Berta Sándor

Boot to Gecko - a Deutsche Telekom is beszáll a fejlesztésbe

Váratlan helyről kaphat segítséget a mobil készülékekre készülő operációs rendszerének fejlesztéséhez a Mozilla Alapítvány. A szoftvert már a jövő héten bemutathatják.

Brendan Eich, a Mozilla egyik vezetője Twitter-üzenetében bejelentette, hogy a Boot to Geckót (B2G) a barcelonai Mobil Világkongresszuson fogják bemutatni. Egyben szintén itt derül majd ki, hogy kik lesznek a projektben a szervezet első partnerei. Az első segítőről már most lehullt a lepel. A Financial Times információi szerint ugyanis a jövőben a Deutsche Telekom is részt vesz a Boot to Gecko fejlesztésében. Barcelonában a B2G előzetes verzióját mutathatják be, míg a végleges változat csak az idei esztendő második negyedévére fog elkészülni. "A T-Labs részleg és a Mozilla már hosszabb ideje együttműködik a kutatási területen. Az egyelőre nyitott kérdés marad, hogy ez a munka milyen konkrét eredményekhez vezethet" - nyilatkozta a Deutsche Telekom egyik szóvivője.


A DT azért vesz részt a Boot to Gecko megalkotásában, mert szeretné, ha az Android és az iOS mellett egy további operációs rendszer is elérhető lenne az okostelefonokra. Céljuk a piaci verseny elősegítése, ugyanis minél erősebb pozícióban van egy rendszer, annál nehezebb a hálózatüzemeltetők számára eredményes tárgyalásokat folytatni a készülékek eladásáról. Amennyiben a B2G elterjed, úgy az hasznos lehet a felhasználóknak és a mobil szolgáltatóknak is, ráadásul a készülékgyártók is több szoftver közül választhatnak. Emellett a Deutsche Telekom számára megnyílik annak a lehetősége, hogy a saját fejlesztésű alkalmazásait integrálja egy mobil operációs rendszerbe. Az üzlet a Mozilla számára is fontos, hiszen így betörhet a mobil piacra.

Tavaly júliusban vált ismertté, hogy egy olyan nyílt forráskódú operációs rendszert akarnak készíteni, amely több platformon és lehetőleg minél több mobil készüléken működik. A Boot to Gecko elsősorban az Android kerneljére és meghajtómodelljére fog épülni, a célja pedig az, hogy hosszú távon az iOS, az Android és a Windows Phone 7 konkurensévé váljon. Mike Shaver, a Mozilla B2G-fejlesztésekért felelős vezetője később úgy nyilatkozott, hogy a Boot to Gecko bármely más operációs rendszert helyettesíthet majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • skinnyman #3
    Az nem a webos volt?
  • ClassicR #2
    Hogyhogy mi? Ez lesz a világ első HTML5 alapú mobil operációs rendszere. Ezzel elérkezhet a HTML5 mobilok kora.
  • himihumi27 #1
    Érdekel, hogy mi lesz majd a rendszer sajátossága, mert ugye a mostani trió (főleg trió) mindegyikének megvannak a jól megkülönböztetett jegyei. Amúgy meg jó árú készülékeket, komoly optimalizáltságot és sok app.-ot (főleg játék)a program mögé tolva nem is lenne esélytelen. Csak adjon valamivel többet/másabbat mint az eddigiek és lészen piaca.