HENT hírlevél

Az internet felfüggesztésével büntettek Franciaországban

Az illegálisan letöltő internetezők figyelmeztetését előíró francia, internetes jogsértések elleni törvény hatálya alatt első alkalommal rendelte el visszaeső jogsértő internetkapcsolatának felfüggesztését az ügyben eljáró bíróság. Az érintett esetében két hét "megvonást" rendeltek el.

Míg Magyarországon legális a letöltés, addig Franciaországban nem, de ott is csak három évvel az ún. Hadopi-törvény hatálybalépése után alkalmazták első alkalommal a törvény legsúlyosabbnak tartott szankcióját, a jogsértő internetező internetkapcsolatának felfüggesztését. A jogszabály szerint a jogsértő internetezőket három alkalommal figyelmeztetik írásban, a harmadik eredménytelen figyelmeztetést követően pedig a bíróság már pénzbüntetéssel és az internet-hozzáférés átmeneti felfüggesztésével szankcionálhatja a jogsértést.

A jelenlegi ügyben az internet-hozzáférés két hétre történő felfüggesztését és 600 euró összegű pénzbírságot szabott ki a bíróság. Az érintettnek egyébként tíz napja van fellebbezni a döntés ellen, ennek hiányában szolgáltatója 15 napon keresztül úgy korlátozza az internetelérést, méghozzá oly módon, hogy az érintett e-mail fiókját, az instant üzenetküldő szolgáltatásokat, illetve hangalapú kommunikációs szolgáltatásokat továbbra is elérje.

Bár a törvényt végrehajtó Hadopi-ügynökség az elmúlt években milliónyi figyelmeztetést küldött ki, ez a bírósági döntés azért is érdekes, mert a közelmúltban Francois Hollande elnök egy szakértői bizottságot állított fel a fokozatos rendszer felülvizsgálatára, amely a három csapás jelenlegi rendszerét nem találta hatékonynak a törvény céljának elérésére és annak módosítására tett javaslatot: visszavonnák az internetkapcsolat felfüggesztésének mint szankciónak lehetőségét és a Hadopi-ügynökség feladatait a francia médiaellenőrző testület látná el a jövőben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DrFantastikus #3
    10x daraloba kellene tenni ezeket a dragasagos 'jogvedoket' ,,
  • DrFantastikus #2
    a levegot kellene ezektol a ganely jogvedoktol'' megvonni!