Berta Sándor

Németországban nem lesz kifizetődő a fájlcserélők figyelmeztetése

Christian Solmecke szerzői és IT-jogi ügyekre szakosodott jogász szerint a nemrég ismertté vált törvénytervezet elfogadása után sokkal nehezebb dolguk lesz a fájlcserélőket üldöző ügyvédi irodáknak.

Mint ismeretes, elkészült az a törvénytervezet, amely megnehezítené a fájlcseréléssel gyanúsított személyek elleni fellépést. Meghatározták, hogy az első figyelmeztetés kiküldésekor a bírság mindennel együtt legfeljebb 155,30 euró lehet, és rögzítették azt is, hogy a felszólításban részletesen szerepelnie kell annak, hogy mi a konkrét jogsértés, valamint az adott ügyvéd honnan és hogyan jutott hozzá az IP-címhez és más internethozzáféréssel kapcsolatos adatokhoz. Így elkerülhetők az olyan esetek, amikor egy nyugdíjas nőt vádoltak meg szerzői jogsértéssel és utólag derült ki, hogy nincs is internetelérése. A tervezet várhatóan február 6-án kerülhet a német szövetségi kormány elé, így még a nyári szünet előtt elfogadhatja el a szövetségi parlament is.

Solmecke kiemelte, hogy a tervezet számos pontatlan jogi fogalmat tartalmaz. Már korábban is voltak törekvések a terület szabályozására: 2008-ban az akkori német koalíció a kiszabható összeget fájlonként 100 euróban határozta meg, de ez végül nem ment át a gyakorlatba. Az elmúlt években a 70 munkatársával, köztük 18 ügyvéddel együtt 30 000 figyelmeztetési ügyet dolgozott fel és minden esetben a fájlcserélőket képviselték. A legnagyobb problémát az jelentette, hogyha egy fiatal letöltött egy 15 euróba kerülő zenei albumot, akkor nem ezt az összeget vették figyelembe, hanem azt, hogy a feltöltés lehetősége miatt gyakorlatilag az egész világgal megoszthatta az illegális másolatot. A kölni tartományi bíróság például előszeretettel fogadta el ezt az érvelést, ezért szerettek a kiadók és az érdekeiket képviselő ügyvédek a beadványaikkal a kölni testülethez fordulni. Kölnben ugyanis úgy számoltak, hogy egyetlen dal perértéke 10 000 euró, míg egy albumé 150 000 euró.

"A törvényhozók azonban nyilvánvalóan elégedetlenek voltak ezzel a gyakorlattal és változtatni akartak rajta. A bíróságok nem értelmezhetik majd úgy a pontatlan jogi fogalmakat, hogy semmi sem változzon. Csak azoktól kérhető majd kártérítés, akik megosztották a világhálón a zeneszámokat és a filmeket. Amíg a cégek csak az előfizető adatait fogják ismerni és nem tudják, hogy ki követte el pontosan a családban a szerzői jogsértést, addig nem is követelhetnek majd kártérítést. A szülőket sem lehet arra kötelezni, hogy rendszeresen ellenőrizzék a gyermekeik számítógépét" - tette hozzá a szakember. (A német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság tavaly novemberben kimondta, hogy a szülők nem felelősek a gyerekeik letöltéseiért.)

Solmecke rámutatott: aligha fog azonnal véget érni a figyelmeztetési őrület. A kiadók, a filmstúdiók és az érdekeiket védő ügyvédi irodák eleinte biztos, hogy harcolnak majd az új jogszabály ellen, de végül a jogászok rá fognak jönni, hogy - az eddigi helyzettel szemben - ezek nem jelentenek majd nagy üzletet és nem lesznek kifizetődők a fájlcserélőknek küldött felszólítások. A konkrét információk kikérése ugyanis túl hosszadalmas folyamat és a perek kimenetele is kétséges lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szgege #14
    Részemről ezt a sok baromarc ügyvédet küldeném el a fenébe.
    " Kölnben ugyanis úgy számoltak, hogy egyetlen dal perértéke 10 000 euró, míg egy albumé 150 000 euró. "
    Az senkinek se tűnt fel a németeknél,hogy ez a 150000 Euro-s ár nem enyhén hazugság. Ilyen 5 filléres fos zenékbe minél kevesebb energiát ölnek bele,hogy nagyobbat tudjon akasztani a kiadó. Az ügyvédeket sorba tenném ,azt golyót nekik.A társadalom felesleges részei,arra jók hogy a hétköznapi embernek keresztbe tegyen. Termelik a felesleges bürokráciát.
  • Hofi Géza #13
    VPN hasznalataval megoldhato a problema?Egyszer kaptam en is ilyen csekket:-(
  • Garou #12
    Te semmit nem kérhetsz ki, az erre szakosodott cégek értesítik a pénzbeszedős ügyvédi irodákat a Jaspercry által is felvázolt szituációban, ők kérhetik ki a szolgáltatótól az adatokat, és kapja az illetékes a csekket.

    Az se érdekli őket, hogy esetleg tényleg feltörték a wifi-d, vagy a szomszéd macskája volt, fizetni kell.

    Legalábbis eddig ez volt. Nem véletlen, hogy ekkora fejőstehén volt/van ez itt kint, ki volt hozzá építve a jogi háttér. Nem ez az első próbálkozás amúgy, hogy próbálják normalizálni a helyzetet.

    A találomra való kiküldésekre mondanám inkább, hogy nekem nem hihető, az elmúlt cirka 3 év során én úgy ismertem meg az átlag németet, hogy nem hagyja magát beszopatni. Sokkal nagyobb a civil kurázsi, tisztában vannak a lehetőségeikkel, ilyen kamu levelektől szerintem nem szarnak be, utánajárnak, hogy mi van. Pláne, hogy ilyen összegekről van szó.
  • jaspercry #11
    nlght:

    Egyszerű a képlet ,"nyilvános" torrent oldalon a figyelők(hatóság szerv) csak azt nézik ,hogy a kívánt ,tiltott ,torrentet kik seedelik ,ott már IP cím található,és ez a IP cím német,az az német szolgáltatónál van akkor mehet a bünti.....

    Nem hiszem ,hogy az adatforgalmat néznék...A tiltó listán lévő torrenteket IP címmel viszont igen XYZ német szolgáltatónál van ,akkor megy a bünti.

    A Bünti csekk mellet részletesen leírva melyik Torrentről van szó,milyen érdeket sért,mennyit lett seedelve óra perc pontosan ,és hányan töltötték ezt tőle.

    A magyar nagyobb torrent oldalakat amely ráadásul magyar nyelvű,és regisztrációs nem figyelik.....tudom
  • nlght #10
    szóval kikérhetem bármely német személy részletes forgalmi adatait? akár politikusokról, rendvédelemről, vagy újságírókról van szó? ez vmi vicc? ki van zárva h ilyen törvényt hoztak volna...
  • jaspercry #9
    Haver december elején kapott Németországban 1 levelet ami 450Eurós büntetésről és 530eurós ügyvédi díjról szólt! Az az egy 980eurós csekket kapott 8 napon belül befizethető határidővel,egy angol nyelvű Dvix filmért.A címe mellékes egy 1.5 éves filmecske.

    Januárban visszaküldték a pénzt azzal hogy nem létező bankszámlát adtak meg befizetésnek,most várja a fejleményeket,eddig semmi....
  • caius marius #8
    Nem csodálkoznék ha egy-két ilyen jogász majmot lámpavasra küldenének...
  • Garou #7
    Módosították tavaly a törvényt, és bírósági eljárás nélkül is kikérhetőek a személyes adatok Németországban ezeken a cégeken keresztül.
  • Vaszilij Artyom #6
    Sehogy, random küldözgették a leveleket volt már róla szó
  • Szefmester #5
    Alakíts egy jogvédő szervezetet, majd menj el hozzájuk és kérd a számítógépének az adatait mert illegális adatok tárolásának a gyanúja merült fel. Szólsz pár rendőrnek hogy ha elég ügyesek akkor kapnak jutalékot, és kész is a pénzcsináló gépezet!