Berta Sándor

Csere vagy javítás?

Wolfgang Heckl biofizikus 2004 óta a müncheni Deutsche Museum igazgatója. A szakember úgy véli: szemléletváltásra van szükség, a termékek folyamatos lecserélése helyett előtérbe kell kerülnie a megjavításuknak.

A Deutsche Museum a világ legnagyobb természettudományi és műszaki múzeuma. Az intézményt kilenc éve vezető 54 éves Wolfgang Heckl abban hisz, hogy a különböző eszközök megjavítása boldoggá teheti az embereket. Szerinte meg kell változtatni a jelenlegi gyakorlatot, amely a rövid termékciklusokra épít. A szakember maga is jó példával jár elől; az irodájában többek között van egy régi gramofon és egy az 1950-es évekből származó Wurlitzer, mindkettőt ő hozta újra működőképes állapotba. Az elektromos fogkefével viszont pórul járt.

"Tudni akartam, hogy mi van az elektromos fogkefe belsejében és hogy milyen konstrukció van mögötte. Gyakran bosszankodtam azon, hogy ezeknél a termékeknél az élettartam lejártát követően nem lehet kicserélni az akkumulátort. Amennyiben nem ez lenne a helyzet, akkor tovább tudtam volna őket használni. Nem állítom, hogy az ipar direkt ilyenre készítette ezeket az árucikkeket, de például jobb dizájnt érdemeltek volna. A cégek az ár és az élettartam szempontjából mindig egy optimális megoldásra törekednek. Így, ilyen értelemben van tervezett avulás. Ugyanakkor nem mondhatom meg egy gyártónak, hogy alkalmazzon nagyobb kondenzátorokat, mert ugyan azok élettartama sokkal hosszabb, de akkor hatalmas termékeink lennének. A vállalatok kisebb és olcsóbb kondenzátorokat építenek be, de nem azért, mert trükközni akarnak, hanem, mert a vásárló kis méretű merevlemezt akar."


"Megkérdezhetjük, hogy az első iPhone készülékbe miért nem építettek be egy jobb kamerát, de nem szabad egyből rosszra gondolnunk. A gyártóknak gondolniuk kell arra, hogy ha visszafogják az innovációt, akkor azzal sokat kockáztatnak a piaci versenyben. Ugyan egy vállalat több terméket adhat el ha a modelljei gyorsabban tönkremennek, a nagyobb élettartamú készülékekért viszont több pénzt kérhetne el. Éppen ezért rá kell vennünk az embereket arra, hogy kicsit több pénzt adjanak ki azokért az eszközökért, amelyek tartósabbak" - jelentette ki Wolfgang Heckl.

A Deutsche Museum igazgatója szerint azok a felhasználók ugyanúgy hibásak a jelenlegi helyzetért, akik évente új mobilt vesznek csak azért, hogy mindig a legmenőbbet birtokolják. Az ipar azt gyártja, amire az embereknek szükségük van, a vásárlási magatartásunkkal pedig hozzájárulunk annak meghatározásához, hogy mi a helyes. Amennyiben egy tartósabb, javítható készülékre van igény, akkor az ipar azt fogja elkészíteni. Tény viszont, hogy ma már sokkal kevesebb az utóbbi kategóriába tartozó modell. Tudomásul kell viszont vennünk, hogy a hosszabb élettartamnak ára van. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy a hosszú távra gyártó cégek kevesebb terméket készítenek és kevesebb munkahelyet is teremtenek. De, ha a rövid élettartamú megoldások pártjára állok, akkor az viszont károsítja a környezetet. Ezen a területen is meg kell találni az egyensúlyt.

"A rövidebb élettartam miatt halljuk azt a kijelentést is, hogy nem éri meg megjavítani, nyugodtan eldobhatja. Az erőforrások és a környezet szempontjából mindenképpen jobb javítható és hosszú élettartamú eszközöket előállítani. Ideális esetben azzal lehet hirdetni egy készüléket, hogy 'könnyen javítható'. A mosógépek esetében hasznos lenne meghosszabbítani a garanciát, ugyanakkor értelmetlen lenne tíz év garanciát vállalni egy merevlemezre. Be lehetne viszont vezetni egy minimum élettartamot és erre az időre a gyártóknak biztosítaniuk kellene a tartalék alkatrészeket. A készletezés azonban pénzbe kerül és ennek árát a vásárló fizetné meg."

"Szükség lenne javítási kultúrára, javító kávézókra, ahol az emberek összefognak és újra működőképessé teszik a különböző dolgokat. Én naponta legalább egy eszközt megjavítok és rendszeresen találkozom ilyen célból Ulrich Walter űrhajóssal. Kitaláljuk, hogy megjavítunk mondjuk egy régi televíziót, és közben megtanuljuk hogyan működnek az egyes termékek. Ez egy kaland, hogy abban a világban, amelyben gyorsan elromlanak a dolgok, valamibe újra életet lehelünk" - szögezte le a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kornan #39
    Ezt a videot most találtam, az automatizálás gazdasági hatásairól szól: 60 minutes - How many jobs
  • Kornan #38
    Tartósság növelése + magas fokú automatizálás = Töredék munkahely a termelési szektorban. Olcsó munkaerő jelentősége is csökkenne,talán vissza is jönnének lassan a termelő vállalatok Ázsiából.

    Lehet, hogy újra kéne gondolni a gazdasági és társadalmi rendszert. Vegyünk egy mostani nyugati életszínvonalat alapul(havi bevételből elérhető termékek és szolgáltatások összessége). Ha már az automatizálás kellően magas lesz, akkor a szolgáltatási szektor is működne sokkal kevesebb emberrel. Szerintem el fogunk érni egy olyan állapotot, amikor már a fogyasztott termékek és szolgáltatások megteremtése nem képes foglalkoztatni mindenkit. És ez ollószerűen növekedni fog, mivel lehet csökken az életszínvonal, ha kezdenek fogyni a gazdaságosan kitermelhető nyersanyagok. Illetve sok helyen már most elértük, köszönhetően annak, hogy az ázsiaiak elszívták a munkahelyeket, de globálisan is el fogjuk. Ennek sok lehetséges kimenetele lehet, de szerintem a legjobb az lenne, ha törekednénk erre és cserébe csökkentenénk az emberek munkaidejét vagy az állami szektor valahogy olyan projektekben teremtene munkahelyeket, amelyeken a magánszektor nincs jelen vagy rosszul teljesít. Pl: Orvosi kutatások, bolygókutatás, újrahasznosítás, stratégiai ágazatok... Én valahogy nem látom hatékonynak ami most van. Sokkal több potenciál van a társadalomban, sokkal többet is el tudnánk érni, de pl itthon is kevés a pénz, így nem nagyon dolgoznak olyan dolgokon, amiken kellene... Nemzetközi összefogással, versengés helyett kooperációval, magas szintű informatikailag támogatott szervezéssel és önellenőrzéssel egész komoly világot építhetnénk. Szerintem.
  • sanyi84 #37
    Én egy 30 éves körfűrészt javítottam ki. Egy fél éves (tuskós) "flex" esett szét, ebből lett kapcsoló. Annyira méretes volt hogy csak a fűrész oldalkapcsoló házát kellett megmarni, még a helyzete is egyezett (fúrni ezt nem igen lehet), ez is flex márka. Szétnéztem a kedvenc boltomba mennyibe is mennek ezen márkák. 1-2 fizetésnyi, bár az öregnek 2x vastagabb öntvény talpa van. Ezt javítja de csak a gyártó. No most 6000 egy ilyen sarokcsiszoló amiből a kapcsoló van, ez kb posta meg a javítás tizede ára. Sőt! Még EU kompatibilis is lett mert ez nem a bentmaradó kapcsoló hanem az oldalt nyomod és elindul fajta. A kínai mini "sivítóból" lett kimentve fordulatszám szabályzó rész, némi piszkálás a selejtes dobozba és előkerült egy fénymásoló bele, abba volt triac, régi ki a fénymásolóé be (fűtést kapcsolta), így már 2 kW ig mehet rá bármi aminek akarom a fordulatát állítani. Kapott egy dobozt (ingyen volt) kapott egy előlapot (35 forint meg némi marogatás) kapott egy új potmétert (kiskerbe 300 forint) és egy 230 as -megint csak Eu kompatibilis- aljzatot és kész is. Vezeték meg amortizált gépekről mindig akad. Mosógépet két éve cseréltük le energomatról egy újra. Nem bírja addig mint a magyar. Ám sok lett volna mind időbe mind javításba a korbács cseréje, tömítések cseréje, motor/kondi cseréje. Elment volna ez még 20 évet is.

    10 éves számítógép viszi a műhelyembe a marót, már lassan 3 éve. Selejteztünk. Mikor rátettem a progit és láttam egy tesztből "ez aztán döfi gép" nem sokat gondolkodtam. Porosodik is egy alaplap újrakondizva ha valami gond lenne. Új mindenes hobbi gépem dos alapokon fog nyugodni, ez fogja tekerni a motorokat, valahogy kell usb támogatás rá de ennyi több nem, az is csak adatot hordozni.Kap egy ledesített lcd monitort és kész is.
  • csimmasz #36
    Amúgy a Ladához még anyit, hogy mire olyan szintre hoznád mint egy alsókategóriás új autó többe lenne mint az új.
    Autókbúl a biztonsági megoldások hiánya és egyéb apróságok a legfontosabbak nem csak a kényelem.

    A mai dolgok is javíthatóak egy bizonyos szintig, de a felületszerelt elektronikákat nem olyan egyszerű javítgatni, könnyen kisütöd a szomszéd tranzisztort vagy egyéb elemet. nem is nagyon vállalják be sokszor, a régi tv ket ezerszer könyebb javítani a nagy alkatrészek miatt.

    A mosógépek ékes példái, a legtöbb elem cserélhető, máskérdés, hogy nem éri meg az olcsóbbakat javítani.
    Én is a javitás helyett újat vettem és láss csodát a ruhák sokkal illatosabbak és tisztábbak azóta.
    és csak 100€ val került többe uz új mint a régi javítása.
    Telefont se nagyon javítanak van 2 telóm amit értelmetlen javítani mert többe lenne mit egy új az alaplap drágasága miatt.

    Én szerintem nem az a baj, hogy cseréljük hanem az hogy nem ujrahasznosítjuk a régi terméket.
  • MerlinW #35
    Mr. Heckl nem hallott még a tervezett elavulásról és a fogyasztói piacról?:) Direkt kell lecserélni mindent, nem azért mert lusták szerelni:)
  • csimmasz #34
    Az ötlet nem rossz, a levedlett használt ruhákhoz hasonlóan mehetne, de azt ugye tudod hogy sosem érkezik meg az uj boldog tulajhoz.
    Ezek az Afrikának szánt segély gépek végzik szétégve némi ritka földfémért meg szinesfémért.
    Szóval mint mindíg nem a hajlandóság hiányzik, hanem valakinek érdekével ellentétes a megoldás.
  • Barkasfarkas #33
    Többen írjátok, hogy a minőségi(bb) termékek gyártása miatt előbb-utóbb tönkremenne a gyártó.

    A régi, minőségi német autókat gyártók tönkrementek? Vagy a japán autógyárak? Sokkal inkább a noname gyártóknál érzem a gyors elavulást, azért a legtöbb esetben a márka (bár egyre inkább csak bizonyos márkák) egyfajta tartósságot is feltételez.
  • mousee #32
    P3-asról jut eszembe: Kb két hete volt nálunk lomtalanítás, és a pincéből előkerült egy ősi P3-as. Jóféle 800mhz körüli cucc, 384 ram, 30 gigás winyó, talán 32-es videókártya (lehet 64-es, passz).

    Leporoltam, procit újrapasztáztam, újrarántottam rajta a win98-at, és előástam az ősrégi játékaimat. Dungeon keeper 2, NFS 3 hot pursuit, fifa 98, age of empires 2, neverwinter nights, sims 1 pár kieggel, colin mcrae rally 2, morrowind, heroes 3, és még egy rakat ősrégi, de zseniális játék. Unokatesóm most megy majd suliba, megkapta játszós/tanulós gépnek. Kisgyerek szemében ekkora örömöt te még nem láttál, azóta alig lehet róla levakarni, plusz nővérem is örül neki, hogy van ideje a másik gyerkőcre.
    Lehet hogy nem volt okos húzás tőlem, de szerintem nem ártok vele sokat, legalább a gyerek megtanul angolul a játékokból. Én is áltsuli másodikban kaptam meg az első gépemet, és mégis ember lett belőlem ;)
  • Szefmester #31
    Cseréld le a lada lengéscsillapítóit, az üléseket, a kormányt, a hangtechnikát, pocköld meg a motort és bár ladában ülsz majd mégsem lesz fapados. Mi nem azt mondjuk hogy a legsilányabb valamit is használjuk, vagy adjuk el (max értékén), de vannak akik még azt is akár örömmel használnák a céljaikra. Biztos vannak régiók és emberek ahol örülnének egy régebbi képcsöves tévének, egy p3as számítógépnek, vagy egy régebbi telefonnak.

    Hmm.. kellene egy rendszer, egy hely ahova a megunt de működő cuccokat beadhatod (amiért ember már nem fizetne) és ahol más, elviheti azt. Max jelképes összegért. Na nem haszontalan hulladékokról beszélek. De a lentebb írt p3as ha mindene működik ilyen lehetne. Kétlem hogy túl sokan fizetnének érte, vagy tévedek?
    Intsünk be a multiknak akik csak az ember pénzére törekednek, és amikor probléma van csak a hátukat látni.
  • csimmasz #30
    Ja nekem vannak működő gépeim amiért nekem kéne fizetnem hogy használja valaki.
    p3 900Mhz, Asus eeePc a legelső ami megjelent, még Android x86 al is tetü lassűú maga a böngészés, a rendszer maga az gyors.
    Van telefonom amibe még gprs sincs, az analóg tv- mellé digitális tuner kell, stb.
    A szarrágásnak is van határa, akkor sem vennék ősrégi cuccokat ha ingyen adnák, ki akar olyan termékkel idegeskedni amiér pénzt adott.

    A régieket szépen ujra kell hasznosítani, kész.

    Azzal is rengeteg munkahelyet lehetne teremteni, nem kéne hagyni., hogy afrikát mérgezzék a szemetünkel.

    Inkábbb legyen rajta némi eco tax mint javítgassunk olyan szemetet amit nem szivesen használ senki.

    Csak egy példa, valaki üljön át egy modern autóbúl egy ladába mondjuk, kíváncsi lennék meddig élvezné a vezetést egyikben vagy másikban.

    A spórolást is meg a javíthatóságot sem kell túlzásba vinni.