SG.hu

Vége a gátlástalanul magas mobilinternet-díjaknak

2012. július 1-jétől sokkal olcsóbbá válik a térképek, videók, fényképek, közösségi oldalak és e-mailek megtekintése az EU-n belüli külföldi utazás során, mobilinternet segítségével.

Az új uniós szabályozás - most először - a barangolásos adattovábbítás, vagyis a mobilkapcsolaton keresztüli külföldi internetletöltés díját is korlátozni fogja. A roaming adattovábbítás új szabályozásának köszönhetően egy üzletember jellemzően több mint 1000 eurót takaríthat meg évente az EU-n belüli útjai során. Az éves vakációját egy másik uniós országban töltő család legalább 200 euró megtakarításra számíthat. Az új szabályozás a beszédhívások és a szöveges üzenetek árplafonját is leszállítja.

A barangolásra vonatkozó módosított uniós rendeletnek köszönhetően a különböző barangolásos mobilszolgáltatásokat igénybe vevő - beszédhívásokat, szöveges üzeneteket és adatforgalmat lebonyolító - fogyasztók összességében 75%-os megtakarítást érhetnek el a 2007-es árakhoz képest. Az európaiak idén mintegy 5 milliárd eurót fognak barangolási szolgáltatásokra költeni, ami körülbelül 15 millió eurós megtakarítást jelent a barangolásra vonatkozó első uniós rendelet 2007. évi hatálybalépése előtti árakhoz képest.

"Az adatforgalom árának korlátozása azt jelenti, hogy végre az okostelefon-nemzedék is szabadon barangolhat - mondta Neelie Kroes, a Bizottság alelnöke. - Az Európai Unióban végleg a múlté lesz a roamingügyfelek kifosztása. Örömömre szolgál, hogy az Európai Unió évről évre pénzt tesz vissza az állampolgárok zsebébe." 2012. július 1-jétől a következő árplafonok szolgálják a mobilszolgáltatások igénybevevőinek védelmét:
  • híváskezdeményezés percdíja: 29 eurócent plusz áfa,
  • hívásfogadás percdíja: 8 eurócent plusz áfa,
  • szöveges üzenet küldésének díja: 9 eurócent plusz áfa,
  • külföldi adatletöltés és internetes böngészés díja megabájtonként (egy kilobájtos számlázási egységgel): 70 eurócent plusz áfa.
2009 júliusában számos szolgáltatónál megabájtonként több mint 4 eurót kellett fizetni az adatletöltésért - ez mostantól körülbelül hatodannyiba fog kerülni. Az árak további csökkentésének köszönhetően 2014-re az adatletöltés maximális költsége mindössze 20 eurócent plusz áfa lesz megabájtonként, ami a mostani árakhoz képest sok esetben 90%-os csökkenést jelent. A szolgáltatók ennél akár alacsonyabb díjszabást is alkalmazhatnak. Az árplafonok a díjak maximális szintjét jelölik ki, s ezáltal egyfajta biztosítékul szolgálnak: a díjakat a versenynek kell még lejjebb szorítania.

Ezenkívül 2012. július 1-jétől - az adatletöltés miatti "mellbevágó számlák" elkerülésére - az Európai Unión kívülre utazó ügyfelet szöveges üzenet, e-mail vagy felugró ablak fogja figyelmeztetni, ha adatletöltései költsége megközelíti az 50 eurót vagy az általa előre megadott összeget. Az adatletöltés csak azután folytatódhat, hogy a fogyasztó megerősítette: nem bánja, ha ennél többet kell fizetnie. Ez az Európai Unión belül már most is működő figyelmeztető rendszernek a kiterjesztése.

A július 1-jén hatályba lépő intézkedések csupán egy intézkedéssorozat kezdetét jelentik: az árplafonok fokozatos csökkenése révén végül olyan új rendszer fog kialakulni, amely a piacon választékot, versenyt és előnyös roamingajánlatokat fog eredményezni, mivel a fogyasztóknak lehetősége lesz arra, hogy utazás előtt külön szerződést kössenek barangolás céljára, vagy úticéljukon válasszanak szolgáltatót, hasonlóan ahhoz, ahogy wifi-hálózatot is választanak. Minderre 2014. július 1-jétől lesz lehetőség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Neton #12
    Még mindig olcsóbb függetleníteni a telód és külföldön venni egy sim kártyát sztem...
  • ptamas88 #11
    tmobilnál jelenleg zsenitelefonnal kb 10 ft MB-onként a net úgy átlagban...na most akkor 200 ft az ennek a 20x szorosa külföldön...és ez lenne a jóhír ?
  • narumon #10
    Húha ez nagyon régen lehetett így. Legalábbis előfizetésnél biztosan. Nekem évek óta 3GB-os csomagom van a kezdetektől 3000 Ft volt és most azt hiszem csökkentették is.
  • TheCunami #9
    mindenki döntse el hogy mit akar aki arról panaszkodik hogy ki éneklik a pénzt a zsebéből attól ki is lehet énekelni ennyi
  • MrGer #8
    "húznak le ezek a szennyes tetvek" - butatelefon, évente pár ezer forint feltöltéssel... ennyi. húzzák lezt, aki bedől mindenféle divatos androidoknak meg oksosdolog efféléknek....
  • chuky123 #7
    Azért nem kell félteni a távközlési cégeket olyan extraprofitot termelnek hogy még a bankok is megirigylik. Csak sajna átháritják ezt a telefonadót a felhasználókra
  • nextman #6
    Ez vegre egy jo intezkedes. Meg van ilyen, ugy latszik.
  • caius marius #5
    Igen ez télleg mutatja...
    Viktorka làtván, hogy népét mennyire sanyargatják a mobilszolgáltatók, ràjött hogyan is tunná kicsit megszorongatni ezeket a szemeteket. Hát jól megadóztatta őket. Ettől aztán helyreállt az egész ország lelki nyugalma, a gonosz mostoha meg jól megszopta.
    Ne beszélj már hülyéket!!!
    A cégek azért ilyen drágák, amiért az aktuális kormányok meg szétszopathatnak minket. Azért mert a magyar egy beszari, és ha csak csúnyát igérnek hát mindjárt maga alá piszkít.
  • okosan gyerekek #4
    Igen, a Djuice-nál, miután egyszer 7 mega után (tavaly tavasszal) fizettetni akartak 13000 forintot, úgy hogy az adatcsomag felhasználását a szolgáltató által bevallottan, az előfizető akár több órás késedelemmel kapja meg. Nekem néhány másodperc volt, mire leállítottam az internetem, miután megküldték az SMS-t. A gyors adatforgalmú 3G-hálózatnak köszönhetően ez a késedelem 7 megát jelentett.

    Nem beszélve arról, hogy még ha az adatforgalom betelését követően nem telne időbe, hogy elővegyem a telefonom, és a megfelelő utasításokat adjam neki, akkor is időbe telik, amíg a hálózaton keresztül fut egy SMS. Az adatforgalom pedig, például Wi-Fi megosztás esetén pörög.

    Rég meg kellett hozni ezt a döntést, hogy addig ne mehessen az adatforgalom tovább a csomagon, amíg az előfizető ahhoz hozzá nem járul.
  • okosan gyerekek #3
    ez kurva jól mutatja, mennyire nincsenek képben, hogy minket hogy' húznak le ezek a szennyes tetvek, aztán meg van lepődve Kroess "kisasszony", hogy miért vannak szana-széjjel adóztatva itthon a távközlési cégek. Ezért.