Berta Sándor

A SOPA és a PIPA után jöhet a CISPA

A kiberfenyegetések elleni új amerikai törvény könnyen a felhasználók ellenőrzéséhez vezethet. Az internetezők azonban ezúttal nem számíthatnak az IT-cégek segítségére.

Január közepén több szervezet és portál is tiltakozott a Stop Online Piracy Act (SOPA) nevű cenzúratörvény ellen, melyet követően a Protect Intellectual Property Act (PIPA) nevű törvénytervezet borzolta a kedélyeket. Az online szolgáltatások üzemeltetői mellett az Amazon, a Google és a Microsoft is elutasította mindkét jogszabályt. A Michael Rogers republikánus kongresszusi képviselő által beterjesztett és hivatalosan HR3523 (Cyber Intelligence Sharing and Protection Act - Cispa) nevű törvénytervezet esetében viszont aligha van esély ekkora összefogásra.

A CISPA célja a hivatalos indoklás alapján az, hogy megkönnyítse az amerikai vállalatok és hatóságok között a titkosszolgálati információk megosztását. Emellett "egyéb célokat is szolgál". Nos, pont ez az utóbbi megfogalmazás keltette fel a jogvédők érdeklődését, hiszen e más célok közé sok minden beleférhet. Az Electronic Frontier Foundation (EFF) arra hívta fel a figyelmet, hogy a CISPA akár a The Pirate Bay vagy a Wikileaks ellen is alkalmazható lesz, s az internetnek a jelenleginél jóval szigorúbb és szélesebb körű ellenőrzését eredményezheti.

Kiberfenyegetés alatt Rogers olyan eseményeket, akciókat és lépéseket ért, amelyek alkalmasak egy vállalati vagy egy állami hálózat meggyengítésére, megbénítására, működésének akadályozására vagy lerombolására. Ezt eredményezheti akár a személyes vagy a kormányzati adatok, illetve a szellemi tulajdon ellopása. A törvénytervezet ezenkívül kiemeli, hogy a vállalatok minden lehetséges kibervédelmi rendszert használhatnak azért, hogy információkat gyűjtsenek a jogaikat és a tulajdonukat veszélyeztető fenyegetésekről. Az így szerzett adatokat megoszthatják más piaci szereplőkkel és az amerikai kormánnyal is, sőt, a CISPA az ilyen jellegű együttműködésre még bátorítja is a társaságokat.

"Gyakorlatilag szinte semmilyen korlátozás sincs abban a tekintetben, hogy milyen jellegű információk gyűjthetők össze és ezek miként használhatók fel. Mindez egészen addig így van, amíg egy vállalat a kiberbiztonságra hivatkozik. Mindez azt jelenti, hogy a Google, a Facebook, a Twitter vagy éppen az AT&T beleolvashat az emberek e-mailjeibe és SMS-eibe, azokról másolatokat készíthet és elküldheti a kormánynak, vagy megakadályozhatja, hogy ezek az üzenetek eljussanak a címzettekhez" - emelte ki az EFF. Az információk megosztása önkéntes, az ezzel a lehetőséggel élő piaci szereplők nem kerülnek előnybe a vetélytársaikkal szemben.

S még egy érdekes adalék: a CISPA az adott szolgáltatások minden felhasználójára vonatkozna, nem csak az amerikai állampolgárokra. A törvény szerint eljáró személyek, szervezetek vagy társaságok nem vonhatók felelősségre a magánélet megsértésére vagy személyes adatokkal való visszaélésre hivatkozva. A CISPA kapcsán évente egyszer egy bizottság (Privacy and Civil Liberties Oversight Board) jelentést készítene és adatvédelmi javaslatokat tehetne.

A CISPA ellen már két online petíció is létezik, az egyiket Demand Progress, a másikat az Avaaz.org indította el. Emellett hivatalosan tiltakozott a Riporterek Határok Nélkül és a Center for Democracy & Technology is. A CISPA kapcsán egyelőre hallgat a Google, a Twitter és az AOL, míg az AT&T, a BSA, az EMC, a Facebook, az IBM, az Intel, a Microsoft, az Oracle, a Symantec és a Verizon kiállt a tervezet mellett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • KopaszIsten #19
  Ez a tervezet az egyén fölé helyez minden céget. Mi egyének alapból bűnözőnek vagyunk beállítva, és ha hangot adunk a felháborodásunknak, hogy a személyes dolgainkban turkálnak majd jönnek azzal, hogy netán takargatni valónk van? :@

  Javaslat. Alakítson mindenki egyszemélyes céget, hogy turkálhasson bárki adatai között, és túrja át a fent említett cégek (youtube, google, stb.) adatait kibervédelemre hivatkozva! Bizonyára a Te cégedet akarják megdönteni, és Te csak véded magad terhelő bizonyítékok után kutatva.
  Ugye mennyire röhejes? Hát ugyanilyen elqúrt a tervezet is, ami gyak. teljhatalmat ad a cégeknek\államnak.
  Lassan tényleg eljutunk oda, amit a ShadowRun-ban vizionáltak, hogy a cégek szinte már nagyobb hatalmak, mint maguk a kormányok... (magánhadsereg, stb.)
 • Bhalage #18
  nagyon helyes. kell az internetre ellenorzes.

  trollokra, kalocgecikre, illegalis letoltokre, megosztok hazara apache helikopik es szep lesz a vilag kurva gyorsan.
 • theCREATOR #17
  Nem kell titokban tartani. 9/11 et sem tartják titokban csak a tv-n letolták akkor a tisztelet köröket a lakosság 90%-a elhitte és z a 90% hangosabb mint a maradék 10 aki gondolkodik.
 • MrGer #16
  A Föld már felosztásra került: a fák, a legelők, a hegyek... az országok... Most a Digitális Kontinensen folyik mindez: pár év, és minden bitnek lesz "gazdája", ha használni akarod, lehet érte adózni (fizetni), mindenért. Akkor jön el majd a pillanat, hogy megleszek nélküle. Addigra (már most is), az engem érdeklő filmek-zenék-könyvek letöltésre ketülnek, szinte mindegyik.. így is kevés lesz egy élet mindet végigélvezni...
 • Tau Tang Wou #15
  Gondoljatok bele mi lenne, ha nem lenne internet?
  Vajon mit tudnánk a tv-n keresztül a 9/11-ről, Irakról, Iránról, a bilderberg csoportról, és még hosszan sorolhatnám.

  Nagyon nagy gáz ez az internet a hatalomnak. Lassan már semmit nem tudnak titokban tartani, mert senki nem hisz a tv híradónak.
  Így meg pénzkidobás az egész kézivezérelt médiavilág. :)

  Ezért megy a nagy harc a net ellenőrzéséért.
  A cél, bármit lekapcsolni, ahol nekik nem tetsző információ jelenik meg.
 • Ryder62 #14
  Rohadt usa most már elmehetne a ****ba. Unalmas és idegesítő ez a hatalmosdi, annyira felsőbbrendűbbnek érzik magukat hogy olyan törvényekkel dobálóznak mint például ezek.
 • DontKillMe #13
  Megint hoznak egy olyan törvényt, ami megint nem azt a célt szolgálja, amiért létrehozták. Konkrétabban rákérdezek: mi a francot is szolgál? Akik eddig is "bementek" ilyen helyekre, azokat ez aztán nem fog visszatartani. Főleg, ha azok állami megbízásból dolgoznak, vérprofin. Mert hát ugye a "szijjájét" (és társait) Iránban nem igazán lehet felelősségre vonni és vissza dettó. A cél a totális kontroll. A nagynevű cégeket támogatónak könnyű lesz maguk mellé állítani. Elég csak a varázsszavakat elmormogni (no torrent, no warez, no onlinefilmek..stb) és már tapsolnak is. Már vagy két éve említettem, hogy be lesznek itt csukva rövidesen a kiskapuk. Az összes.
 • NEXUS6 #12
  A szájbertámadást nem a honatyák állítják meg, hanem a jól konfigurált tűzfal.

  A dúrva az, hogy a cikk alapján legalizált, szinte korlátlan adat cseréről szól a kormányzat és a vállalatok között általában magánszemélyről. Ez az egyén totális kiszolgáltatása mindkét félnek.

  Az a gond, hogy az látszik, hogy szinte direkt csinálják sérülékenyre az informatikai infrastruktúrát, tesznek érzékeny adatokat kis ügyességgel hozzáférhetővé. Ahelyett, hogy komoly technikai védelmet alakítanának ki, vagy követelnék törvényben ennek létrehozását, az egész felhajtást az ecceri ember megfigyelés indokaként használják föl.

  Ráadásul tartok tőle ennek tök kisstílű okai vannak: a vállalat ha hozzájut bizonyos adatokhoz, könnyebben behangolhatja marketing tevékenységét, a pártok, vagy a kormányzat is hatékonyabban végezhet ezek ismeretében "felvilágosító" tevékenységet, mutathat az embereknek jobban teccő képet, vagy kezdhet olyan média kampányba, amivel sikeresen győzhet meg tömegeket bizonyos dolgokkal kapcsolatban. Tartok tőle, hogy a megfigyelés során sokkal többször fognak olyan kulcsszavakra keresni, hogy meki, meg kóla, mint a terrorista.
 • lo9in #11
  szop'a picsa XDDD , vagyis ennek se lesz hosszútávú következménye ;)
 • lo9in #10
  kapásból picsát olvastam :)