Berta Sándor

Megvédte az adatforgalmi korlát bevezetését a Deutsche Telekom vezetője

René Obermann, a Deutsche Telekom (DT) első embere igazságtalannak tartja a tervezett lépésükkel kapcsolatos kritikákat és azzal vádolta meg a bírálókat, hogy bizonyos fogalmakkal visszaéltek.

A német távközlési óriás egy héttel ezelőtt közleményben jelentette be, hogy módosítja tarifastruktúráját és adatforgalmi korlátot vezet be. A társaság a lépést a növekvő adatmennyiséggel indokolta. A változtatás azt jelenti, hogy a jövőben a DT ügyfelei a sávszélesség korlátozásával szembesülhetnek akkor, ha túllépnek bizonyos adatmennyiség-határokat. A következmény minden csomag esetében ugyanaz: 384 Kbit/s-ra korlátozzák le az előfizető rendelkezésére álló sávszélességet. Az új díjszabást fokozatosan vezetik be.


René Obermann
A hír megjelenését követően számos felhasználó, szervezet és politikus támadta a döntést. Többek között Philipp Rösler német gazdasági miniszter is, aki aggályosnak nevezte az adatforgalmi korlát bevezetését. Obermann most erre a kritikára is válaszolt. A menedzser kiemelte: sorozatos visszaélések történnek az olyan fogalmakkal, mint az internetsemlegesség és a piaci verseny biztosítása. Szerinte a cél az, hogy e fogalmak mögé bújva be lehessen betonozni a korlátlan online adatforgalmat. Éppen ezért a DT vezetője tisztességesnek nevezte a módosítást és hangsúlyozta: így körülbelül az előfizetők 97 százaléka számára stabilak maradhatnak a díjak.

A díjváltozás tehát csupán az emberek 3 százalékát érinti, akik általában az átlagosnál 10-szer vagy akár 20-szor nagyobb adatforgalmat bonyolítanak. Az átlagos ügyfelek adatforgalma 15-20 gigabájt havonta. Obermann visszautasította azokat a vádakat, hogy hátrányos helyzetbe hoznák a piac szereplőit ezáltal, mivel a saját szolgáltatásaik, például az Entertain adatforgalmát nem számítják bele ebbe az adatmennyiségbe, szemben a konkurens ajánlatok adatmennyiségével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #58
    "Japánban és Dél-Koreában azért vannak már gigabites csomagok, azért tölthetnek le az emberek gyorsan, mert náluk az emberek nem hoznak létre szervertermeket a lakásukban."

    Ezt gondold at meg 1x....komolyan ugy hiszed azert elterjedt ott a 100 mbit+ eleres, mert senki sem hasznalja ki?
  • Csuhika #57
    Végre valaki aki magmondja a frankót.
    Én is remélem, hogy becsődöl ez a kib@szott Tréhóm pedig nálam is az van, mert Érden lakom és ebben a városban egyáltalán nincs más alternatíva, pedig lenne rá igény elég rendesen. Szerintem ezek a g€cik lepaktáltak az önkormányzattal
  • sanyicks #56
    "Valóban, teljesen igazad van, erre tart a világ. Egyre több adatot forgalmaz mindenki, de a fenti felsorolásból én nem látom, hogy hol látja ennek hasznát az adott internetszolgáltató, miből lesz neki ettől több bevétele?"

    Egyrészt, szerintem magasról tesz mindenki arra hogy mennyi a bevétele egy szolgáltatónak. De annyi megvan neki hogy offshore számlákra talicskázza az adóparadicsomokba.

    Másrészt látja hasznát ennek, ugyanis az emberek ezekért fizetnek elő! Ezekért fizetnek nagyobb sávszélességű díjcsomagokért!

    "Japánban és Dél-Koreában azért vannak már gigabites csomagok, azért tölthetnek le az emberek gyorsan, mert náluk az emberek nem hoznak létre szervertermeket a lakásukban."

    Tévedés. Azért vannak olyan díjcsomagok, mert nem egy szarrágó korrupt fos cég szolgáltat ott internetet, 90%-ban monopolhelyzetben, hanem sok, így VERSENY van ténylegesen is, nem csak papíron.

    Jól látszik milyen a verseny itthon is, mert ahol nincs monopolhelyzetben a mocsadék tré com, ott van pofájuk állandó féláron adni a netet. A többi területen meg fizethet a júzer nekik teljes árat, mert nincs más választása.
  • Cat #55
    "Online videó előfizetés (pl. HBO), Felhőben tartott képek, doksik, akármi., Google office csomagja, webes virtuális meghajtó, stb., Minden program állandóan szinkronizál, frissít. Programok egyre inkább digitális kiadásra állítása, azaz letöltése, legyen az MS office vagy egy játék. Minden bigyó megosztása PC-ről, telefonról, akármiről.
    Erre megyünk, erre jön ez a balfék és megpróbálja megmagyarázni ..."

    Valóban, teljesen igazad van, erre tart a világ. Egyre több adatot forgalmaz mindenki, de a fenti felsorolásból én nem látom, hogy hol látja ennek hasznát az adott internetszolgáltató, miből lesz neki ettől több bevétele? Ezekért a felhőszolgáltatóknak, a Steamnek, a képmegosztóknak stb. fizetsz (akár a reklámon keresztül idővel, akár pénzzel).

    Nekem a nagy bajom egyébként azzal van, hogy a 10-20 százaléknyi havonta több száz gigát forgalmazó nagyfelhasználó miatt kell ennyit fizetnie a többségnek. Olyan szinten szétszakadt már a felhasználás aminek a szétterítése egyszerűen nem igazságos. Japánban és Dél-Koreában azért vannak már gigabites csomagok, azért tölthetnek le az emberek gyorsan, mert náluk az emberek nem hoznak létre szervertermeket a lakásukban.
  • cateran #54
    Ha neked a gep elott leves egyenlo az adatforgalom generalassal, akkor alapveto fogalomzavarral kuszkodsz...Szovegszerkesztes alatt is a gep elott vagyok es 1 bit adatforgalmam sincs miatta...
  • sanyicks #53
    Aha, tehát fogalmad sincs róla mekkora a forgalmad...
  • sanyicks #52
    De hallottam, és csak telefonvonalnál(DSL) lehetséges, ott sincs értelme, mert az alapdíjat úgy szabja meg a tulajdonos szolgáltató az átvevőnek, hogy pont ugyanannyiba kerüljön mintha közvetlenül a tulajdonos szolgáltatótól rendelnéd...
  • thrawnguru #51
    Ez baromság, én aki szinte a fél életemet gép előtt töltöm, simán beleférek 15gb/hó-ba. Ezt onnan tudom, hogy ennyi adatkorlát van a netemen, és még sosem lassították be...
  • teddybear #50
    Az alternatíva témakörében megemlíteném, hogy az egész ország területéről elérhető a Btel kétirányú műholdas internete.
    Nem olcsó, és persze ott van az is, hogy kell stabilan telepített adó-vevő(gyak. még egy műholdtányér a házon), és lehetséges a mobil pont telepítése is(mondjuk hajóra).
  • tomazin #49
    hurokátengedésről még biztos nem hallottál....

    amúgy ez a tipikus esete a visszanyal a fagyinak. áruljunk sok euroért szép nagy számokkal reklámozott netet, mivel az átlagfelhasználó úgyis hülye és megveszi. azok meg akik tényleg kihasználnák azt amit eladtunk (mert nem azért vette meg, mert a salesman rábeszélte, hanem mert tényleg szeretné használni azt a sávszélt) akkor meg ááácccsiii, hát hogy képzeled. azért van 100/10-es neted, hogy levelezzél. ugyehogyugye.
    szóval kicsit érdekes egy világ,h a vásárlónak kell megmagyarázni,h mire is használja azt amiért előre fizet.