Napi Online

Díjplafont kap az adatroaming

Alighanem némi fejtörő elé állítja az áraikat nem euróban számoló európai mobilszolgáltatókat az új roamingrendelet.

Az eurócentben meghatározott maximum perc-, adat- és sms-díjakat ugyanis bizonyos napok hivatalos ECB-árfolyamán kellene a helyi valutanemre számítani a már ismert rendelet-tervezet szerint, ám két adott napon nem adtak ki hivatalos árfolyamot. Neelie Kroes szerint az okostelefon-tulajdonosok életét könnyíti meg az új adatroaming-árplafon. Elfogadta az Európai Parlament az új, csökkentett roamingdíjakat. A mobiltársaságok ügyfeleinek 2014-től arra is lehetőségük lesz, hogy a roamingszolgáltatást más társaságtól, a belföldi szolgáltatástól külön rendeljék meg. Az új szabályokat 578 igen, 10 nem és 10 tartózkodó szavazattal fogadta el a Parlament.

A magyar szolgáltatókra és ügyfelekre vonatkozó árakat a megadott időszak ugráló árfolyamszintje és a tervezett telefonadó is befolyásolja majd. A bizonytalanságot növeli, hogy az árfolyam-meghatározásra kiadott dátumból kettő idén kétszer is olyan napra (április 1. és május 1.) esik, amikor az Európai Központi Bank nem adott ki hivatalos árfolyamot. Ezért a megelőző és a kövekező nap árfolyamával is kiszámoltuk a nettó és a bruttó, illetve a telefonadóval is növelt árakat.


A túl magas számlák elkerülése érdekében működő figyelmeztetési rendszer ezentúl az EU-n kívülre utazók számára is elérhető lesz - áll a közleményben. Amennyiben a külföldi hálózat kompatibilis, 2012. július 1-jétől automatikus figyelmeztetést kap az, akinek mobilköltségei egy hónapban elérik az 50 eurót (áfa nélkül). Limitálják az adatforgalmi díjat is. 2012. július 1-jétől minden letöltött megabájt után legfeljebb 70 eurócentet számolhatnak fel a szolgáltatók. 2013 júliusától a felső határ 45 cent, 2014 júliusától pedig 20 cent lesz. A mobil adatszolgáltatás díjainak leszorítását kifejezetten szorgalmazta az EP. Jelenleg ugyanis nincs maximalizálva, hogy mennyit számolhatnak fel a szolgáltatók, mert korábban csak a nagykereskedelmi árakat szabályozták.

Az új szabályok 2012. július 1-jén lépnek hatályba, és a 2012. június 30-ig érvényes 2007-es roaming rendeletet váltják fel. Az új rendelet 2017-ig maradna fenn, ám az unió azt ígéri, hogy már 2014-től az árplafon-rendszert egyes esetekben más, hatékonyabb eszközök váltják fel. Neelie Kroes szerint az okostelefont használóknak teremtettek roaming piacot, és az unió "visszateszi a fogyasztó zsebébe" a pénzt, nem engedve teret a korábbi, külföldi mobilozásból adódó "lehúzásoknak". Az új roamingszolgáltató-váltás pedig Kroes szerint egyszerű lesz, annyira, mint most wifi-hálózatot választani, és ezért jobb eszköz lesz, mint az árplafon, bár biztonsági okokból 2017 közepéig ezt is fenntartják.

"A külföldi mobilozás továbbra is drága. Az idei nyaraláskor azonban már ki lehet majd használni a csökkentett tarifák előnyeit. A Parlamentnek sikerül elérnie, hogy a fogyasztók számára csökkenjenek a roaming szolgáltatás díjai, beleértve az adatszolgáltatás díját is. Az új szabályok segítenek a piaci nyitásban is, az új szereplőkkel pedig a szolgáltatók közti verseny is kiéleződhet" - mondta Angelika Niebler, német néppárti jelentéstevő a szerdai plenáris vitán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nextman #5
    Nekem nyaron sikerult Telenornal 2 nap alatt 7000 Ft-ot elneteznem, ugy hogy alig neztem valamit. Nagy elmeny volt:)
  • vision5 #4
    Vajon ez a tervezett kommunikációs adóval hogy fér majd össze? :D
  • skinnyman #3
    Jelenleg a telenor és tmobile is kb 1300 forintot számláz BELFÖLDÖN, EGYETLEN MB-ért ha nincs valamilyen interetcsomaga az embernek. Nem egy ismerősömet húzták le több tízezer forinttal egy-egy kattintásért. Nem értem, hogy hogy árazhatták így, szerintem bőven kimeríti az aránytalanság fogalmát az, hogy néhány óvatlan kattintással több tízezer forintot tudsz magadnak belfüldön generőálni bármilyen speciális, emelt díjas dolog nélkül, nem tudom hogy hagyta ezt a fogyasztóvédelem és a többi...
    De ha jól értelmezem, akkor ennek most már legfeljebb a töredékét kérhetik el majd ezek a mocskok.
  • mad mind #2
    Van magyar szolgáltató?
  • Nonix #1
    Csak egy valami: Kulfoldon magyar szolgaltatot nem szabad hasznalni.