Gyurkity Péter

Jövőre tűnhetnek el a roamingdíjak

Az európai bizottság néhány napon belül mutathatja be tervezetét, amelynek értelmében jövőre kell majd felszámolni a roamingdíjak jelenlegi rendszerét.

Az elmúlt néhány hónapban több alkalommal olvashattunk arról, hogy a testület szeretné végleg felszámolni a rendszert, teljes mértékben tehermentesítve ezzel a közösségen belül sokat utazókat. Legutóbb a telekommunikációs társaságok ellenállásáról olvashattunk, ám úgy tűnik, hogy a bizottság alelnöke nem hagyja magát.

A brit Guardian értesülése szerint ugyanis Nelie Kroes néhány napon belül bemutathatja az európai bizottság tervezetét, amelyben a díjak teljes felszámolását tűzik ki célul, mégpedig 2014 júliusi határidővel. Addigra kellene a szolgáltatóknak felszámolniuk az eddig alkalmazott rendszert, megszüntetve minden roamingdíjat, ez azonban az érintett cégek szerint mintegy 7 milliárd eurós költséget jelentene számukra.

Az ellenállás különösen az olyan nagyok háza táján érezhető, mint a Vodafone, a Telefonica, illetve az Orange - ők nem fogják könnyen adni magukat. Amennyiben azonban az uniós testület elfogadja a javaslatot, jövő nyárig minden tagországra kiterjedő szövetségeket kell létrehozni, amelyek révén a szolgáltatók a teljes lakosság 85 százalékának biztosítanának folyamatos szolgáltatást mindenféle különdíjak nélkül, függetlenül attól, hogy éppen melyik országban tartózkodik az adott felhasználó.

Azon szolgáltatók, amelyek határidőre eleget tesznek a kívánalmaknak, és megszabadulnak a roamingdíjaktól, nem lesznek kötelesek külföldön szolgáltatóválasztási opciót kínálni saját ügyfeleiknek, rájuk tehát némileg kisebb teher hárul majd az átalakulást követően.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!