HENT hírlevél

Elindult a letöltők figyelmeztetése az USA-ban

Elindult az Egyesült Államokban a jogvédők és az internetszolgáltatók által közösen kidolgozott rendszer, amelynek keretében figyelmeztetésben részesítik a kalózkodó internetezőket.

A legnagyobb amerikai internetszolgáltatók, az AT&T, a Cablevision, a Comcast, a Verizon és a Time Warner Cable együttműködésével elindult február 25-én az a kalózkodás elleni program, amelynek keretében a szolgáltatók a jogvédők panaszai alapján figyelmeztetést küldenek a kalózkodó internetezőiket. A rendszert több éves előkészítéssel az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA), az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA), valamint a független filmeseket tömörítő IFTA és a független zenészeket képviselő A2IM dolgozta ki. A rendszer célja inkább az internethasználók oktatása és jogszerű útra, legális tartalomfogyasztásra való terelése, mint a büntetés.A The Hollywood Reporter beszámolója szerint a jogvédők február végétől monitorozzák a letöltő oldalakat, és az engedély nélküli tartalommegosztások esetén értesítik az internetszolgáltatókat, amelyek az értesítés alapján figyelmeztetik előfizetőiket.

A rendszert „hat csapás” néven is emlegetik, ugyanis ismétlődően hat alkalommal történhet meg az előfizetők értesítése. Az első e-mailekben csak figyelmeztetik az előfizetőt, hogy jogellenes tartalom hozzáférhető a hálózatukon és felhívják a figyelmét arra, hogy jelszóval védheti hálózatát a visszaélésektől. A későbbi értesítések esetén szerzői jogi oktatási anyag elsajátítására is kötelezhetik a felhasználót. Az eredménytelen értesítések következményeként akár az érintett által használt sávszélességet is korlátozhatják. Az együttműködés szerint az egyes szolgáltatók nem egyforma szankciókkal élnek: az AT&T például oktatási megközelítést alkalmaz majd, míg a Verizon a forgalomkorlátozás eszközeivel élne.


Több oldalról aggodalmak merültek fel a rendszerrel kapcsolatban, így például az is, hogy milyen hatással lesz majd az ingyen WiFi hozzáférést nyújtó kisebb boltokra vagy kávéházakra. A rendszer ugyanakkor nem megy olyan messzire, hogy a felhasználókat az internetkapcsolatuktól megfosszák: a szolgáltatók ugyanis azoknak az előfizetését sem akarják felmondani, akik hat vagy több alkalommal kaptak figyelmeztetést.

Az NPD Group jelentése szerint az ingyenes streaming szolgáltatások használatának terjedésével párhuzamosan jelentősen csökkent az illegális fájlcserék száma az országban a tavalyi évben. A kutatóközpont szerint a változás a legális zenefogyasztási alternatívák térhódítását mutatja. Tavaly 26 százalékkal csökkent a fájlcserélő oldalakról illegálisan letöltött zenefájlok volumene, míg a letöltő személyek száma 17 százalékkal esett vissza. Az USA lakosságára nézve reprezentatív kutatást készítő szakértők szerint összesen 40 százalékra tehető azok aránya, akik vagy egyáltalán nem, vagy kevesebb zenei fájlt töltöttek le 2012-ben a P2P oldalakról.


A kutatók szerint a változás annak köszönhető, hogy egyre többen használják az olyan legális és ingyenes streaming oldalakat, mint a Pandora. A felmérés eredményei szerint a letöltésekkel felhagyók fele hivatkozott arra, hogy illegális letöltés helyett legális streaming oldalakon hallgat zenét. További húsz százalék pedig azt jelezte, azért hagyott fel vagy csökkentette letöltését, mert a hatóságok bezárták az általa korábban használt kalózoldalt, vagy pedig használatuk miatt vírusokkal és kémszoftverekkel fertőződött meg számítógépük. Russ Crupnick, az NDP Group alelnöke a szervezet közleményében kiemelte, egy évtizednyi kalózkodás elleni harc után a tavalyi év végre pozitív változást hozott a zeneiparnak. 2005-ben, amikor a P2P rendszerek használata a csúcsán járt, ötből egy 13 éven felüli, vagyis mintegy 33 millió amerikai töltött le zenét illegálisan, a tavalyi évben ez a szám 21 millióra csökkent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szlovákiai hun #7
    Letiltottak három torrentoldalt is a britek
  • TokraFan #6
    Ez egy vicc!
  • UUUU #5
    Melodráma
  • mkfdd #4
    Vicces ahogy jópofa videóval egy kedves női hang gyakorlatilag arról magyaráz hogy meg leszünk b***va.

    "Personal information is NOT detected or shared."

    "After the fifth alert, the content owner may pursue legal action against the customer, and may seek a court order requiring AT&T to turn over personal information to assist in the litigation."

    Az ég meg piros
  • Vaszilij Artyom #3
    Nevessek vagy sírjak?
  • Zombee #2
    És felmarkolják a jó sok lóvét érte...
  • Vampy #1
    Most komolyan???? Sajat sikernek konyvelik azt el, amirol a "kalozok" mar hosszu evek ota pofaznak???

    Olyan atalanyos, havi par ezer forintos stream szolgaltatasok kellenek, meg tobb, mint a Deezer es tarsai! (mindez termesztesen filmekben is)

    Tenyleg vicc, h evek ota szajkozzak ezt az emberek es most ez a sok okos eloadja h jeeee feltalaltuk a spanyolviaszt...