Berta Sándor

Intel - a mobil eszközök kerülnek előtérbe

Brian Krzanich, az Intel vezérigazgatója a jövőt illetően az Atom processzorokat tartja a legfontosabb termékeknek. A konszern elsősorban a tábla PC-kben és az okostelefonokban használható CPU-k fejlesztésére akar összpontosítani.

Az Intel az új stratégia miatt megváltoztatja a fejlesztési ütemterveit. A társaság legnagyobb vetélytársa a piacon a Qualcomm, a Samsung és az nVidia lehet. Ugyan az ARM-alapú megoldások még nem vehetik fel teljesítményben a versenyt az Intel aktuális x86-architektúrájú processzoraival, azonban elegendő teljesítményt kínálnak, ráadásul van két komoly előnyük: az olcsóságuk és az energiatakarékos működésük. Az utóbbi hosszú üzemidejű termékek elkészítését teszi lehetővé.

Az Intel mobil piaccal kapcsolatos fejlesztései elsősorban az üzemidő növelésére koncentrálnak. Ezt többek között úgy érnék el, hogy egyre több funkciót és alkatrészt integrálnának a következő generációs System-on-Chipekbe. Ezenkívül új gyártási eljárásokkal növelnék a hatékonyságot.

Krzanich úgy vélte, hogy nagy piacuk lehet a jövőben az olyan új termékkategóriáknak, mint az okos órák és a Google Glass szemüvegek. Ezzel szemben azonban a klasszikus PC-piac számára a következő években közel sem ennyire jók az előrejelzések.

A változtatásokból és az új gyártási eljárásokból a jövőben az Atom CPU-k is profitálhatnak. Vagyis az eddigi stratégia teljesen módosulni fog. A fejlesztési ütemterveket éppen ezért átdolgozzák és lesznek olyan termékek, amelyek fejlesztését fel fogják gyorsítani. Ráadásul előfordulhat, hogy ha az egyik üzleti partner erre kéri a vállalatot, akkor akár ARM-alapú System-on-Chipeket is készít majd. Krzanich végül kitért az internetes televíziós tervekre, mondván: a tartalomiparban nem számítanak szakértőknek, így óvatosak lesznek.

Az új vezérigazgatót május elején nevezték ki és gyorsan változtatásokat jelentett be. A legfontosabb újdonság, hogy Krzanich a gyártási részlegén kívül minden más divízió munkáját közvetlenül akarja ellenőrizni. Az Intel még inkább meg akar felelni a közvetlen partnerei igényeinek és az eddiginél sokkal gyorsabban szeretne reagálni a különböző felvetésekre, javaslatokra. Ehhez kapcsolódóan a társaság létrehozta a "new devices" (új eszközök) nevű részlegét, amit Mike Bell irányít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Az intel regen is gyartott arm-okat, strongarm neven. Nem lenne meglepo, ha megint ezt tennek, mivel nem voltak olyan rosszak a chipjeik, csak akkoriban nem nagyon volt kereslet az arm csaladra. (szinte csak a nintendo gameboy-ok mentek arm-mal)
  • lmisi #1
    Miii van???
    "egyik üzleti partner erre kéri a vállalatot, akkor akár ARM-alapú System-on-Chipeket is készít majd"
    x86 only üzemmód feladva és inkább tsmc/samu közvetlen versenytárs akar lenni.
    Mintha hirtelen elfogyott volna a levegő az x86 körül, lásd amd is átsunnyog, de ő már régóta kacérkodik.