Berta Sándor

Nem mindenki van elragadtatva Zuckerberg ötletétől

A Mark Zuckerberg és az internet.org által életre hívott kezdeményezés, melynek célja az, hogy mindenki internethozzáféréshez jusson, nem csupán egy önzetlen projekt - legalábbis így gondolja több újságíró.

Mint ismeretes, a Facebook alapítója nemrég bejelentette, hogy cége és további hat társaság szövetséget hoznak létre, amelynek célja, hogy mindenki az interneten legyen. A kampányra létrehozott internet.org nevű csoport megpróbálja támogatni a fejlődő országok azon törekvését, hogy mindenkinek internetelérést biztosítsanak és adatokat hatékonyabban használhassák, illetve oszthassák meg az emberek. A Facebook eddig egymilliárd dollárt fektetett be a projektbe, de az alapítók között van a Samsung, a Nokia, a Qualcomm, az Ericsson, a Mediatek és az Opera Software is. További partnereket is bevonnának.

A The Verge meglehetősen szkeptikusan fogadta a hírt. A lap álláspontja szerint a kezdeményezés valójában jótékonykodásba bújtatott üzleti modell. A valódi cél az lehet, hogy a Facebook és együttműködő partnerei megpróbálják megszerezni azokat a felhasználókat, akiknek jelenleg még nincsen internetelérésük, illetve okostelefonjuk. Az oldal azt veti Zuckerberg és a projektet támogatók szemére, hogy a .org domén használatával úgy pozicionálják magukat, mintha egy nonprofit szervezet volnának, holott egyáltalán nem azok, a Facebook vezető csupán egy okos képmutató. Ezzel arra utalnak, hogy a Facebook alapítója azt nyilatkozta: egy ilyen jellegű program csak hosszú idő múlva vagy egyáltalán nem lesz nyereséges. Sokkal inkább arról van szó, hogy a közösségi portálnak nincs más választása, minthogy ebbe az irányba induljon el, ugyanis a nyugati piacok már telítettek.

Ben Popper, a The Verge szerkesztője szerint a platform a fejlődő országokban az internet szinonimájává akar válni. A folyamatnak egyetlen célja van: a Facebook meg akarja szerezni az új internetezők személyes adatait, hogy az alapvető üzleti modelljének megfelelően azokat a személyre szabott reklámokhoz használja fel. A Facebookot jelenleg havonta 1,15 milliárdan használják, azonban a további növekedést gátolja az, hogy sok embernek nincs internethozzáférése. Világszerte ötmilliárdan használnak mobiltelefont, de a többségnek nincs okostelefonja. Az előfizetők jelentős része nem engedheti meg magának az internetcsomagokat. Zuckerberg egyébként a profiljában lévő, Is Connectivity a Human Right című anyagban azt írta a kezdeményezéssel kapcsolatban, hogy "Azért koncentrálok erre a dologra, mert hiszem, hogy ez a generációnk egyik legnagyobb kihívása."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laza #22
    Attól, hogy manipulálják meg az adatokat akarják, még az értelmesebbje használhatja értelmes dolgokra is ... pl tanulásra.
    Milliárdnyi olyan anyag van a neten, amiből informálódhat, tanulhat az ember ... az, hogy ettől függetlenül sokan csak a butaságaikra használják, már emberi/felhasználói tényező.

    34 éves vagyok, bőven megéltem azt a kort, mikor nem hogy internet, de mobiltelefon sem volt, sőt, még TV adók is alig-alig. Középiskolás koromban kezdett csak kiteljesedni a számítástechnika, a net ... akkor ha valamit meg akartál tudni a nyelvekről, technológiákról, szakmákról, a világról, még a nyomtatott könyveket/sajtót kellett bújni ... ma meg már mi sem természetesebb, hogy ha meg akarok tudni valamit valaminek a működéséről, akkor az internetre megyek ... és lehet sokan mások is használnák így a netet, szereznének hasonlóképpen információkat, ismereteket, de ebben jelenleg korlátozottak, így hátrányba kerülnek.

    Szóval lehet ez egyben üzlet és lehet egyben 'felzárkóztatás' ... ez már a felhasználókon is múlik.
  • god25 #21
    Amióta proxy szerverről jelentkezek be mindíg szól, hogy nem a saját gépemről léptem be és azonosítsam magam. Mondom rendbe válaszolok a biztonsági kérdésre. Ezután kéri, hogy ok; most mondjam meg hol vagyok helyileg. :) Rohadj meg, azt már nem. Majd beléptet. Vicc. Ezt a szemét, államilag fizetett kémprogramot. Nem, mintha bármi rejtegetni valóm lenne, de akkor is rohadjon meg.
  • cateran #20
    "ismeretes (melléknév)

    Ismert, amiről, vagy akiről ismeretünk, alapos tudomásunk van.


    Eredet [ismeretes < ismeret + -es (melléknévképző)]"
  • OGMontana #19
    Zuckenberg, már a neve is elég beszédes...
  • dchard #18
    Az ötlet nemes, csakhogy a Cukkerberg úgy kíván az új előfizetőkből kvázi pénzt csinálni, hogy a last mile fejlesztéséhez nem járul hozzá. Márpedig az a nagy lóvé, és bőven nincs neki annyi manija, hogy ezt meg tudja finanszírozni (pláne hogy nem is akarja). Úgyhogy amíg nem vesz internet szolgáltatót afrikában, indiában meg dél amerikában (és nem fog), addig inkább maradjon a kaptafánál. Ahol most nincs internet, ott nem véletlenül nincsen.

    Dchard
  • lapaleves #17
    gondolom előttetek a monitor önkéntes véradásból lett. nem védem, csak mondom.
  • StoneCold7 #16
    Hogyne persze jótékonykodás, hát mi más? Olyan híresek ezek a $ߤ×÷$, hogy jótékonykodnak mi? Ez egyszerűen csak üzlet... Nem tudom, hogy ki hogyan van vele, de én már várom mikor omlik össze ez a facebook. Mert, szerintem ami a facebook -on zajlik az undorító.
  • pasi29uk #15
    Nem értetted meg mit írok... vazz
  • Xellos999 #14
    Vazz, attól még, hogy te nem jártál be általánosba nyelvtan órára, még értelmes szó.
  • Tetsuo #13
    Ez baromság. Az internetet is simán manipulalják, mint a tobbi médiumot. Elég a kereséseket meg a populáris oldalakat, a tobbi marginális.
    Az arab tavaszt is visszacsinalják, ha úgy tetszik... lásd Egyiptom.

    Ha a cél az, hogy minden embernek legyen netje, az valószínuleg NEM a jószándék miatt van, hanem a totális megfigyelés és befolyasolás kecsegteto képessége miatt.