Berta Sándor

Egyre több óriáscég támogatja a CISPA-t

A TechNet nevű amerikai IT-szövetség az amerikai képviselőház titkosszolgálati bizottságához eljuttatott levelében támogatta a sokat támadott Cyber Intelligence Sharing and Protection Act (CISPA) elfogadását.


A megfigyelés minden amerikai
szolgáltatás használójára vonatkozik
A levelet Rey Ramsey, a TechNet elnök-vezérigazgatója írta alá és dicsérte az adatvédelem erősítésére tett erőfeszítéseket, azonban úgy vélte: még ennél is többre van szükség és adatvédelmi szempontból módosítani kell a jogszabály-tervezetet. A szakmai szövetség valószínűleg nem azért támogatja a CISPA elfogadását, mert a törvény annyira tetszik a tagoknak, hanem mert abból indulnak ki, hogy így a kisebbik rossz mellett teszik le a voksukat, egy másik jogszabály ugyanis még nagyobb mértékben beavatkozhatna az ágazat működésébe és ezt a vállalatok mindenképpen el akarják kerülni.

A TechNet azt reméli, hogy a felvetetett változtatásokkal kapcsolatban párbeszédet kezdeményezhet a döntéshozókkal. Korábban már felmerült, hogy sokkal elfogadhatóbb lenne, ha a különböző ellenőrizendő online adatok először egy civil hivatalhoz, például a belbiztonsági minisztériumhoz kerülnének és csak ezután kaphatná meg az információkat az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA), illetve más testület.

A TechNet tagja számos kisebb vállalat és szervezet mellett a Microsoft, a Google, a Yahoo, a NASDAQ OMX Group, a VeriSign, a Cisco, az Oracle, a Marvell, a Hewlett-Packard, a GlobalFoundries, az AT&T, a BSA, a Facebook, az IBM, az Intel, a Symantec és az EMC Corporation. Ők mindannyian támogatják a CISPA-t, míg a Mozilla ellenzi a jogszabály elfogadását. A hivatalosan HR3523 nevű és tavaly április óta ismert törvénytervezet célja az, hogy megkönnyítse az amerikai vállalatok és hatóságok között a titkosszolgálati információk megosztását, e mellett "egyéb célokat is szolgál". Caitlin Hayden, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője bírálta a CISPA-t és Barack Obama is jelezte: kész megvétózni a törvényt. Kérdés, hogy az elnök miként dönt majd ebben a kérdésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!