Berta Sándor

Maradnak a roamingdíjak?

Az Európai Unió drasztikus mértékben lecsökkentené, míg Neelie Kroes távközlési biztos teljesen eltörölné a roamingdíjakat. A telekommunikációs társaságok azonban nem hagyják magukat.

A Reuters tudósítása egy új reformtervezetből idéz, amelyben már nincs az megemlítve, hogy a roamingdíjakat drasztikus mértékben, akár 90 százalékkal is mérsékelni kell, holott ez a kitétel még szerepelt az egyik korábbi változatban. Az Európai Bizottság egyelőre nem foglalkozik a kérdéssel, a reformtervezetet hivatalosan szeptember 10-én mutatják be. A módosítás hátterében az állhat, hogy a távközlési cégek erős lobbitevékenységbe kezdtek az előzetes tervek kiszivárgását követően. A Deutsche Telekom, az Orange, a Telecom Italia és a Telefónica vezetői júliusban találkoztak Neelie Kroes távközlési biztossal és elmondták az elképzelésekkel kapcsolatos véleményüket, illetve az aggályaikat az EU képviselőjének.


Ryan Heath, Neelie Kroes egyik szóvivője közölte: még mindig azt tervezik, hogy teljesen eltörlik a roamingdíjakat. Az Európai Unió 2010 óta ezt akarja elérni és kitartanak az elképzelés mellett. Hozzátette: "számos technikai javítást" eszközöltek a nyáron a dokumentumon, azért, hogy közelebb kerülhessenek egy egységes távközlési belső piac kialakításához.

Az Európai Unióban legutóbb július elején csökkentek a roamingdíjak. Az adatforgalomnál harmadával mérsékelték az árakat. Neelie Kroes májusban azt mondta: az évtized közepére megvalósítható az egységes európai mobilpiac, amely lebontaná a tagországok közötti határokat és idejét múlttá tenné a roaming fogalmát. 2015-re megvalósítható a határok lebontása, amely egyben a roamingot is eltüntetné, annak díjaival egyetemben. A legfőbb cél, hogy az elmúlt években elvesztett lendületet az információs és kommunikációs technológia területén is visszaszerezze a kontinens, hiszen itt a hatalmas piaccal rendelkező USA és Kína tört az élre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #13
    Rablókapitalizmusnál az is jobb volt.
  • Zero 7th #12
    Persze, meneteljünk előre a Fényességes Nagy Vörös Kommunizmusba, mert az már legutóbb is milyen jól működött!
  • AgentKis #11
    Arrafelé is, ez a roomingdíj-csökkentés éppen olyan mint a rezsicsökkentés, csak ezt az "EU" találta ki ezért nem ágálnak ellene...
    Szerintem a rezsire is lehetne uniós előírás, hogy mondjuk 1KWh villany az átlag órabér 2%-a egy az uniós tagállamokban. Azaz, hogy minden uniós polgárnak ugyanannyit kelljen dolgoznia ugyanannyi energiáért vagy ivóvízért.
  • Ferrer #10
    Már megint hülyéket beszélsz testvérem. Egyesült Európai Államok tul.képp már megvan most is, és alapvetően a 21. században már csak ebben szabad gondolkozni. Az viszont, hogy eltűnnének a nemzetek, nettó baromság: megnézem én, mikor vallja majd magát egy nemzethez tartozónak egy angol és egy francia :) Ja, velünk sem hiszem, hogy közösködni akarna akárki, túl sok a buta ember errefelé..
  • Narxis #9
    Nem vennék rá mérget. Inkább akik most átjárnak oda dolgozni, na ők lehet, hogy könnyebben váltanak majd, de ez azért messze van attól a mennyiségtől, hogy pánikoljon a nagy T vagy akárki.
  • Tetsuo #8
    Egy újabb lépés, ami kozelebb hoz minket az Egyesult Európai Államokhoz, vagyis a nemzetállamok eltunéséhez. Persze, onmagaban a roomingdíj eltorlése nem baj, de az egyértelmu, hogy ez nem a fogyasztók érdekeben tortenik.
  • ostoros #7
    Végül majd az emberek a magyar telekomtól átmennek az osztrákhoz, itt pedig elbocsájtanak mindenkit. Persze a fordítottja is megtörténhet...
  • Narxis #6
    A roaming díjak eltörlése összhangban van az Unió alapelveivel vagyis a szabad munkaerő- és tőke áramlással. Az itt említett osztrák példa pl. eléggé jó. Tehát ahelyett, hogy egy 4. mobilszolgáltató után sírunk mert nincs verseny majd verseny lesz a határ menti szolgáltatókkal.
  • Ferrer #5
    És mi a helyzet a nem-multikkal? A Westelnél és a Pannonnál is g*ci drága volt a roamingolás.
  • asgh #4
    Érdekes, hogy ilyenkor elmaradoznak a jól ismert mantrák, hogy emiatt majd munkahelyek ezrei szűnnek meg, nő a szolgáltatások alapdíja, mert a kiesett bevételeket áthárítják a lakosságra, meg hogy elmaradnak a fejlesztések.
    Úgy látszik nem minden esetben kötelező a multik profitját konstansként szerepeltetni a képletben.