Berta Sándor

A roamingdíj eltörlésekor visszavágnak a mobil szolgáltatók?

A BITKOM német szakmai szervezet óva intette az Európai Bizottságot attól, hogy felszámolja a roamingdíjakat, ilyen döntés esetén ugyanis komoly válaszlépések várhatók a mobil cégek részéről.

Az európai távközlési piac egységesítését célzó reformtervezetet ismertetett ma az Európai Bizottság. Az indítványok között szerepel a mobiltelefonálás "barangolási" (roaming) díjának eltörlése, az EU-n belüli nemzetközi vezetékes hívások díjának a hazai interurbán hívásdíjakkal azonos szintre hozása, illetve a szélessávú internet elterjesztésébe történő jelentős beruházások célkitűzése. A várhatóan még nagy vitákat kiváltó javaslatcsomag értelmében jövő év július elsejével az unión belül eltörölnék a bejövő hívások mobil eszközön történő fogadásának díjait. A szolgáltatóknak vagy olyan előfizetési csomagot kellene felajánlaniuk, amely az EU-n belül bárhol azonos feltételeket kínál, vagy pedig lehetővé kellene tenniük, hogy az ügyfél átszerződjön az olcsóbb díjszabást kínáló roaming szolgáltatóhoz.

Dr. Bernhard Rohleder, a BITKOM ügyvezetője szerint a roamingdíjak eltörlésével az Európai Bizottság komoly károkat okozna a fogyasztóknak, ugyanis ez az intézkedés ahhoz vezetne, hogy nőnének a belföldi telefonbeszélgetések és a mobil internethasználat árai. Továbbá a jövőben csökkennének az okostelefonok, a tábla PC-k és a mobiltelefonok után a szolgáltatók részéről fizetett támogatások.

Rohleder szerint a roamingdíjak felszámolása a mobil kommunikáció teljes árképzését megváltoztathatja. Ennek árát leginkább a kis bevétellel rendelkező lakossági csoportok fizetnék meg, pont azok, akik keveset utaznak és akik az alacsony belföldi beszélgetési díjakból a leginkább profitálnak. A roamingdíjak jelenleg elsősorban a sokat utazó üzletembereket terhelik. A szolgáltatóknak kellenek ezek a bevételek, ugyanis valamiből finanszírozniuk kell a több milliárd eurós hálózatépítési projekteket.

A BITKOM vezetője azért is bírálta az EU-t, mert az elképzelésük nem számol a hosszú távú hatásokkal és következményekkel. A mobil szolgáltatók számára már most is több millió euróba kerül, hogy eleget tegyenek a korábbi roamingdíj-csökkentéseknek, az új tervezet pedig teljesen váratlanul érte őket. A telekommunikációs társaságok erős lobbitevékenységgel próbálták elérni, hogy az Európai Bizottság tegyen le a roamingdíjak eltörléséről. A roamingdíjak jövőre tűnhetnek el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #14
    Rezsicsökkentés EU módra?
  • Xellos999 #13
    Hátja, az USA simán szétkaphatná Európát. De gondolom nem kell nekik egy ilyen romokban lévő társaság.
  • torreadorz #12
    "Egy ilyen "állam" előbb fog felbomlani mint hogy megszilárdulna. Ahány tagállam, annyiféle hagyomány a törvénykezésben, nem lehet egyszerűen összeturmixolni az egészet. A másik, hogy az összes, hierarchiában lejjebb lévő kormány tiltakozna. A harmadik, hogy pont válságban van az unió."

    Usa-Kina-India méretü államokal nem tudsz versenyezni nyamvadt kis 10-20-50 milliós országként egymagad. Aki az nem érti az hamarosan megy a süllyesztőbe.
    Úgyhogy az EU-s országok szépen rá lesznek kényszerítve az egyesülésre, mert kivülről jön a nyomás.

    A törvénykezés és hasonlók nem gond, nézd meg az usa-t, teljesen jól müködik pedig óriási eltérések vannak ilyen téren az egyes tagállamok között.

    Az unió pedig pont azért van válságban mert nem b@szták még pofán az egyes mitugrász kormányok vezetőit...
  • Moha Mahnian #11
    Andrejfej (#7): Ha 9000-es feltöltést választasz, az a 28 valójában 20-34,7 Ft/perc attól függően, hogy a Multipontot 0, vagy 100 Ft-tal számolod. Mivel azért a 100 Ft-ért egyéb dolgot is kapsz, igazándiból még 28-ra sem jön ki... (Kérdés, mennyivel drágábban vásárolsz, mintha máshol vennéd meg a dolgokat?)

    Asgh (#9): azért a hűtővíz, meg a roaming díj nem ugyanaz! De minden másban egyetértek veled.

    Azon gondolkodok, a bruttó bevételeiknek hány százalékát adja a roaming díj? Lehet 10%? Kizárt dolognak vélem. Még 5 % is nagyon sok. Ami azt jelenti, hogy nagyjából infláció közeli szintű áremelést hozhatnak ki erre hivatkozva, feltéve, hogy jogos a követelésük a profit szintjének megtartására.
  • asgh #10
    "A szolgáltatóknak kellenek ezek a bevételek, ugyanis valamiből finanszírozniuk kell a több milliárd eurós hálózatépítési projekteket."

    Ez mekkora űberkamu! Az USA-ban nincsenek roaming díjak, mégsem maradnak el a hálózatépítések és a költségeket sem terhelik a fogyasztókra (mert azonnal versenyhátrányként jelentkezne).
    A szolgáltatók egyszerűen bezsarolják az EU-t, hogy ha elmaradnak bizonyos extra profit várakozások, akkor kiszámlázzák a köznépnek.
    Ez az, ami az egész európai szolgáltatási piacot jellemzi: a profitot tekintik konstansnak, nyíltan kartelleznek és zsarolnak, ha az állam (vagy ez esetben az államszövetség) a gyakorlatban is érvényesíteni akarja a fogyasztóvédelmi elveit.
    Ha viszont az állam minden ilyen esetben meghátrálna, akkor gyakorlatilag lemondana minden szabályozási jogáról. Ha legitim érvelés lenne a "ráterhelik a fogyasztókra" duma, akkor ha pl. egy atomerőmű a Dunába engedi a rádióaktív hűtővizet, akkor nem lehetne környezetvédelmi bírsággal sújtani, mert "a végén azt is a kisemberek fizetik meg". Ez nyilvánvaló nonszensz.
  • DPinyó #9
    Érdekes, az Angol Three szolgáltató már bevezette, hogy tíz europai országban ahol jelen vannak már nincs roaming dij, mindenki a saját kis tarifájával telefonálhat mobilnetezhet mindenféle plusz költség nélkül, ugyanis egy egységes hálózatnak tekintik. Nekik megéri.
  • Narxis #8
    Bezony, előbb vagy utóbb létrejön az Európai Egyesült Államok.
  • andrejfej #7
    Akkor fognak majd jobban felfutni az ilyen árukapcsolt cuccok, mint a MOL mobile. Bakker ezek feltöltősön tudnak 28Ft-ot elérni, míg nekem november 1-től 36-ról 37-re megy fel a percdíjam előfizetősön hálózaton belül..
  • Ferrer #6
    Egy ilyen "állam" előbb fog felbomlani mint hogy megszilárdulna. Ahány tagállam, annyiféle hagyomány a törvénykezésben, nem lehet egyszerűen összeturmixolni az egészet. A másik, hogy az összes, hierarchiában lejjebb lévő kormány tiltakozna. A harmadik, hogy pont válságban van az unió.
  • nextman #5
    De ok hosszutavon gondolkoznak. En igazat adok kvp-nek, ellenben nem orulok ennek a folyamatnak, mert a vege egy totalitarius allam lesz...