HENT hírlevél

Proxykon keresztül bármely warezoldal elérhető

Kalózoldalak blokkolásáról döntött a brit bíróság, ám az internetszolgáltatók szinte még eleget sem tettek a bíróság döntésének, proxy oldalakon keresztül máris kikerülhető lett a határozat.

Az Egyesült Királyságban bevett jogérvényesítési gyakorlat, hogy a szerzői jogi jogosultak bírósági úton kérik az illegális letöltő és streaming oldalak internetszolgáltatók által történő letiltásának elrendelését. Úttörő lépés volt 2011-ben, amikor az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) kérelme nyomán a bíróság elrendelte, hogy brit szolgáltatók akadályozzák meg a Newzbin2 kalózoldal előfizetői elérését. Az azóta eltelt években több alkalommal is sikerrel kérelmeztek hasonló intézkedést a bíróságoknál: ez év elején például a Kickass Torrents, a H33T és a Fenopy portálok blokkolását rendelte el a bíróság, a közelmúltban pedig a havi több milliós forgalmat bonyolító Movie2K és a Download4All oldalak blokkolásáról határozott.

A TorrentFreak beszámolója szerint a bíróság határozata alapján az elsők között a British Telecom blokkolta a Movie2K és a Download4All oldalak felhasználói elérését, majd a Virgin Media is bejelentette, hogy eleget tesz a bírósági határozatnak. Utóbbi szolgáltató közleményben tudatta, hogy felelős internetszolgáltatóként kész együttműködni a jogvédőkkel, ám a szerzői jogi jogsértések elleni fellépés eredményességéhez szükségesnek tartja azt is, hogy a blokkolás mellett olyan legális alternatívákat kínáljanak a fogyasztóknak, amely versenyképes a kalózoldalakon jogsértő módon kínált tartalommal szemben.

A vonatkozó bírósági döntés meghozatalát követően azonban rekordidőn belül kijátszották az abban elrendelt korlátozásokat: már az internetszolgáltatók általi letiltás megkezdése előtt a PirateReverse.info operátorai üzembe helyeztek egy olyan proxy oldalt, amelyről elérhető a Movie2K, sőt a PirateProxy.net, a világ legnagyobb Pirate Bay proxy oldala is kijelentette, hogy alternatív elérési utat fog kínálni a blokkolt oldalhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #6
    no shit sherlock!
  • zola2000 #5
    Nekik muszáj :)
  • zola2000 #4
    Az se mindegy, hogy mennyire egyszerű, felhasználóbarát a warez, ha kevésbé, akkor a lámább "réteg" nem találja meg olyan egyszerűen, ás talán inkább megveszi amit akar.
  • AgentKis #3
    Proxiznak már a pedofilok is...
  • AgentKis #2
    Mégis mit gondolnak? Az egész internet abbéli igényből fakad, hogy a hatalomtól függetlenül "szabadon" tájékozódjanak az emberek. Ezt csak úgy lehet érdemben "szabályozni", hogy betiltják (pl. észak korea). A szabályozás kezdeti bénáskodása fogja megteremteni azt, hogy az egyszerű netezők tömege megtanul titkosító eszközöket és proxikat használni a mindennapi netezéshez. Ha ezt sokan elsajátítják, az új dimenzióba emelheti a warezolsást vagy szebb nevén a fájlcserét is. Ez pedig egyenesen öngól lesz a kapkodó, dilettáns jogalkotó számára. De majd látjuk...
  • god25 #1
    Pontosan ez lesz az eredménye a fidesz erölködésének is.