Berta Sándor

A CISPA-t bírálta az amerikai kormány

Nem csak a civil szervezetek és egyes politikusok támadták az elmúlt napokban a Cyber Intelligence Sharing and Protection Act (CISPA) nevű törvényt, hanem az amerikai kabinet is.

Caitlin Hayden, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője kijelentette: minden egyes olyan törvénynek, amelynek célja a kibertér jobb védelme, tartalmaznia kell egy szigorú adatvédelmi részt is. Emellett a jogszabályban szerepelnie kell a fontos infrastruktúrák, például az áramhálózattal és a vízellátó rendszerekkel kapcsolatos biztonsági szabványoknak is.

Az amerikai képviselőház várhatóan a jövő héten szavaz a CISPA-ról. Mint ismeretes, a Michael Rogers republikánus kongresszusi képviselő által beterjesztett és hivatalosan HR3523 nevű törvénytervezet célja, hogy megkönnyítse az amerikai vállalatok és hatóságok között a különböző információk megosztását. Emellett "egyéb célokat is szolgál"; nos, pont ez az utóbbi megfogalmazás keltette fel a jogvédők érdeklődését. Az Electronic Frontier Foundation (EFF) arra hívta fel a figyelmet, hogy a CISPA akár a The Pirate Bay vagy a Wikileaks ellen is alkalmazható lesz, s az internetnek a jelenleginél jóval szigorúbb és szélesebb körű ellenőrzését eredményezheti. Az AT&T, a BSA, az EMC, a Facebook, az IBM, az Intel, a Microsoft, az Oracle, a Symantec és a Verizon kiállt a tervezet mellett.

Hayden leszögezte, hogy a kritikusnak minősített infrastruktúrák védelmét nem lehet kizárólag információcsere útján biztosítani. Ugyan az adatok továbbítása fontos, de ezzel párhuzamosan legalább ennyire kell figyelni a polgárjogok és az adatvédelem betartására. A biztonsági hiányosságokat nem lehet a magánszféra kárára eltüntetni.

A Fehér Ház álláspontja azért érdekes, mert korábban a belbiztonsági minisztérium, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a nemzetbiztonsági tanács is egy bizalmas közleményben arról próbálta meggyőzni a képviselőket, hogy támogassák a kiberfenyegetésekkel szembeni fellépést. Az egyik indok az volt, hogy azért van szükség új szabályokra, mert ezeknek köszönhetően az állami szervek az eddiginél gyorsabban reagálhatnak a kibertámadásokra. Az amerikai kormány egyébként a CISPA helyett Joe Lieberman és Susan Collins szenátorok törvénytervezetét támogatja. Ez lehetővé tenné a belbiztonsági minisztériumnak, hogy új biztonsági szabványokat dolgozzon ki a kritikus infrastruktúrák számára. Emellett jobban biztosítaná a magánélet védelmét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!