HENT hírlevél

Felelősségre vonható az isoHunt

Az amerikai fellebbviteli bíróság határozata szerint az isoHunt oldal felelősségre vonható azért, hogy szerzői jog által védett tartalmak illegális letöltésére és terjesztésére biztosít lehetőséget. A jogsértésekkel okozott kár mértéke még megállapításra vár.

Az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) 2006-ban indított pert a kanadai isoHunt torrent oldal, valamint annak üzemeltetője ellen szerzői jogsértés miatt. 2009-ben a kaliforniai bíróság elmarasztalta a portált, és eltiltotta az üzemeltető Gary Fung-ot az MPAA tagjainak tulajdonát képező tartalmak megosztásától, tárolásától és illegális letöltési lehetőségekre mutató linkek megosztásától. Az isoHunt fellebbezett az ügyben, az Advanced Television portál beszámolója szerint ennek eredményeként hozott a közelmúltban ítéletet a fellebbviteli bíróság.

A fellebbviteli testület helybenhagyta a 2009-es bírósági ítéletet, amely megállapította az isoHunt és Gary Fung felelősségét. Az ítélet szerint elegendő bizonyíték áll rendelkezésre annak igazolására, a portál tisztában volt tevékenységének, illetve felhasználói tevékenységének a jogsértő voltával, és ennek ismeretében népszerűsítette szolgáltatását, továbbá, hogy az üzemeltető pontosan tudta, hogy a feltöltött tartalmak tekintetében az MPAA tagjai rendelkeznek a szerzői jogokkal és hogy nem adtak engedélyt számára azok hozzáférhetővé tételéhez.


A warezoldal januárban ünnepelte 10. születésnapját

A fellebbviteli döntés kiemeli, Gary Fung személyesen válaszolt meg kalóztartalmú torrentek feltöltésével kapcsolatos felhasználói kérdéseket, keresett meg, illetve írt ki DVD lemezre jogsértő fájlokat. Másrészt Fung-nak mint üzemeltetőnek a felelőssége a jogsértésben való közreműködés tekintetében azért is megalapozott, mert nem tett lépéseket olyan szűrőprogramok vagy egyéb mechanizmusok alkalmazása érdekében, amelyek segítségével csökkenthette volna a jogsértő felhasználások számát.

A Digital Millenium Copyright Act „safe harbour” védelme pedig már csak azért sem vonatkozik az esetre, mert a cég profitja éppen abból származott, hogy egy olyan oldalt üzemeltetett, és ennek keretében értékesített hirdetési felületeket az oldalon, amely a jogsértéseket promotálta, miközben megvolt a joga és a lehetősége az oldalán keresztül megvalósított jogsértő tevékenységek korlátozására. Az ítélet jelentőségét az adja, hogy rámutat arra, hogy a hasonló oldalakat üzemeltető személyek - önmagában azzal, hogy vállalkozásuk fenntartásával lehetővé teszik a felhasználók számára szerzői jogi jogsértések elkövetését - maguk is jogsértők és ezért felelősségre vonhatók.

A fellebbviteli bíróság döntését követően a kaliforniai bíróság folytatja az eljárást az ügyben, amelynek feladata most az isoHunt által a szerzői jogok megsértésével okozott kár mértékének, és ebből kiindulva a Fung által fizetendő kártérítést mértékének a megállapítása. Az elmarasztaló ítéletek ellenére az isoHunt privát kanadai szerverekről továbbra is üzemel, mint a negyedik legnépszerűbb torrent oldal az interneten. A weblap megközelítőleg 11,8 millió aktív torrentet és 59 millió megosztót számlál. Az Alexa webstatisztika szerint az isoHunt a világ 231. leglátogatottabb weboldala.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Armagedown #2
    a cikkiró tisztában van azzal hogy mi a warezoldal ?ez egy torrent kereső !
  • scagnetti #1
    Szeretem az isohunt-ot, jobb mint a piratebay, de náluk is köbö annyit fognak elérni mint a Piratebay-nél
    Sem többet, sem kevesebbet.