztítás" pontosítva lett "magukat tisztán tartóra"....
  • slickboy #5
    És ha utólag javítani kell a karosszériát, a védőréteg helyreállítható? Vagy ezt is csak gyári űrtechnikával lehet előállítani és javíthatatlan lesz (vagyis nem teszik elérhetővé a gazdaságos utólagos javítást)?
  • Molnibalage #4
    Pontosan ez jutott eszembe a hír kapcsán.
  • mr9 #3
    Autómosók helló ... ??

    http://www.ultra-everdry.hu/
    "Száraz marad a felület 33 cm -1 láb - víz alatt több hónapig, 90 méteres víz alatt 6 napig"

    Fújd be a házad, ha jön az árvíz :DD
  • KRTuning #2
    Elsőre nem ment
  • KRTuning #1