Berta Sándor

Nem vonják felelősségre a Deutsche Telekom egykori vezetőit

Meglepő fordulattal zárulhat a német távközlési óriáscég 2008 májusában kirobbant a megfigyelési botránya. A FOCUS információi szerint a bonni államügyészség várhatóan leállítja a Deutsche Telekom (DT) két egykori vezetője, Kai-Uwe Ricke és Klaus Zumwinkel ellen indított eljárást.

Kai-Uwe Ricke volt a DT vezetője, míg Klaus Zumwinkel, a vállalat felügyelőtanácsának elnöke volt a botrány kirobbanása előtt. Az ügy miatt mindkettőjüknek távozniuk kellett a posztjukról. Fred Apostel bonni főügyész a FOCUS kérdésére megerősítette az információt és közölte, hogy ugyan voltak a két szakember bűnösségére és egyúttal az újságírók, illetve a szakszervezeti vezetők megfigyeltetésére utaló bizonyítékok, ezek azonban a felelősségre vonásukhoz mégsem elegendőek.

Az ugyanakkor biztos, hogy négy vádlott, köztük egy berlini magánnyomozó iroda vezetője és Klaus Trzeschan, a DT vezető nyomozója ellen sikkasztás, valamint távközlési adatok illegális elemzése miatt emelnek majd vádat. Ricke és Zumwinkel folyamatosan tagadták, hogy bármit is tudtak volna a megfigyelési ügyről. A bonni ügyészek ugyan mindent megpróbáltak, de nem tudták ennek az ellenkezőjét bizonyítani. Ezenkívül a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) szakértőinek sem sikerült a Trzeschan és egy szintén vádlottnak számító biztonsági cég tulajdonosának lefoglalt számítógépein található adatokat kikódolniuk és elemezniük. A titkosítás feltörése 600 évet vett volna igénybe.

2008 májusában vált ismertté, hogy az elnökségben és a felügyelőtanácsban lévő kiszivárogtatások megelőzésére és felderítésére a német konszern 2000 óta adatokat gyűjtött vezető munkatársairól és riporterekről. Később bebizonyosodott, hogy a cég korábbi vezetői összesen 55 személyt figyeltettek meg és bankfolyószámlákat is ellenőriztettek. A megszerzett távközlési adatokat egy berlini tanácsadó cégnek kellett kiértékelnie. Az akciók fedőneve Clipper és Rheingold volt. Az eljárás megszüntetése ellenére az még kérdéses, hogy vajon a Deutsche Telekom továbbra is ragaszkodni fog-e ahhoz, hogy a két egykori vezetője közel egymillió eurós kártérítést fizessen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!