Berta Sándor

Chipszövetséget hozott létre az IBM

Meghatározó IT-társaságokból hozna létre szövetséget az IBM. A Google-t már sikerült megnyerni. A cél a vállalat Power nevű technológiájának népszerűsítése és az Intel megszorongatása.

A Power technológiát eddig kizárólag az IBM szerverrendszereiben használták. A szövetséghez csatlakozóknak lehetőségük nyílna arra, hogy a használt áramköröket a saját chipjeikbe integrálják. Az IBM és a Google mellett az Open Power konzorcium alapítótagja lett az nVidia, a Mellanox és a Tyan. A szövetség elsősorban az Intelt és az AMD-t hívná ki és a szerverpiacon szeretné megerősíteni a mostani pozícióját.

A vállalat jelenlegi szerverei a Unix operációs rendszert használják és egyre nehezebben tudják felvenni a harcot az Intel és az AMD termékeivel. A cég helyzetét nehezíti, hogy a szerverpiac egyre jobban zsugorodik. Matthew Eastwood, az IDC elemzője szerint tavaly közel 20 százalékkal nőttek az itt elért bevételek és már csak 9,2 milliárd dollárt tettek ki. Az IBM nem csak a Power chipeket, hanem a hozzájuk kapcsolódó szoftvertechnológiát is licencelhetővé tenné, hogy még nagyobb bevételre tegyen szerint a chipekkel kapcsolatos befektetéseiből. Bradley McCredie, az IBM alelnöke hangsúlyozta: a társaság különösen azokat a piaci szereplőket akarja megnyerni, amelyek sok szervert használnak. A kampány a Power8 technológia licencelésével kezdődne.

A stratégia nem új, gyakorlatilag az ARM is ezt az utat választotta, hiszen a chipjeit számos gyártó számára tette elérhetővé. A probléma csak az, hogy az ARM technológiája hamarosan a szerverpiacon is megjelenhet. Az ARM fejlesztésű chipek előnye a kis méret és az alacsony fogyasztás. Az IBM-nek már sikerült megnyernie a Google-t. A vállalat szóvivője kijelentette: a Power-architektúra valódi alternatíva lehet az adatközpontokban futó alkalmazásokhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ugh #4
    Az arm technologianak pont az a hatulutoje, hogy boldog boldogtalan gyartja.
    Egy nyomorult kinaban egy dzsunkan is arm licenszt chipet gyarthat.
    Ettol szenved az egesz android vonal.
    Az, hogy keveset eszik meg olyan mint a "yugo".
    Nem is megy.
    Amelyik meg normalisan teker (nem csak idiota filmnezesre meg netre alkalmas hanem altalanos muveletekre is -ja olyan nem nagyon van nekik)az tuti nem eszik keveset.
    A budos eletben nem tornek ki a tablet, okostoba telo vonalrol.
    Attol, hogy egy proci hardverbol kitol egy fulhd filmet, meg nem biztos, hogy gyors csak tele van baszva a film dekodolasra kielezett aramkorokkel.
    Gyak ezek az arm-ok "dsp"-k.
  • ugh #3
    ..ev 20-40 rongyal dragabb lenne a lap pl.
    Valaki az alaplapon hagyja a memoriavezerlot masok a prociba rakjak.
    Ki igy, ki ugy pld meg bizonyos dolgokat.
    Ezeket mind rapakolni eszetlenseg lenne.
    Eletkeptelen az otleteted mind anyagilag, mind technologiailag.
  • pasi29uk #2
    A legnagyobb baj az, hogy nem lehet (jelenleg sem server, desktop vagy workplace oldalon) úgy cserélni a CPUt mint a telefonban a memória vagy a SIM kártyát.
    Helyette, bele kell nyúlni a gépbe, állítgatni, esetleg új kompatibilis dolgokat venni, kábelekkel babrálni.... vagy egyátalán ki sem lehet szedni.

    Mert ha hasonlóképpen lehetne (mondok egy példát: desktopba lehetne lenne több 8-10 socket, tabletbe 2-4 mobilba elég egy processzor foglalt) akkor nem szűkülne a piac hanem dinamikusan tágulna ;)
  • SupraMKIII #1
    Ezzel csak óvatosan, mert ha a végén a kicsik egymást nyírják ki, akkor nekik sem lesz jó, nameg nekünk sem... Pedig szerintem a Power platform bátran mehetne szembe az intellel, csak kicsit nyitnia kellene.