SG.hu

Megreformálná a közigazgatást a Microsoft

A Microsoft bejelentette a City Next nevű nemzetközi kezdeményezését, melynek révén a városok egy új szintre léphetnek azáltal, hogy kihasználják a Microsoft széles körben ismert lakossági és üzleti szoftvereit, eszközeit, szolgáltatásait, valamint oktatási és közösségi programjait.

A fejlesztés lehetővé teszi az információáramlást az önkormányzatok és a kormányzat, valamint a vállalatok és a polgárok között, emellett pedig a városok erőforrásaik nagyobb részét fordíthatják a közösségek támogatására. Az IDC Smart City Maturity Model szerint már számos város egy 10-15 éves folyamat, az okos technológiai megoldások bevezetésének első fázisába lépett. A "smart city" kezdeményezések eredményeként ezek a települések több vállalkozás és polgárok számára lesznek vonzóak, így egy pezsgőbb városkép és egy versenyképesebb gazdaság jöhet létre.

Barcelona már sikeresen beépítette a felhő és adat szolgáltatásokat, valamint alkalmazásokat adminisztrációs rendszerébe, így hatékonyabban tud kapcsolatba lépni lakosaival, és az általa szolgáltatott információk könnyebben hozzáférhetők. A katalán metropolisz a Microsoft és CityNext partnerként ismert BISmart-tal együttműködve indította el az OpenData BCN-t, amely a Windows Azure-ra építve a várossal kapcsolatos adatok (a népsűrűségtől a munkanélküliségig) ezreit gyűjti össze egyetlen platformra. Az adatok szabadon hozzáférhetők: a polgárok letölthetik a bigov Better City Indicators alkalmazástt a Windows Áruházból, amellyel valós időben követhetik ezen adatok változását. Ezáltal a barcelonaiaknak olyan információkhoz van hozzáférésük, amelyek segítségével könnyebben tudnak dönteni olyan kérdésekben, hogy hol érdemes vállalkozásba kezdeniük, vagy letelepedniük a családjukkal.

A cég egy másik partnere a Socrata, egy felhő alapú szoftvereket fejlesztő cég, amely adat alapú kormányzati megoldásairól ismert. A Socrata által Windows Azure platformon létrehozott szolgáltatás révén a lakosok hozzáférhetnek városaik adataihoz mobilalkalmazáson, vagy az interneten keresztül, ezáltal pontos képet kaphatnak arról, hogyan teljesítenek vezetőik például az oktatás, az egészségügy, vagy a munkahelyteremtés területén. A városi vezetők valós időben tudnak a polgáraikkal kapcsolatba lépni, ezáltal a közösségi igényeket bele tudják építeni a döntéshozatali eljárásaikba, és válaszolni tudnak a közösség legsürgetőbb kérdéseire. A kormányok viszont felhasználhatják a szükséges adatokat és polgáraik visszajelzéseit a döntések meghozatalánál, így biztosítva nagyobb átláthatóságot és közösségi részvételt.

A CityNext a partneri megoldások, eszközök és szolgáltatások olyan ötvözete, amely képes modernizálni egy város számos területét az energiaellátástól kezdve a csatornázáson és a közbiztonságon át az oktatásig. Az amerikai társaság partnerei között van Buenos Aires, Manchester, Hamburg, Philadelphia és több kínai város. "Napjaink városai tudják, hogy olyan okosan koordinált és megtervezett beruházásokkal küzdhetnek meg a rájuk váró kihívásokkal, amelyek lehetővé teszik a különböző közigazgatási osztályok és szervezetek közötti együttműködést, jobban kihasználják a meglévő képességeket, a folyamatokba pedig bevonják a polgárokat. "- mondta Ruthbea Yesner Clarke, az IDC Smart Cities Strategies programjának igazgatója.

"Egy modern önkormányzat életét ma már számos ponton áthatja az informatika. A belső munkaszervezéstől az intézményrendszer működtetésén át a polgárokkal való kapcsolattartásig nagyon sok olyan lehetőség adódik, amelyekben a technológia használata előrelépést jelenthet a szervezettség, vagy akár a profi megjelenés irányába. Az okostelefonokon táblagépeken és számítógépeken elérhető alkalmazások segítségével a helyi szervezetek minden korábbinál közvetlenebb kapcsolatba kerülhetnek a városban lakókkal vagy az oda látogatókkal."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    Valoszinuleg inkabb a google fele kormanyzati csomagtol tartanak, mivel az usa jopar intezmenyet allitotta at google docs-ra. Raadasul nem a sima publikus verziora, hanem dediktalt szerveresre. Tehat a google keszitett egy privat halos google docs rendszert az usa kormanyanak es ezt relative olcson, de a google fele uzembiztossagal uzemelteti. A microsoft ettol meg azert nagyon messze van es ez aggasztja oket.
  • sanyicks #2
    mitől megreformálás az ha az ofiszhez láncolt közigazgatást ofiszhoz láncolják?
  • enyac #1
    Blabla és halandzsa. Csupán beijedtek a Linux/LibreOffice térnyerésétől...