Berta Sándor

Mindenkit az internetre csatlakoztatna Zuckerberg

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója bejelentette, hogy a cége és további hat társaság szövetséget hoznak létre, amelynek célja, hogy mindenkinek internethozzáférése legyen.

Zuckerberg azt akarja elérni, hogy bárki, bárhol egyszerűen besétálhasson egy üzletbe, vehessen egy telefont, felkapcsolódhasson az internetre és hozzáférjen ugyanazokhoz a dolgokhoz, amelyekhez minden más internet-felhasználó. A Facebook-alapító szerint a kapcsolattartás mindenkit megillető jog. A kampányra létrehozott internet.org nevű csoport megpróbálja támogatni a fejlődő országok azon törekvését, hogy mindenkinek internetelérést biztosítsanak és adatokat hatékonyabban használhassák, illetve oszthassák meg az emberek. A cégeket is támogatnák abban, hogy még több felhasználónak legyen internetelőfizetése.

A Facebook eddig egymilliárd dollárt fektetett be a projektbe, de az alapítók között van a Samsung, a Nokia, a Qualcomm, az Ericsson, a Mediatek és az Opera Software is. Mark Zuckerberg becslései alapján jelenleg csak 2,7 milliárd embernek van internetje, ez a teljes népesség egyharmada. A számuk évente kevesebb, mint kilenc százalékkal nő. A menedzser hozzátette: az internet.org különböző módon oldaná a meg a problémát és további partnereket vonnának be a kezdeményezésbe.


A Facebookot jelenleg havonta 1,15 milliárdan használják, azonban a további növekedést gátolja az, hogy sok embernek nincs internethozzáférése. A legnagyobb elmaradás a kelet-afrikai Eritrea (0,8 százalék), a délkelet-ázsiai Kelet-Timor (0,9 százalék) és Mianmar (1,1 százalék) területén van. Az Egyesült Államok lakosságának 19 százaléka nem rendelkezik internet-hozzáféréssel. Világszerte ötmilliárdan használnak mobiltelefont, de a többségnek nincs okostelefonja. Az előfizetők jelentős része nem engedheti meg magának az internetcsomagokat. A csoport minden olyan projektben részt akar venni, amely növelheti az együttműködést és az internetelérések számát. A tagok kihasználják majd az egyes mobilszolgáltatókhoz, kormányokhoz, tudósokhoz és nem állami szervezetekhez fűződő kapcsolataikat.

Zuckerberg egyébként a profiljában lévő, Is Connectivity a Human Right című anyagban azt írta a kezdeményezéssel kapcsolatban, hogy "Azért koncentrálok erre a dologra, mert hiszem, hogy ez a generációnk egyik legnagyobb kihívása." Más vállalatok is próbálkoznak hasonló missziókkal, például a Google rádióantennákkal felszerelt ballonokat küld a sztratoszférába a Loon nevű projekt részeként, amelynek célja, hogy összekapcsolja az internettel nem rendelkezőket. A mobiltelefon-gyártók mindeközben azon igyekeznek, hogy olcsó - kevesebb, mint 15 dollárba (3400 forint) kerülő - okostelefonokat fejlesszenek ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Apollyon2 #20
    Azért van egy nem gyenge különbség, mégpedig hogy amikor Magyarországra bevezették az internetet, akkor az infrastruktúra fejlesztése volt a cél, meg nyilván a fejlődésé is. A zsukerberg meg jogokról beszél, és jótékonykodásnak álcázza azt, hogy valójában még több felhasználó kerüljön az adatbázisba. Nem a (feltételezett) jótékonykodásával van baj, hanem az elmúlt néhány évet figyelembe véve egyértelmű, hogy ez az indok az ő részéről csak hazugság, vagyis álca, amivel leplezi a valós szándékát.
  • Nos #19
    Még szerencse, hogy az ilyen kezdeményezésekről nem népszavazással döntenek, mert akkor még mindig a középkorban élnénk. Ha egy sikeres ember belekezd valamibe, akkor a kevésbé sikeresek azonnal kárognak. Ez errefelé kimondottan nagy divat. Biztos lehet benne hosszú távon haszna is, de miért ne legyen, ha azzal másoknak is segíteni tud. Mi sem itt járnánk, ha ezt csak néha szem előtt tartanánk.
  • TokraFan #18
    Én pedig Zuckerberget csatlakoztatnám le az internetről, a fosával együtt...
  • thrawnguru #17
    Én ezt úgy tanultam fateromtól, hogy a kommunizmus elve az volt, hogy "mindenkitől képességei szerint, mindenkinek szükségletei szerint" - de ez ugye sosem valósult meg ; a szocializmus elve pedig a "mindenkitől képességei szerint, mindenkinek érdemei szerint".
  • NEXUS6 #16
    A kommunizmus egy osztályok nélküli társadalom, a történelmi fejlődés csúcsa. Mindenki egyenlő, nincs magántulajdon, nincsen az emberek közötti jogi különbségek. Az emberek motivációját nem a kényszer, hanem az önkéntesség, a kíváncsiság, a tudásvágy és az altruizmus jellemzi. Mivel minden ingyenes és bőségben rendelkezésre áll ezért az emberek nem törekednek a felhalmozásra, bármennyit vehetnek a nagy közösből, de értelemszerűen csak annyit vesznek, amennyit el is fogyasztanak. Nincs háború, mert a háború forrása a gazdasági és társadalmi különbségek.

    A szocializmus a kommunizmus előszobája, erős állami kontroll a gazdasági szereplők és az elosztás felett, az állam fokozott figyelmet fordít a dolgozók rekreációjára, jogaira. Fejleszti a közoktatást, a közegészségügyet, minden féle köz...-t. Még van pénz, vannak társadalmi különbségek, de az emberek, a társadalom, a demográfiai mutatók fejlődése során ezek a különbségek fokozatosan csökkennek.
    Szal kb, ami a skandináv országokban van, ott ugyanis jó pár évtizede van szociáldemokrata párti kormányzás.

    A szocik kb ebben hisznek ezekkel a fogalmakkal kapcsolatban.
  • tar86 #15
    Semmi különbség nincs a két izmus között, csak annyi hogy az egyik az éremnek az egyik oldala, a másik meg a másik oldala!
  • tar86 #14
    A Zuckerberg gyerek nyakán kidüllednek az erek a megfelelési kényszer miatti erőlködéstől, ugyanis a minap halmozta el őt az NSA a legmagasabb kitüntetésekkel, kimagasló megfigyelési lehetőségeket nyújtó Facebook alapítása miatt! Ő a legeredményesebb NSA ügynök jelenleg!
  • KopaszIsten #13
    Az idegesség árt az egészségnek. :D És nem te fogod megmondani, hogy mire kell nekem a net. :P

    Érdekel a felvetett kérdés, de nem annyira, hogy komolyabban utánanézzek, és nyilván van itt olyan olvasó, aki fejből tudja a választ, és szereti megosztani másokkal a tudását. :)
  • Crane #12
    Több felhasználó, több pénz. Bár az még nem világos számomra sem, hogy egy szomáliai faluban éhező kisgyerekben pontosan mekkora gazdasági potenciált lát Zukerberg, és e gyerek számára mivel lesz jobb, hogy küszöb helyett a billentyűzetet rágja.
    Ez megint az a hülyeség, amikor iskolákat építenek az elszegényedett afrikai országokba, ami elsőre nagyon dicséretesnek hangzik, de már ezerszer elmondták az ott élők, hogy semmit nem érnek vele, mert a gyerekek nem tudnak mit kezdeni a tudással, mivel nincs semmilyen munka a környéken. Kijárják a sulit, és mennek vissza tehenet terelni. Amikor földműveléshez szükséges eszközöket, gépeket kértek, vagy hogy telepítsenek oda gyárakat, hogy legyen hol dolgozni, akkor persze süket fülekre találtak. Vajon miért? (költői a kérdés)

    @KopaszIsten: "lusta voltam neten rákeresni" - Tessék! Az ilyennek meg amúgy elve minek internetkapcsolat?!
  • KopaszIsten #11
    Aha. És honnan jön a szodomi szó? A szodómiából?

    Ha már itt tartunk, tudja valaki, hogy mi a különbség a kommunizmus és a szocializmus között? ;) (Az idegen szavak és kifejezések szótára semmi értelmeset nem ír róla, és lusta voltam neten rákeresni. :P)