Berta Sándor

Felére csökkentené a roamingdíjakat az EU

Az Európai Bizottság még mindig túl magasnak tartja a roamingdíjakat, ezért a legújabb tervek szerint jelentős mértékben lecsökkentené azokat. Az árváltozás másfél év múlva valósulhat meg.

A cél a régi, a stratégia azonban új, talán így foglalható össze a legtömörebben az Európai Bizottság elképzelése. Neelie Kroes piaci versenyért felelős EU-biztos szerdán mutatja be Brüsszelben a roamingdíjak 2012 utáni szabályozására vonatkozó legújabb csomagot, amelyet már májusban bejelentett. A Financial Times arról számolt be, hogy a politikus teljesen új módszereket alkalmazna. Kérdés azonban, hogy mit szólnak mindehhez a mobilszolgáltatók.

Az Európai Bizottság eddig maximalizálta az árakat, ez a megoldás a jövőben is megmaradna. Egy megabájt adat továbbításáért a mobil hálózatokban 2012 júliustól legfeljebb bruttó 90 centet, míg 2014-től maximum bruttó 50 centet lehet majd kérni. Emellett a szabályozás egy új elemmel is bővülne, a testület ugyanis arra kötelezné a távközlési cégeket, hogy lehetővé tegyék az ügyfeleiknek külföldön a könnyebb szolgáltató- és tarifaváltásokat. A váltás a telefonszám és a SIM-kártya cseréje nélkül is megvalósulhatna. Amennyiben az Európai Parlament és az egyes tagállamok elfogadják az előterjesztést, úgy az új szabályozás 2014-től lépne életbe. A szolgáltató- és tarifaváltás lehetőségének megkönnyítése egyértelműen nagyobb piaci versenyt teremthetne.

Jelenleg, aki az Európai Unió területéről hazatelefonál, az kénytelen percenként bruttó 42 centet fizetni. Ugyan ez az összeg 4 centtel kisebb a korábbinál, de még mindig túl magas. A felhívott fél július elsejétől percenként legfeljebb 13,09 centet veszít, ami 5 centes csökkenés a tavalyi árakhoz képest. 80 centről 50 centre csökkent az adatátviteli roamingdíjak megabájtonkénti nagykereskedelmi felső határa, vagyis a szolgáltatók között érvényes maximális ár. A rendelet nem ír elő kiskereskedelmi árküszöböt az adatszolgáltatások tekintetében: a fogyasztókat és az utazó üzletembereket az védi meg a váratlanul nagy összegű számláktól, hogy a mobilhálózatokon keresztül megvalósított adatátvitelért havonta kiszabható díj felső határa 50 euró, hacsak az ügyfél kifejezetten máshogy nem rendelkezett. Az SMS-roamingdíj két év óta változatlan, jelenleg bruttó 13 cent.

Kostas Rossoglu, a BEUC nevű európai fogyasztóvédelmi szervezet vezetője jó hírnek nevezte a csomag bejelentését. A jogvédő közölte: mindenképpen szükség van strukturális változtatásokra ahhoz, hogy a piac a jelenleginél sokkal versenyképesebb legyen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #5
    Árakba még mindig vannak tartalékok. Azt mondani hogy nem fognak még csökkenni az árak az balgaság.
  • Cat #4
    Ha ilyen durva profit lenne, akkor simán bejönne egy negyedik mobilszolgáltató, de nem nagyon akar senki jönni. És nem multikról van szó, hanem bármely hazai cég belevághatna, de a nagyobb internetszolgáltatók is csak VoIP-pel szenvednek.

    Az árazás egyszerűen hagyomány, a jogcímeken lehet változtatni, de balgaság azt gondolni, hogy a ténylegsen fizetendő összegek lényegesen változni fognak. Ezt mutatja az is, hogy már nem csökkennek, hanem emelkednek a díjak. A profit nyilván a beszéden illetve az SMS-en van, az adatforgalom durván veszteséges, de előbbivel nem lehet reklámozni, arra már alig figyel valaki, míg a mobilinternetre rengetegen. Ezért az ottani veszteséget bevállalják a cégek, hogy előfizetőket szerezzenek, de idővel érettebb lesz a piac, és ennek alacsony árazása sem lesz tartható.
  • Adamul #3
    Azért a végződtetési díjak, áfa, + egyéb különadókról ne feledkezz meg amivel most sarcolták meg a mobilcégeket, na nem mintha védeni akarnám őket, de így korrekt.
  • sanyicks #2
    A telefonnal és az sms-el az a poén, amennyibe kerül. Tehát a gsm ugyan úgy digitális adatátvitel mint a voip, vagy nem tcp/ip. Erre az adatátvitelre, úgy 14 kbit/sec sávszél kell, voipnél szintén kb ennyi.
    A furcsa az, hogy egy 1-2 ezrer ft-s (ami nyilván túlárazott) 100 megás mobilnet csomaggal voipet (skype/gtalk)-ot használva, 60000 percnyi beszéd fér ki! Ez kb 0,03 forintos percdíjat jelentene. Arról nem is beszélve hogy van olyan csomag aminél nincs túlforgalmazási díj, csak 128 kbit-re esik az elérhető sávszél ami voipra még mindig bőőven elég. Ezzel szemben 40 forint/percekért telefonálhatsz normálban, holott ugyanannyi (sőt még kevesebb) terhelést jelent a hálózatra, több tíz forintot fizetsz egy sms-ért ami úgy összesen 1 kbyte körül lehet.

    Nagyon durva profit van a hagyományos módú mobiltelefonálásban, hiszen filléres befektetésekkel, irreálisan nagy összegeket akasztanak le.
  • Molnibalage #1
    Egyszer elmagyarázhatná valaki, hogy miért létezik egyáltalán roaming díj. Minden országban van telefonhálózat. Meglevő hálózatokat használsz. Olyan a roaming, mintha netezés közben többett kellene fizatni akkora, ha csak jenki oldalakat néznel vagy távol-keletit.