Berta Sándor

A mobilhálózatok fejlesztését sürgeti az EU

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke, egyben az EU távközlési biztosa a szélessávú mobil hálózatok bővítését szorgalmazta. Emellett szigorúbban szabályozná a roamingdíjakat.

"Elhihetik, hogy a túlszámlázások miatt nagyon sok levelet kapok a dühös polgároktól, ezek a számlák azonban hamarosan a múlté lesznek. Az Európai Bizottság javaslata alapján ugyanis csökkenniük kell a díjaknak. A mobilszolgáltatók tanultak a korábbi szabályozásokból, 2007 óta nem lobbiznak nálam. Persze mindez nem jelenti azt, hogy ne panaszkodnának a sajtónál. Tisztában vannak vele, hogy sem az Európai Bizottság, sem a fogyasztók nem fogadnak el ilyen dolgokat. A túl magas a díjak egy egységes, de nem szabályozott piacon még mindig akadályt jelentenek. A roamingdíjak egyébként a teljes forgalom 4 százalékát teszik ki."

"Tény, hogy az Európai Bizottság a korábbi tarifaszabályozásoknál nem ment elég messzire. Eddig ezek az intézkedések inkább egy biztonsági hálót jelentettek a felhasználóknak. Most azonban kibővítjük ezt a szabályozást és az embereknek lehetőségük lesz arra, hogy az Európán belüli utazások alkalmával megválaszthassák a saját roaming-szolgáltatóikat. Mindez javítani fogja a piaci versenyt. Ezzel párhuzamosan további hálózatfejlesztésekre ösztönzöm az üzemeltetőket, ami persze pénzbe kerül. A cél, hogy végül nekik is megérje ez az üzlet. Ezt is figyelembe kell vennem. Remélem, hogy 2016-ra az új csomag kifejti a hatását" - jelentette ki Neelie Kroes.


A politikus szerint ha van piaci verseny, akkor ezek a kérdések könnyen szabályozhatók és az folyamat szinte magától történik meg. Európában még mindig nagy befolyást gyakorolnak a kormányok a távközlési szektorra, mindez azonban nem kellene, hogy akadályozza a nagyobb európai vállalatok kialakulását. "A válság kihatott a távközlési fejlesztésekre. A legújabb csúcstalálkozó ugyanakkor azt az üzenetet közvetítette, hogy a legrosszabb szakaszon már túl vagyunk. Az a benyomásom, hogy a telekommunikációs ágazat nagyon optimista, ezt a pillanatot kell megőriznünk, hogy ne kerüljünk hátulra, s hogy befolyásolhassuk a történéseket és a haladás irányát" - emelte ki az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke.

Az Európai Parlament ipari, kutatási és energiaügyi bizottsága február végén a roamingdíjak további csökkentésére tett javaslatot. A 2010-es európai Digitális Agenda a határokat keresztező roamingdíjak belföldi szintre csökkentését írja elő 2015-ig. Az EU 27 tagországának június előtt kell elfogadnia a törvényjavaslatot, mivel roamingdíjak és az SMS-díjak felső díjhatárára vonatkozó rendelkezések hatálya az idén júniusban jár le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!