Berta Sándor

Az álnevek használata mellett állt ki a német igazságügyi miniszter

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger egyértelműen kiállt az álnevek és az anonim szörfölés mellett. Álláspontja szerint ennek bele kell férnie a jogállamiságba.

A politikus szerint mindenkinek joga van ahhoz, hogy anonim módon jelenjen meg a világhálón. "Nagyon sok jó oka van annak, hogy egyes felhasználók miért használnak az interneten álneveket vagy miért szörfölnek névtelenül. Egy esetleges tiltás elsősorban a kisebbségeket, a félelemben élőket és a gyengéket érintené, azokat az embereket, akiknek a legfontosabb az álnevek alkalmazása és akiket a társadalom a leginkább kirekeszt. Köztük vannak a visszaélések áldozatai, a politikai aktivisták, a betegek, a különleges szexuális irányultsággal rendelkező személyek, a gyermekek és a fiatalok. De akár a tanárok is, akik nem hajlandók elfogadni a diákok osztályzásait vagy azok a nők, akik meg akarják védeni magukat az online zaklatásoktól. Ők szintén álneveket használnak" - jelentette ki az igazságügyminiszter.

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger szerint a világháló anonim módon való használata teljesen tipikusnak nevezhető és megfelel az alkotmányos érdekeknek. A névtelenség ugyanis lehetővé teszi, hogy az egyén gyakorolja a német alkotmány ötödik paragrafusában biztosított szabad véleménynyilvánítási jogát. Amennyiben Németország eltérne ettől a gyakorlattól, vagyis mindenkit köteleznének arra, hogy név szerint vállalja fel a véleményét, akkor fennállna a veszélye annak, hogy félelem vagy más negatív hatások miatt az emberek elállnának a szabad véleménynyilvánítási joguktól.

A politikus felszólította a közösségi oldalak és a különböző online szolgáltatások üzemeltetőit, hogy engedélyezzék az álnevek alkalmazását. A jelenlegi német távközlési törvény kötelezi egyébként a szolgáltatókat arra, hogy - amennyiben lehetséges - tegyék lehetővé a felhasználók számára a rendszereik anonim használatát. A miniszter közölte: a molesztálások és zaklatások már a blogok és a fórumok előtt is léteztek. Az utcán ugyanúgy előfordul, hogy valaki máson gúnyolódik.

Jing Zhao kínai újságíró évek óta Michael Anti álnéven dolgozik és a véleményszabadságért küzd. Tavaly szeptemberben úgy nyilatkozott, hogy nem Németország az első olyan állam, ahol a kérdésben vita van. Dél-Korea a világon elsőként már betiltotta az álnevek használatát, ott mindenki köteles a különböző szolgáltatásoknál a valódi nevén regisztrálni magát. Azóta érdekes módon jelentős mértékben megnőtt az úgynevezett személyazonosság-lopási esetek száma. Ráadásul napjainkban rendkívül egyszerű megszerezni valakinek a személyazonosságát, vagyis az álnevek használata biztonsági kockázatot jelent az állampolgárok számára. Kínában idén március óta csak regisztrált tagok használhatják a Weibo platformot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Hiaba az alnev, ha erzekeny temaba csoppensz.
  • EnxTheOne #1
    Ennek biztos örül kocsis :D