Berta Sándor

Visszaélt piacvezető pozíciójával a Deutsche Telekom?

Egy gyanú szerint a Deutsche Telekom visszaélt piacvezető pozíciójával a szélessávú internetes piacon, és áron alul kínálta egy termékét a felhasználóknak. Eljárást indított a német távközlési cég ellen a Szövetségi Kartellügyi Hivatal.

Az eljárás elindítására azt követően került sor, hogy a DT több konkurense olyan információkat osztott meg a hatóságokkal, amelyek alapján joggal feltételezhető, hogy a bonni vállalat egy bizonyos terméket jóval áron alul kínált a felhasználóknak, ezáltal pedig jogosulatlan előnyhöz jutott a többi saját infrastruktúrával rendelkező céggel szemben. A konfliktus mögött egyértelműen a német szélessávú piacért folyó harc húzódik meg.

A DT legnagyobb konkurenseinek a Telefónica, a Vodafone és a QSC számít. Ezek a vállalatok lehetővé teszik a kisebb szolgáltatók számára, hogy vonalakat vagy akár hálózatokat béreljenek és ezáltal internethozzáférés-csomagokat nyújtsanak az embereket. A Szövetségi Kartellügyi Hivatal első lépésként információkat kért a vitában érintett társaságoktól, többek között kíváncsi az áraikra és más adatokra.

A vádak szerint a DT rendkívül agresszív árpolitikát folytat, hogy így szerezze meg a konkurensei ügyfeleit. A Deutsche Telekomot bepanaszoló cégek állítják: a piacvezető olyan alacsonyan tartotta a Wholesale Internet Acces (WIA) nevű csomagjának díját, hogy az csak kicsivel került többe egy úgynevezett IP Bitstrom Access (IP BSA) hozzáférésnél. Utóbbiak árát a Szövetségi Hálózatfelügyelet szabályozza, jelenleg egy IP BSA-elérés bérleti díja havonta 18,32 euró.

A Szélessávú Kommunikációs Szövetség (Breko), amely a saját hálózattal rendelkező DT-konkurenseket tömöríti évek óta küzd azért, hogy ne lehessen hasonló tisztességtelenül alacsony árakat alkalmazni a német távközlési piacon. A túlzott árharc ugyanis megakadályozza, hogy egy megfelelően nagy teljesítményű és sávszélességű infrastruktúra jöhessen létre Németországban, ráadásul ezek a módszerek ártanak a tisztességes piaci versenynek is.

A vizsgálat várhatóan hónapokig is eltarthat. Amennyiben a Szövetségi Kartellügyi Hivatal az ügyben elmarasztalja a német távközlési céget, úgy az komoly pénzbírságra számíthat. Érdekesség, hogy a DT augusztusban először jelezte a Szövetségi Hálózatfelügyelet felé, hogy kész más szolgáltatók számára megnyitni a kiépített, de a rendszerébe még be nem kötött optikai kábel-hálózatát.< Az ajánlat után egy héttel azonban már vita robbant ki amiatt, mert a vállalat közölte: azt szeretné, ha a hozzáférésekért cserébe díjat szedhetne a hálózatára rácsatlakozó cégektől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kandurex #2
    Nem értem...az bezzeg senkinek nem tűnik fel, hogy irreálisan magasan tartják a Mo. internet sávszél / árakat?
  • jocco #1
    Én inkább azt vizsgálnám meg az emlitett konkurens cégek mennyit fizettek valkinek a hivatalnál hogy vizsgálódjon. :D