Berta Sándor

A piaci versenyt akadályozza a Deutsche Telekom?

Friedrich Joussen, a Vodafone Németország vezetője és a szakmai szervezetek azzal vádolták meg a távközlési céget, hogy akadályozza a szabad versenyt a vezetékes hálózatokban.

"Ez az állapot több hónapja fennáll. Már számos eljárást indítottunk nem csak a Szövetségi Hálózatfelügyeletnél, hanem különböző bíróságokon is" - jelentette ki interjújában Friedrich Joussen. A szakember elsősorban amiatt bírálta a Deutsche Telekomot, mert az nem teszi lehetővé a piaci versenyt saját vezetékes hálózatán, annak ellenére, hogy a Szövetségi Hálózatfelügyelet már 2008-ban kötelezte erre.

Jelenleg a konkurens cégeknek ügyfelenként és havonta 18,32 eurót kell fizetniük a DT-nek, ha használni akarják a vállalat infrastruktúráját. A Vodafone élt ezzel a lehetőséggel és Németország körülbelül egyharmadán a DT technikáin és rendszerein alapuló csomagokat kínál. A probléma csak az, hogy az így DSL-kapcsolathoz jutó ügyfeleik egyharmada, 40 000 ember (!) a mai napig nem használhatja a szolgáltatást. A német távközlési szolgáltatók szervezete, a VATM egyes területeken ennél még magasabb, akár 50 százalékos arányokról tud.

"Számos tagunk rettentően dühös amiatt, mert a Deutsche Telekomnak komoly minőségi problémái vannak" - közölte Jürgen Grützner, a VATM ügyvezetője. Az esetek egy részében vagy egyáltalán nem jut hozzá a megrendelt szolgáltatáshoz az ügyfél, vagy működik ugyan a DSL-hozzáférés, de nem lehet telefonálni. A Vodafone megunta, hogy a DT nem tud vagy nem akar segíteni, ezért több bírósághoz is beadványt nyújtott be és kártérítést követel a társaságtól. Az indoklás szerint a Deutsche Telekom felelős az elmaradt forgalomért, ezért fizetnie kell.

A másik gond az, hogy a felhasználók nem tudják, hogy a DT miatt nem él a megrendelt szolgáltatás, ezért a Vodafone és a többi cég imázsa komoly károkat szenved el. A kiutat az jelentheti, hogy az ügyfeleknek alternatív mobilinternet-eléréseket kínálnak, így Joussen szerint már 50 000 DSL-előfizetőjüket sikerült átcsábítaniuk UMTS-hálózatukra.

A Deutsche Telekom reagált a vádakra és közölte: a fennakadásokért az új IT-rendszer hibái a felelősek és egy ekkora fejlesztésnél nem lehet kizárni a fennakadások lehetőségét. Grützner azonban nem fogadta el ezt az érvelést, mondván az egész ügy mögött egyértelműen az a stratégia húzódik meg, hogy a DT megpróbálja megakadályozni a szabad piaci versenyt.

Joussen is osztotta kollégája véleményét. A szakember elmondta: a DT állítólagos hibái miatt számos esetben nem tudták biztosítani a DSL-szolgáltatást a velük szerződő ügyfeleiknek. Amikor azonban ezek az emberek átmentek a Deutsche Telekomhoz, akkor érdekes módon már nem volt probléma a DSL-szolgáltatással. Ezért is erős a gyanú, hogy a német vállalat visszaél a pozíciójával és ahogy Joussen is rávilágított: érdekes, hogy 12 évvel a piacliberalizáció után sincs még verseny a német vezetékes piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Magiszter #5
    A szerződésben benne van hogy a névleges sebesség 100Megabit, a legkisebb garantált pedig 1 Megabit (láttam hasonló eltérést egyik szolgáltatónál) Aztán előfizetsz 10-en ezrekért a 100 megásra és nem pofázhatsz ha csak 1-el jön, mert ők megmondták. Ennyit erről.
    Aztán ha fenyegetőzöl, hogy akkor fizeted az 1 megásat ők mondják hogy rendben, de annak a csomagnak a garantáltja 128kbit. Mennek a pékbe a szolgáltatók!
  • asdasdasd #4
    Ezen nem kell csodálkozni, ez a business. Ebből is látszik, hogy van verseny, különben nem csinálnák. Csak a szabályozás szar.
  • chuky123 #3
    Na ja T nek csak a profit a lényeg minőség nem sajna. Persze egy ilyen profitoriontált cég ahol olyan leépitéseket hajtottak végre hogy csak na. Ne csodálkozzunk hogy nem javitják ki a hibákat. Csak felvásárolnak regionális hálozatokat (kábeltv) de a hibákat nem javitják ki. Saját börömön tapasztalom 15 megás net helyett 5 megát szolgáltat.
  • sanyicks #2
    igen, 1 cég már rég óta.
  • Adenoma #1
    mintha a jó öreg matáv utódját, a T-szolgáltatóról írtak volna..

    vagy a két cég 1 cég? :)