Berta Sándor

Pórul jártak a szerzői jogsértésre hivatkozó ügyvédek

Otis Wirght amerikai kerületi bírónak elege lett abból, hogy egyes jogászok kihasználják a jogrendszer kiskapuit és a szerzői jogsértésekre hivatkozva akarnak pénzt kicsikarni az emberektől.

A bíró úgy döntött, hogy eljárást indít a Prenda Law ügyvédi iroda három munkatársa, Paul Hansmeier, John Steele, and Paul Duffy ellen. Az ügyvédek megpróbáltak pénzhez jutni a felhasználóktól, a módszerük pedig az volt, hogy a kiválasztott személyeket azzal vádolták meg, hogy pornófilmeket töltöttek le illegálisan a világhálóról. (Az Egyesült Államokban a letöltés is illegális, Magyarországon nem.) Ahogy az az ilyen esetekben lenni szokott, egy bizonyos összegért cserébe felajánlották a peren kívüli megegyezés lehetőségét.

Wright rájött, hogy ezek a pénzeket direkt úgy állapították meg, hogy olcsóbbak legyenek az ügyvédi munkadíjaknál, vagyis az érintettek inkább a fizetés és ne a per mellett döntsenek. Minden felhasználónál kiemelték, hogy az ügy nyilvánosságra kerülhet. "Felfedezték az összefüggést az elavult szerzői jogi törvények, a bénító társadalmi stigma és a védelemhez szükséges megfizethetetlen költségek között. Az érintettek számára minden ellenállás hasztalan volt" - emelte ki a bíró.

Wright alapvetően jogosnak nevezte, ha a szerzői jogtulajdonosok fel akarnak lépni a műveikről készített illegális másolatok terjesztése ellen, de ebben az esetben nem erről volt szó, az ügyvédek csupán megpróbáltak pénzt kizsarolni a több tucat érintett felhasználótól. Az első vizsgálatok során kiderült, hogy a három jogász több céget alapított, amelyek felvásárolták az egyes pornófilmekhez kapcsolódó jogokat azért, hogy ezután az illegális terjesztésre lehessen hivatkozni. A módszer sikeres volt, hiszen a bevétel elérte a több millió dollárt. Hansmeier, Steele és Duffy ellen csalás a vád.

A felhasználóknak küldött figyelmeztetések világszerte jó üzletet jelentenek, ugyanakkor korábban több érdekes határozat is született. A brit adatvédelmi felügyelet elmarasztalta a fájlcserélők elleni harcban segédkező ACS:Law ügyvédi irodát, majd a Brit Ügyvédi Kamara felelősségre vonta azt a két jogászt, akik fenyegetéseket tartalmazó figyelmeztető leveleket küldtek ki a fájlcserélőknek. A Righthaven amerikai ügyvédi iroda is beszüntette a működését. A cég kifejezetten a szerzői jogsértőknek küldött felszólításokra specializálta magát, de nem tudták (akarták) kifizetni a kapott 34 045 dolláros bírságot. Németországban pedig az idén februárban készült el az a törvénytervezet, amelynek célja, hogy megnehezítse a fájlcseréléssel gyanúsított személyek elleni fellépést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ugh #6
  Hozza teszem az amcsik jobbara nem is toltenek felfele.
  Majd nezd meg 90% ban, csak lefele huznak.
  Ami tok ertelmetlen mert a letoltest is buntetik ha jol ertelmezem.
  Innentol meg az lehet hogy szimplan gecik.
 • ugh #5
  Nem feltetlen.
  Le is allithato a feltoltes, egy rakat oldal nem foglalkozik az arannyal.
  Innentol meg max a picsaba mehetnek nem birosagra.
 • szombi #4
  Ezek meg feltöltötték a filmeket torrentre, figyelték hogy milyen IP címről
  töltik lefelé, aztán jöhet a per. Ez pont olyan mintha letenném egy jól látható
  helyre a pénztárcámat, és mindenkit beperelnék aki csak lehajol érte.
 • nextman #3
  Nos, ha torrentezel, jogilag az, mert fel is toltesz kozben.
 • gosub #2
  pedig a m.o.-i mozikban, dvd-n a filmek előtt mindig az arcomhoz verik, hogy a letöltés lopás.
 • mousee #1
  Hatalmas nagyon őrületesen megagigaüberlájk. Itt volt már az ideje, hogy szopjanak egy cseppet a pénzéhes szemetek is!