Berta Sándor

A Foxconn is fizet Android-licencdíjat a Microsoftnak

Újabb licencdíj-szerződést kötött a redmondi konszern, ezúttal a Hon Hai Precision Industry (Foxconn) vezetőivel, így a tengerentúli társaság egyre több pénzt kap az eladott androidos okostelefonok és táblák után.

A hírt a Microsoft sajtóközleményben jelentette be. Az új megállapodás értelmében a Foxconn minden általa gyártott Androidot vagy Chrome OS-t futtató eszköz után licencdíjat fizet, ennek összegét azonban egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Cserébe az amerikai vállalat vállalta, hogy a tulajdonában lévő és bizonyos technológiákra vonatkozó szabadalmak megsértése miatt nem indít pert a gyártó ellen. A Microsoft régóta azt állítja, hogy a Google mobil operációs rendszere számos olyan technológiát tartalmaz, amelyek szabadalmai az ő birtokában vannak.

Az új egyezmény megkötése azért is érdekes, mert a Foxconn az Apple egyik legnagyobb beszállítója és ő készíti többek között a kaliforniai cég iPhone és iPad készülékeit is. A partnerei között megtalálható a Nokia, a Dell, a Sony, az Amazon, az Acer, a Hewlett-Packard, a Samsung, a Toshiba és az Intel is. A Microsoft néhány éve igyekszik elkerülni a nyílt és közvetlen konfrontációt a Google vezetőivel, szívesebben köt inkább licencdíj-szerződéseket. A módszer eddig nagyszerűen bevált, hiszen ezek a bevételek - az eladási adatok alapján - akár a több százmillió dollárt is meghaladhatják, s az a furcsa helyzet állhat elő, hogy az összeg nagyobb lehet, mint a Windows Phone licencei után befolyó pénz.

Saját adatai szerint az IT-óriás a nagy gyártók több mint 40 százalékával kötött hasonló megállapodást. Az érintett társaságok között van a Samsung, valamint további tíz gyártó, köztük az Onkyo, a General Dynamics, az Itronix, a Velocity Micro, a Wistron, a HTC, az Acer és a ViewSonic is. A Google ugyan kifogásolhatja a módszert, de nem sokat tehet ellene.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csimmasz #20
    Az Ms olyan mint a kalapos Román c.gányok, Antipatikus, retkes, ostoba de nagyon rafinált és gátlástalan.
    Ismer minden olyan jogszabályt amit kihasználhat, még a szarból is pénzt csinál, agyon se lehet ütni.
    Mindamellett az office kimondottan jó termék még akkor is ha az Open társai is használhatóak.

  • csimmasz #19
    Már régóta van pc re android, csak a szoftware ellátottsága a zéróhoz közelít.

    Van egy az elsők közt megjelent eeepcm amiben wifi modult cseréltem egy ujabb modellből, a windowson és az x86-os androidon kívül nem nagyon ismeri fel semmi sem.
    Sajna szörnyen lassu, nem maga a Droid hanem a navigálás akármelyik böngészővel.
  • caius marius #18
    Hm. Azért szerintem is van ebben valami. Ha olyan népszerű lesz mint telefonokon, akkor az MS lehúzhatja a rolót. Pillanatok alatt fognak elpártolni tőle a zemberek. A nagyvállalatoknak persze megmarad még egy darabig, de aztán...
  • narumon #17
    "Na csak addig fog majd trollkodni az MS, amíg a Google hirtelen úgy nem dönt, hogy kiadja az Androidot PC-re."

    Miért? Akkor mi lesz? A linuxról is minden évben elmondják, hogy na majd most jól odavág a windowsnak közben meg nemhogy nem nő a részesedése hanem csökken. Még az a molyfingnyi is...
  • Pukkka #16
    "ahogy a trollok szokták" =D Komolyságod, mindig felvidít =D
  • skinnyman #15
    lol?
  • sanyicks #14
    semmit. De levédette, ahogy a trollok szokták. Ilyen szar a rendszer. A microsoft ellopta valakitől majd levédette. Vagy olyat védetett le ami annyira triviális hogy másnak eszébe se jutott volna.
  • Pukkka #13
    Amit Ő védetett le, az az övé. Elég hosszú a lista.
  • fszrtkvltzttni #12
    Mégis mi az amit a Microsoft fejlesztett ki, és az Android használ?
    Mert azoknak a dolgoknak a listáját hosszasan lehetne sorolni amit más fejlesztett ki, és a Dos illetve Windows használ(t).
  • errorista #11
    szerintem az nem tisztességes hogy a google felhasználta a ms által kifejlesztett és elterjesztett(!) dolgokat.