Berta Sándor

Okos várossá válna Bécs

Michael Häupl bécsi polgármester és Doris Bures osztrák közlekedési, innovációs és technológiaügyi miniszter megállapodást írt alá arról, hogy Bécs a következő évtizedekben okos várossá válik.

A cél a várostechnológiák korszerűsítésének, a hatékonyabb energiahasználatnak és az életminőség biztosításának az elősegítése. Michael Häupl elmondta, hogy az úgynevezett okos városok intelligens megoldásokat jelent azokra problémákra, ami a milliós nagyvárosokkal összefüggésben alakulnak ki. A kihívások között van a klímaváltozás és a természeti erőforrások kimerülése. Bécs már most is okos város, ezt támasztja alá Boyd Cohen amerikai klímastratéga összehasonlító anyaga, amelyben az osztrák főváros az első helyen található. Ennek ellenére nem dőlhetnek hátra, szeretnének nemzetközi viszonylatban továbbra is úttörők lenni, s a most megkötött megállapodással erősíteni akarják az állam és a település közötti együttműködést.

Bécs 2050-ig szóló fejlesztési tervet dolgozott ki, Doris Bures miniszter közölte, hogy 18 városban vannak hasonló projektek. A fővárosban a főpályaudvaron geotermikus hőt használnak fűtésre és hűtésre, ráadásul egy olyan forgalmi csomópontot akarnak létrehozni, ahol vonatok, elővárosi vonalak, buszok, villamosok, repülőtéri járatok, utasok és kerékpárosok találkoznak. A miniszter hangsúlyozta: Ausztria éllovasnak számít a városokat okosabbá tevő technológiák szempontjából, legyen szó energiatakarékos épületekről, környezetbarát közlekedésről vagy intelligens áramhálózatokról. Bécs bemutatja, hogy az innovációk miként tehetnek még élhetőbbé és környezetbarátabb településsé egy várost.

Bécs az élére akar állni az európai okos város folyamatoknak és szoros együttműködést akar megvalósítani a közigazgatás, a kutatás-fejlesztés és a gazdaság között. A projektekbe bevonnák a tudományos és a felsőoktatási intézményeket is. A programokat részben európai támogatásokból valósítanák meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sajátvéleményem #1
    http://www.youtube.com/watch?v=cryfYQSr1eA

    Közvetlenül nem ehhez tartozik, de minden erről szól.