Berta Sándor

A Rapidshare köteles megakadályozni a szerzői jogsértéseket

A német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság álláspontja szerint a tartalommegosztó platform a szerzői jogsértéseket már a feltöltés előtt is ki tudná szűrni.

A testület ítéletében kiemelte: az előzetes tartalomszűrés a különböző szavak felismerésére alkalmas rendszerekkel éppúgy megvalósítható, mint az ismert online linkgyűjtemények manuális átvizsgálásával. A bíróság már tavaly július közepén úgy döntött, hogy a fájlcserélő oldalaknak legalább részleges felelősségük van az oldalukon elkövetett jogsértéseket illetően. A fájlcserélő köteles proaktív módon fellépni, ha jogtulajdonosi panaszt kap. Ugyanakkor nem köteles a tartalmak általános monitorozására vagy szűrésére, ám részleges felelősség mégis terheli a szerzői jogi jogsértés megvalósulásáért, amennyiben a jogosult panasza alapján értesült az adott tartalommal kapcsolatos jogsértésről.


A letöltések számát már régen 10-re korlátozták le

Thomas Stadler ügyvéd viszont azt állította, hogy a meghozott ítélet egyáltalán nem biztos, hogy összhangban van az európai joggal. A Rapidshare ugyanis azzal, hogy más honlapokat kutat át lehetséges szerzői jogsértések után gyakorlatilag megsértené a hatályos távközlési törvényt, hiszen egy bűncselekményt gyakorlatilag egy másik bűncselekmény árán derítene fel.

A Rapidshare kapcsán 2010 decemberében kiderült, hogy míg az EMI kiadó által megbízott reklámcégek ingyenesen letölthetővé tesznek zenéket, addig a másik részleg bepereli a terjesztőket. Mindez megkérdőjelezte, hogy a platform valóban kizárólag illegális másolatok terjesztésére szolgál-e. A cég vezetői ugyanakkor igyekeznek eleget tenni a bírósági javaslatoknak: előbb sebességkorlátozást vezettek be, majd tavaly novembertől meghatározták a publikusan megosztható fájlok méretét, hogy így riasszák el a felhasználókat a szerzői jogsértések elkövetésétől. A döntés értelmében az ingyenes szolgáltatást használók napi 1 gigabájtnyi, míg az előfizetők 30 gigabájtnyi tartalmat oszthatnak meg nyilvánosan.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • AgentKis #3
  Pláne, ha nem "szamár" módon publikálja pista, és a rapidseres linket a gúgül barátunkba beírva nem az említett fórum lesz az első 5 találat egyike. Amelyiknél nem lesz benne, ott meg sem tudják majd mondani, hogy jogsértő, vagy nem...

  Ezzel azt akarom mondani, hogy az "szamár" felhasználók miatt van a baj...
 • BográcsGulyás #2
  elég nagy hülyeség, hogy felelösek, mivel a kamu.rar-ba "sohanemtudodmeg" jelszóval tömörített "kalóz-film.avi"-t nem tudják soha feltörni amit aztán buzgómócsing pista publikál a nemrapidshare-forum.kam.hu -n jelszavastul
 • Zoltan21 #1
  Egy újabb szög, a Rapidshare koporsójába.
  Nem azért, de mára jelentősen csökkent már a felhasználóik száma.
  Itt van az új mega - felhőtárhelye, illetve többen használják a torrentet.