HENT hírlevél

Nem kapnak kártérítést a hollywoodi stúdiók a Newzbin2-től

A brit bíróság elutasította hollywoodi stúdiók jogi képviseletének igényét, amelyben kártérítést követelt a korábban a bíróság által is illegálisnak minősített Newzbin2 oldaltól.

Az illegális film- és zeneletöltési lehetőségekre átlinkelő indexoldal ellen évek óta pereskednek a szerzői jogaikban sértett hollywoodi stúdiók, kiemelve, hogy a portál működtetői jelentős haszonra tettek szert a jogosulatlan megosztások terjesztésével. A portál forgalmát és népszerűségét mutatja például, hogy csak A király beszéde című filmhez a Newzbin2 mintegy hétszázezer felhasználója összesen 75 különböző hozzáférést talált a felületen.

A peres eljárások eredményeként a brit bíróság 2010-ben már elrendelte, hogy a Newzbin2 távolítsa el a kalóztartalmat oldaláról, a következő évben hozott bírósági döntés pedig az oldal blokkolására szólította fel a British Telecom és Sky internetszolgáltatókat. Tizenöt hónappal a blokkolás megkezdését követően a portál végül önként adta fel működését.

A The Hollywood Reporter beszámolója szerint a 20th Century Fox, a Universal, a Warner Bros., a Paramount, a Disney és a Columbia Pictures stúdiók képviselői mindeközben újabb eljárást indítottak, amelyben a Newzbin2-től kártérítést követeltek. A bíróság azonban ezt a követelést elutasította, jelezve, hogy linkoldalról, s nem közvetlen letöltő felületről van szó, így a követelés eltúlzott.

Az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) közleményben reagált a bírósági döntésre, kiemelve, hogy a legfontosabb eredményt, a kalózoldal működésének megszűnését már elérték. A jogvédők a döntés elleni fellebbezésben gondolkodnak, ugyanakkor megnyugtatónak találják, hogy a hatóságok korábban befagyasztották a portál pénztartalékait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!